Διεθνής επικαιρότητα

Βομβαρδισμοί στην Υεμένη: Επιστρέφει ο εφιάλτης μιας γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Αναζωπυρώνεται ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις από ΗΠΑ και Βρετανία σε θέσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Την ίδια ώρα η ισλαμιστική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει δυναμικά στο δεύτερο κύμα επιθέσεων που δέχτηκε.

Τα χτυπήματα κινδυνεύουν να αναζωπυρώσουν περαιτέρω τις φλόγες μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης που ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι υποστηρικτές των Χούτι στο Ιράν φαίνεται να θέλουν, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNNi.

Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τα πλήγματα, καθώς τα ξημερώματα του Σαββάτου οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, ως απάντηση στο κύμα επιθέσεων εναντίον πλοίων Ισαρηλινων και Αμερικανικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι επιδρομές σημειώθηκαν μια ημέρα αφότου οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν σχεδόν 30 τοποθεσίες των Χούθι, με στόχο να διαταραχθεί η ικανότητα των Χούθι να πραγματοποιούν επιθέσεις σε διεθνείς νηοπομπές στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή για νέα πλήγματα στους Χούθι, ενώ τους χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση.

«Αυτά τα πλήγματα είναι άμεση απάντηση σε άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούτι εναντίον διεθνών θαλάσσιων σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία», είπε ο Μπάιντεν.

«Αυτές οι επιθέσεις έθεσαν σε κίνδυνο το αμερικανικό προσωπικό, τους πολιτικούς ναυτικούς και τους εταίρους μας, έθεσαν σε κίνδυνο το εμπόριο και απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Την ίδια ώρα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προειδοποίησε την Παρασκευή τα πλοία υπό αμερικανική σημαία να απομακρυνθούν από περιοχές γύρω από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν για τις επόμενες 72 ώρες καθώς οι Χούθι πρανήγγειλαν αντίποινα σε μια περιοχή που ήδη πλήττεται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Υεμένη: Νέα χτυπήματα των Αμερικανών σε τοποθεσίες που ελέγχουν οι Χούθι

Ένας νέος βομβαρδισμός έπληξε σήμερα Σάββατο (13/1) την πόλη Χοντέιντα στη δυτική Υεμένη, πλήγμα που ήρθε ως απάντηση σε μια επίθεση με ρουκέτα που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι από αυτή την πόλη-λιμάνι, ανέφεραν πηγές ασφαλείας.

«Η τοποθεσία, από την οποία εκτοξεύτηκε μια ρουκέτα από τους Χούθι, στα περίχωρα της Χοντέιντα, βομβαρδίστηκε», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή, σύμμαχη με τους αντάρτες, προσθέτοντας ότι δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής δυνατό να εξακριβωθεί αν το πλήγμα προήλθε δια θαλάσσης ή από αέρος.

Την ίδια ώρα, πηγές ασφαλείας στην Υεμένη ανέφεραν ότι έγινε και νέο χτύπημα στην πόλη-λιμάνι της Υεμένης Σανάα που ελέγχεται από τους φιλοιρανούς αντάρτες Χούθι.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η «επακόλουθη δράση» νωρίς το Σάββατο τοπική ώρα εναντίον μιας τοποθεσίας ραντάρ των Χούθι διεξήχθη από το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού USS Carney χρησιμοποιώντας πυραύλους χερσαίας επίθεσης Tomahawk.

Ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση υπόσχονται οι Χούτι

Οι Χούτι έχουν δεσμευτεί να αντεπιτεθούν, αποκαλώντας τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου «νόμιμους στόχους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ισλαμιστής οργάνωσης Νασρουλντίν Ανσαρουλάχ είπε στο Αλ Τζαζίρα ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή «υλικές ζημιές» που προκλήθηκαν από την τελευταία ενέργεια των ΗΠΑ, αλλά τόνισε ότι θα δωθεί μια «ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση».

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ δήλωσε στο Reuters ότι τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου σε στρατιωτική βάση στη Σαναά τα ξημερώματα του Σαββάτου, δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ικανότητες των Χούθι να συνεχίσουν να εμποδίζουν τη διέλευση πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ από την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα.

Το τηλεοπτικό κανάλι Al-Masirah, το οποίο διευθύνεται από τους Χούθι, μετέδωσε ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων των Χούθι, στην οποία σκιαγραφούν την ετοιμότητά τους να στοχοποιήσουν «εχθρικές πηγές τόσο στην ξηρά και στη θάλασσα».

Οι επιθέσεις, τις οποίες οι Χούθι περιέγραψαν ως «βίαιες», δεν θα αποτρέψουν την Υεμένη από τη στάση αλληλεγγύης της προς τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο υποστράτηγος των Χούθι, Αλ-Αατέφι είπε σε δήλωσή του ότι οι πρόσφατες επιθέσεις των δυνάμεών του σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έδειξαν ότι κρατούν το πάνω χέρι στη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό, κι αυτό προκαλεί ανησυχία τόσο στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ.

Ο Αλ-Αατέφι είπε ότι στόχος των ανταρτών Χούθι είναι να τερματιστεί το πόλεμος στη Γάζα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button