ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Βουλή: Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται τώρα είναι… γιατί το έκαναν;

Φυσικά τα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν άμεσα και μια μέρα μετά απέσυραν την εμπιστοσύνη τους

Δεν έχω ακόμη καταλήξει στην ακριβή αποκρυπτογράφηση της πρόθεσης της κυβέρνησης με την τροπολογία που κατέθεσε για την επέκταση της επιστολικής ψήφου. Καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επέλεξαν εξαρχής να τεθούν υπέρ της περιορισμένης επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση φαινόταν να πετυχαίνει να περάσει μια σημαντική μεταρρύθμιση με πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων και σημαντικό βαθμό συναίνεσης.

Και ξαφνικά… μπαμ ηκούσθη στον αέρα και ήλθε η Κεραμέως να φέρει μια τροπολογία (προφανώς, όχι δικής της έμπνευσης, είπαμε “επιτελικό κράτος”, ΟΛΑ τα νομοθετήματα εκπορεύονται απευθείας από το γραφείο του πρωθυπουργού), που τινάζει στον αέρα κάθε συναίνεση και οδηγεί την ψήφιση του αρχικού νομοσχεδίου (όχι της τροπολογίας, που απαιτεί 200 ψήφους) μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές! 

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται τώρα είναι… γιατί το έκαναν; Το ότι γνώριζαν προφανέστατα ότι θα άρουν την εμπιστοσύνη τους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και δε θα ψηφίσουν, μας λέει ότι επιδίωξαν αυτήν την εξέλιξη διά της κατάθεσης της τροπολογίας. 

Τι λέει η τροπολογία 

Ας θυμίσουμε ότι προχθές η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε αιφνιδιαστικά μια τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές. Όπως σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η πρωτοβουλία αποφασίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμη μεγάλη αλλαγή: Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό και για τις εθνικές εκλογές», προκειμένου «να διασφαλίσουμε την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού». Μάλιστα, κατέθεσε σχετική τροπολογία, η οποία επεσήμανε πως «πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 200 βουλευτών» μιας και αφορά εκλογική διαδικασία. 
Φυσικά τα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν άμεσα και μια μέρα μετά απέσυραν την εμπιστοσύνη τους. 

Δύο προϋποθέσεις 

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έθεσε ήδη δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Να αποσύρει η κυβέρνηση την αιφνιδιαστική τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και να αποδεχτεί την τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ότι η επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο όσους έχουν αντικειμενικά κωλύματα. «Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ήμασταν θετικοί επί της αρχής. Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης κι εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση. Αλλά ο ελληνικός λαός τη βλέπει αυτήν την περιφρόνηση, και θα έρθει ο καιρός που θα πληρώσετε και την περιφρόνηση και την αλαζονεία», τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Εν κατακλείδι, σήμερα σας δίνουμε ακόμη μια, τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε, δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία, γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτήν την αίθουσα». 

Απέσυρε και ο ΣΥΡΙΖΑ

Φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε τη στήριξή του στο νομοσχέδιο που αφορά την επιστολική ψήφο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ναρκοθέτησε τη συναίνεση με την τροπολογία που εισήγαγε η υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσβάλλει τον πυρήνα λειτουργίας και φανερώνει έλλειψη σοβαρότητας.

Επιπλέον, όπως είπε, «είναι προφανές ότι δε θα συνηγορήσουμε σε νομοθέτημα όπως το αφήσατε, παρότι δώσαμε δυνατότητα συναίνεσης και κάναμε και προτάσεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο». 

«Θεωρήσατε τη συναίνεσή μας ένα πάσο ελευθέρας για τους κομματικούς σας σκοπούς», ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ο κ. Φάμελλος επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων που αφορά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, είπε ότι η εισαγωγή της τροπολογίας που αφορά τις εθνικές εκλογές έχει ψηφοθηρικά χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση επέλεξε το εκλογικό ποσοστό που τη συμφέρει», ανέφερε και απευθυνόμενος προς τη Νίκη Κεραμέως είπε ότι είναι «ψηφοθηρική η ανάγνωσή» της.

Οπότε… γιατί; 

Οπότε μετά απ’ όλα αυτά, θα ξαναρωτήσουμε “γιατί”; Τα ελάχιστα (αμελητέα) πολιτικά οφέλη που κερδίζει η κυβέρνηση, από τις όποιες εντυπώσεις “περάσουν” στο εκλογικό σώμα, αξίζει τον κόπο; Είναι απλώς μια κακή στρατηγική κίνηση, που ανατρέπει μια δεδομένη συναίνεση για ένα σοβαρό θέμα, με μηδαμινά προσδοκόμενα οφέλη; Ή είναι στρατηγική που αποσκοπεί σε κάτι ουσιοδέστερο και “μεγαλύτερο”; Ο χρόνος θα δείξει… 

Μετωπική κυβέρνησης-Εκκλησίας; 

Ότι θα βλέπαμε στην Ελλάδα μια δεξιά κυβέρνηση να οδηγείται σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία είναι… από τα άγραφα. Προφανώς οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν κινούνται στην κατεύθυνση της επιβεβαίωσης της ηθικής τάξεως της χώρας, όπως είναι πάγια η προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, που συστηματικά και δίχως καμία εξαίρεση αντιδρά σε όλες τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της χώρας στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε θέματα που άπτονται της θρησκευτικής παράδοσης της χώρας. 

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι ένα τέτοιο θέμα, όπως ήταν παλιότερα ο πολιτικός γάμος, η κατάργηση της ποινικοποίησης της μοιχείας, οι ταυτότητες δίχως αναγραφή θρησκεύματος και τόσα άλλα, τα οποία πέρασαν στο σύνολό τους από κεντροαριστερές κυβερνήσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να καταψηφίζει κάθε φορά και να υπερασπίζεται μάλιστα με ιδιαίτερο σθένος τις θέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Αυτή τη φορά όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την αντιπαράθεση με την Εκκλησία. 

Ρήγμα 

Δεν είναι μυστικό ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (η συντριπτική πλειοψηφία αυτών) σε γενικές γραμμές δηλώνουν υπέρμαχοι του τρίπτυχου “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”, με τον τρόπο που συνάδει με την παράδοση της ελληνικής Δεξιάς. Βεβαίως μερίδα αυτών δεν είναι διόλου “φανατικοί” στο θέμα και δεν ασχολούνται ιδιαίτερα. Όμως δεν είναι τόσο μακρινά τα γεγονότα του 2000, όταν η κυβέρνηση Σημίτη, με νωπές τις δάφνες μιας μεγάλης εκλογικής νίκης με ανατροπή (στις εκλογές- “θρίλερ” εκείνης της χρονιάς) αποφάσισε την απαλοιφή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες των Ελλήνων. 

Τότε η Νέα Δημοκρατία είχε ταχθεί υπέρ της θέσης της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία έκανε μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης, κατεβάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στους δρόμους και δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα για την κυβέρνηση Σημίτη – το “σπέρμα” της μεγάλης ήττας του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές είχε πέσει ήδη από τις αντιδράσεις για τις ταυτότητες. 

Τελικώς η Εκκλησία της Ελλάδος έκανε πίσω (άλλωστε, όπως λέει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «η Εκκλησία δε νομοθετεί»), αλλά οι εντυπώσεις έμειναν. 

Θα επηρεαστούν 

Η “πολεμική” χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα μπορεί να σχολιάστηκε λακωνικά από το Μέγαρο Μαξίμου (με τη φράση «σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας. Κανένα περαιτέρω σχόλιο»), ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη μάζα βουλευτών, οι οποίοι “δε θα έχουν μούρη να βγουν στους ψηφοφόρους τους” μετά απ’ αυτήν την κατηγορηματική αντίθεση της Εκκλησίας. 

Έχουμε λοιπόν το παράδοξο, μιας κυβέρνησης που έχει περάσει ένα τεράστιο πλήθος αντιλαϊκών μέτρων, έχει φαλκιδεύσει κάθε εργασιακό δικαίωμα και κάθε κοινωνική κατάκτηση που άφησε όρθια η εποχή των μνημονίων και όλα αυτά τα πέρασε… χαλαρά και δίχως πίεση, να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα από το θέμα του γάμου των ομοφυλόφιλων. 

Γ.Ψ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button