Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Βοιωτία: Ο Λευτέρης Κτιστάκης συνάντησε τον γ.γ του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (Σ.Α.Η.Ε.) στην Ελλοπία του Δήμου Θηβαίων και κατ’ επέκτασιν οι μελλοντικοί Σ.Α.Η.Ε. σε όλη τη Βοιωτία. Επίσης, έγινε ειδική αναφορά για τον υπερκορεσμό της Βοιωτίας από την εγκατάσταση των Α.Π.Ε. καθώς και τις εγκαταστάσεις αυτών σε αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας.

Αν και η αποθήκευση της ενέργειας των Α.Π.Ε. είναι κρίσιμη παράμετρος στην οικονομία της χώρας, η λειτουργία των Σ.Α.Η.Ε. δεν φαίνεται να είναι τόσο απλή περίπτωση αναφορικά με τις οχλήσεις και την επικινδυνότητα, όσο η λειτουργία των ανεμογεννητριών ή των φωτοβολταϊκών.

Ο κ. Κτιστάκης, μετέφερε στον κ. Γραμματέα τις ανησυχίες των κατοίκων, τις οποίες άλλωστε συμμερίζεται κι ο ίδιος, δεδομένου ότι πρόκειται για σταθμό με προβλεπόμενη ισχύ τη μεγαλύτερη ίσως αυτή την στιγμή στην Ευρώπη (496,60 MW) και με την επιλεγμένη τοποθεσία να είναι πολύ κοντά τόσο από τον οικισμό όσο και το γήπεδο του χωριού.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή του, παρέδωσε σε αυτόν:

• αντίγραφο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων
• αεροφωτογραφία της περιοχής με επισήμανση των κρίσιμων σημείων.

Πάντα στο ίδιο πλαίσιο της εγκατάστασης των Σ.Α.Η.Ε., του παρέδωσα ακόμα αναλυτικό πίνακα με τις εκδοθείσες άδειες:

• στην Επικράτεια,
• στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,

• στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας
• στον Δήμο Θηβαίων,
από τον οποίο πίνακα προκύπτει ανάμεσα σε άλλα ότι στη Βοιωτία αντιστοιχεί το 49% της ισχύος των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων στη Στερεά Ελλάδα.

Ο κύριος Γραμματέας κατανόησε τους προβληματισμούς, κυρίως όσον αφορά την απόσταση του σχεδιαζόμενου σταθμού από τον οικισμό, ενώ δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει και με την εταιρεία για περισσότερες διευκρινίσεις.

Επίσης, έθεσε εκ νέου (όπως τον Σεπτέμβριο 2020) το ζήτημα της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε ποσοστό 0,8% ανά Περιφερειακή Ενότητα (παλαιότερα 1%), η οποία σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της νέας ΚΑΠ για τους αγρότες, έχει επιφέρει απώλεια καλλιεργήσιμης έκτασης και συνακόλουθα, αγροτικής παραγωγής.

Συγκεκριμένα, υφίσταται υπερσυγκέντρωση πάρκων σε συγκεκριμένες περιοχές εντός περιφερειακής ενότητας (π.χ. κάμπος Κωπαΐδας, κάμπος Βαγίων και επάνω κάμπος Δήμου Λιβαδειάς). Πρότεινα δε, να προβλεφθεί το ανωτέρω όριο ανά Δήμο ή Δημοτική Ενότητα, για την αποτελεσματική προστασία της καλλιεργήσιμης γης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button