ΚρήτηΤοπικές Είδησης

ΒΟΑΚ: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κέρδισε τη «μάχη» για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο – Ικανοποίηση σε Περιφέρεια και ΤΕΕ/ΤΑΚ (vid)

Εγκρίθηκε ο προσωρινός ανάδοχος του έργου παραχώρησης “Χανιά- Ηράκλειο- Χερσόνησος” με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών – Ικανοποίηση σε Περιφέρεια και ΤΕΕ/ΤΑΚ, καθώς πλέον με αυτήν την απόφαση ο διαγωνισμός πάει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός

Ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της επιλογής αναδόχου στο πιο δύσκολο και… ακριβό τμήμα του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης είναι πλέον γεγονός! Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, το υπουργείο Υποδομών με ανάρτηση στο diavgeia.com γνωστοποίησε χθες ότι προσωρινός ανάδοχος του τμήματος Χανιά- Ηράκλειο- Χερσόνησος, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στο 1,8 δισ. ευρώ, ανακηρύχθηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” και την “ΚΡΗΤΗ TV” ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη. Σύμφωνα με τον κ. Ξυλούρη, οι μπουλντόζες αναμένονται να μπουν μέσα στο 2026. 

«Είναι μια ευχάριστη ημέρα… Ήταν βέβαια αναμενόμενο. Το περιμέναμε ότι θα έπρεπε να βγει και αυτή η φάση δηλαδή (…). Το 2026 λογικά θα πρέπει να μπουν οι μπουλντόζες», ανέφερε χθες ο κ. Ξυλούρης. 

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, που δήλωσε με τη σειρά του ότι «η διαγωνιστική διαδικασία, έτσι κι αλλιώς, προχωρά με αργά βέβαια βήματα και αρκετές καθυστερήσεις (…) προφανώς πρόκειται για ένα στάδιο ακόμη μέχρι το τελικό, που θα είναι η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Η περίοδος παραχώρησης του οδικού άξονα είναι 35 έτη, εκ των οποίων έως πέντε έτη είναι η περίοδος μελετών-κατασκευών. Το μήκος του οδικού άξονα είναι 157 χιλιόμετρα, ενώ το κατασκευαστικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Το έργο περιλαμβάνει: 

– 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ. 
– 26 σήραγγες. 
– 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος. 
– 20 νέους ανισόπεδων κόμβους και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.
Επισημαίνεται ότι η διαδρομή “Ηράκλειο-Χανιά” θα διανύεται σε μόλις 70 λεπτά, ενώ θα περιλαμβάνει στηθαία ασφαλείας και το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι τα 130 χιλιόμετρα την ώρα.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ξυλούρη, κρίσιμα είναι τα ζητήματα που σχετίζονται με τη σύνδεση του βόρειου τμήματος της πόλης του Ηρακλείου με το νότιο. 
«Είναι η επικοινωνία των τμημάτων της πόλης που πρέπει να γίνει ή κάτω ή πάνω από τον ΒΟΑΚ. Ή να γίνει, δηλαδή, υπογειοποίηση ή να γίνουν γέφυρες για να περνάμε», μας εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης, που επισημαίνει ότι ναι μεν θα είναι ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος, ωστόσο έχει την ιδιαιτερότητα ότι, επειδή θα διαπερνά την πόλη του Ηρακλείου, θα πρέπει να γίνει συνδυασμός των χαρακτηριστικών του κλειστού αυτοκινητόδρομου και του αστικού δρόμου. 
Μιλώντας για το θέμα των διοδίων, ο κ. Ξυλούρης ανέφερε ότι, για κάποιον που θέλει να μεταβεί από το αεροδρόμιο στο Γάζι, «θεωρητικά έχει δεχτεί το υπουργείο ότι δε θα έχει διόδια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διόδια θα μπουν στο εκτός των πόλεων τμήμα. Μέχρι στιγμής είναι 6 τα σημεία και η χρέωση θα είναι με βάση τα χιλιόμετρα. 
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη, το θέμα της παράκαμψης της πόλης του Ηρακλείου είναι πολύ σοβαρό. 
«Τα 10-12 χλμ. που διέρχεται ο ΒΟΑΚ είναι ένα “αγκάθι” που αφορά τον Δήμο Ηρακλείου και όχι μόνο, αλλά όλη την Κρήτη. Διότι θα μπλοκάρει εκεί ο ΒΟΑΚ (…) άρα θα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις με Αρχές σ’ αυτό το έργο! Όπως και να έχει, όμως, μιλάμε για ένα μεγάλο έργο…», δήλωσε επιπρόσθετα ο κ. Ταβερναράκης. 
Στην “ΚΡΗΤΗ TV” μίλησε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης Σπύρος Σοφιανός, ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα που θα πρέπει να δρομολογηθούν αναφορικά με το έργο σε Χανιά και Ρέθυμνο. 
«Περιμένουμε να δούμε ξανά κομμάτι του δήμου Αποκόρωνα, να συγκεκριμενοποιηθεί η χάραξη στο κομμάτι της Γεωργιούπολης, η συνέχεια του ίδιου δρόμου στον δήμο Λαππαίων της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, το μέρος του ΒΟΑΚ που περνά την πόλη του Ρεθύμνου κι επίσης το κομμάτι της Σκαλέτας που είναι εξαιρετικά σημαντικό», τόνισε ο κ. Σοφιανός. 
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υποδομών, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδωσε την καλύτερη οικονομική προσφορά για την κατασκευή του οδικού άξονα, καθώς και την κρατική επιδότηση για την κάλυψη των διοδίων με τη βαθμολογία της. 
Όπως αναφέρει το ypodomes.gr, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πήρε βαθμολογία 1, το σχήμα ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-Μυτιληναίος βαθμολογία 0,965 και τρίτη είναι η κοινοπραξία ΑΒΑΞ- EGIS- MERIDIAM με βαθμό 0,799. Τα επόμενα βήματα είναι η διαδικασία οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων, ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας και η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν (μεταξύ άλλων) η υπογραφή της σύμβασης και η κύρωσή της από τη Βουλή. 
Με την έναρξη της παραχώρησης, θα ξεκινήσει η περίοδος της μελέτης του έργου κι εν συνεχεία, αφού οριστικοποιηθούν οι μελέτες και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις ώστε να καταστεί διαθέσιμος ο χώρος εκτέλεσης του έργου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. 
Το κατασκευαστικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το ypodomes.gr, στην οικονομική προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η αιτούμενη κατά την περίοδο μελετών-κατασκευών χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου ανέρχεται στα 693 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), ενώ η επιδότηση κατά την περίοδο λειτουργίας (δικαίωμα απόληψης σκιώδους διοδίου) αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,62% επί των επιβαλλόμενων στους χρήστες διοδίων τελών. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button