Δυτική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Είδησης

Βράβευση των υπεραθλητών Α.Στημονιάρη & Ν.Νεοφώτιστο – Το πρώτο πράσινο χωριό στην Ελλάδα με το πρόγραμμα “Πληρώνω όσο πετάω” τα Πετρανά Κοζάνης

 

Δύο υπεραθλητές τους Αθανάσιο Στημονιάρη και  Νικόλαο Νεοφώτιστο,, τίμησε για τις πρωτιές και τις διακρίσεις τους σε υπερμαραθώνιους αγώνες μεγάλων αποστάσεων διεθνούς επιπέδου, η Τοπική Κοινότητα Πετρανών Κοζάνης, το μεσημέρι της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου.

Η δεύτερη εκδήλωση που διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα,  αφορούσε την εφαρμογή του προγράμματος ”Πληρώνω όσο πετάω” ύψους περίπου  1εκ. 600χιλιαδων ευρώ που θα υλοποιηθεί στο  χωριό των Πετρανών το επόμενο διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί  στα Πετρανά καθώς είναι η πρώτη κοινότητα πανελληνίως, πρότυπο πράσινης ανάπτυξης. Το ποσό αυτό έχει δεσμευτεί από τον Δήμο και το χωριό από το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση περίπου πέντε έξυπνων υπόγειων κάδων συλλογής αποκριμάτων σε επιλεγμένα κοινόχρηστα σημεία σε όλο το χωριό.  Το σύστημα υπόγειων κάδων θα συνοδεύεται από σύστημα αναγνώρισης του χρήστη και επόμενης χρήσης μέσω κάρτα όπως επίσης σύστημα ζύγισης των απορριμμάτων καλύπτοντας όλα τα πρότυπα υγιεινής και σωστής εναποθήκευσης των απορριμμάτων . Μέσω αυτού του συστήματος η διεύθυνση περιβάλλοντος του δήμου Κοζάνης θα συλλέγει τα δεδομένα, θα αξιολογεί την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος και θα  κρίνει εάν είναι δόκιμο το επεκταθεί και στον υπόλοιπο δήμο.

“Η επιτυχία της πιλοτικής εφαρμογής και η επέκτασή της απαιτεί την ενεργή συμμετοχή του χωριού. Θα ακολουθήσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα αποτελεί κίνητρο για την ενέργεια της κουλτούρας ανακύκλωσης στους πολίτες. Κάθε νοικοκυριό θα προμηθευτεί ειδικές κάρτες με τις οποίες θα λειτουργεί τους κάδους , θα τοποθετεί τα απορρίμματα στον ειδικό κάδο το σύστημα, θα ζυγίζει τα απορρίμματα και ως επιβράβευση θα τροποποιούνται τα δημοτικά τέλη  ανάλογα με την επίδοση στην ανακύκλωση” όπως ανέφερε μέλος της εθελοντικής ομάδας της Κοινότητας, ο Γιώργος Παπαδόπουλος και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Ενότητα του Λάζαρου Μαλούτα .

Ο ίδιος συνέχισε πως “Αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική κίνηση για την εμπιστοσύνη του Δήμου προς το χωριό μας, καθώς είμαστε το πρώτο χωριό στην Ελλάδα που θα επιδοθεί τέτοιο κεφάλαιο. Είμαστε το πρώτο χωριό στην ανακύκλωση με πάνω από 20 σημεία κάδων ανακύκλωσης πλήρους σύνθεσης. Από την άλλη αντιλαμβανόμαστε και ότι η ευθύνη μας είναι τεράστια, πρέπει να αγκαλιάσουμε το πρόγραμμα γιατί θα μας επιβραβεύσει , θα αναδείξει στις νέες γενιές το αίσθημα της ανακύκλωσης και τέλος από τις δικές μας προσπάθειες θα δείξει εάν το πρόγραμμα αυτό μπορεί να προχωρήσει και στον υπόλοιπο Δήμο”.

Ο  Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Καθαριότητας Δήμου Κοζάνης, Μίλτος Μαγγιρίδης σημείωσε : “Ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα,  με εντολή του Δημάρχου πραγματοποιήθηκε. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά τους ενεργειακούς Δήμους της Ελλάδος με αφορμή την απολιγνιτοποίηση . Την Κοζάνη, το Αμύνταιο, την Πτολεμαΐδα, την Φλώρινα και την Μεγαλόπολη. Δυστυχώς οι υπόλοιποι Δήμοι δεν είχαν πλήρη φάκελο και αυτό έκανε το εγχείρημα αρκετά δύσκολο. Καταφέραμε να κερδίσουμε αυτό πολύ μεγάλο και καλό πιλοτικό πρόγραμμα. Τα Πετρανά επιλέχθηκαν γιατί είναι ένα χωριό μέσης πληθυσμιακής κατάστασης. Το σημαντικότερο για εμένα είναι πως υπάρχει ένας υπερδραστήριος πρόεδρος με μία εθελοντική ομάδα πρότυπο για όλο τον Δήμο Κοζάνης”.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από τον χώρο του κτιρίου της Τοπικής Κοινότητας του χωριού, παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή Κοζάνης κ.Ηλία Τσιότσια  , του  Δημάρχου Κοζάνης κ.Λάζαρο Μαλούτα και εκ νέου υποψήφιο, τον πρόεδρο του ΟΑΠΝ κ.Ζήση Μάρα .

Την εκδήλωση πλαισίωσαν το Ο.ΔΙ.ΚΟ ,τα μέλη της  BMW CLUB Κοζάνης με την πρώτη τους επίσημη συνάντηση στα Πετρανά Κοζάνης, ενώ η Τροχαία Κοζάνης συμπλήρωσε την εκδήλωση  τονίζοντας την μέγιστη σημασία της ασφαλούς οδήγησης, δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι βρίσκεται πάντα στο πλευρό των οδηγών .

 

 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button