Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Βίντεο – ντοκουμέντο λίγο πριν από τη βύθιση του “Raptor”

Bίντεο – ντοκουμέντο δείχνει το “Raptor” λίγο πριν από τη βύθισή του. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της ν. Λέσβου, όπου χθες βυθίστηκε το συγκεκριμένο φορτηγό πλοίο  με σημαία Κομόρες λόγω των θυελλωδών ανέμων. Σύμφωνα με την μαρτυρία του διασωθέντα ναυτικού, το πλοίο έμπαζε νερά από το προηγούμενο βράδυ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιάννης Μανδαλίδης, το πλοίο άλλαξε ονομασία, ο αναμεταδότης του συνέχισε να εκπέμπει με την προηγούμενη ονομασία του, “Rovana”. Οι τουρκικές πηγές χρησιμοποιούν κυρίως το “Rovana”, επειδή με αυτή την ονομασία το ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλίας της Τουρκίας.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τους 12 ναυτικούς που αγνοούνται

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ανέμους να έχουν υποχωρήσει λίγο και να πνέουν γύρω στα 7 μποφόρ. Τα σκάφη του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και παραπλέοντα, χτενίζουν την περιοχή για τον εντοπισμό των 12 αγνοούμενων.

Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, και από τη δήλωση του διασωθέντα και από επικοινωνία που έχει γίνει με τον καπετάνιο του πλοίου κατά τη διάρκεια του «mayday» το πρωί, υπήρξε κάποια μηχανική βλάβη η οποία δεν είχε δηλωθεί, σημειώθηκε εισροή υδάτων και σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες έφεραν αυτό το τραγικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος που μίλησε στην ΕΡΤ.

Ο 40χρονος Αιγύπτιος διασωθείς είπε επίσης ότι είδε 6-7 ναυτικούς να πέφτουν στην θάλασσα και κάποιοι από αυτούς φορούσαν σωσίβια. Όπως εκτιμάται, οι ναυτικοί δεν πρόλαβαν να ρίξουν στο νερό βάρκες, ενώ οι άνεμοι την ώρα της βύθισης του σκάφους, έφταναν και τα 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, τιις πρωινές ώρες χθες ενημερώθηκε το ΕΚΣΕΔ από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου «RAPTOR» σημαίας ΚΟΜΟΡΕΣ ότι πλέει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, στη θαλάσσια περιοχή 4,5 ν.μ. νοτιοδυτικά της Λέσβου. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Αλεξάνδρεια με προορισμό την Κωνσταντινούπολη με 14 αλλοδαπούς μέλη πληρώματος. Στη συνέχεια, ο Πλοίαρχος επικοινώνησε εκ νέου με το ΕΚΣΕΔ και δήλωσε ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση και αιτήθηκε συνδρομή εκπέμποντας MAYDAY στο κανάλι 16 μέσω VHF.

Στιγμιότυπα από τις δραματικές στιγμές πριν από τη βύθιση.

Στο σημείο έσπευσαν πέντε παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε σώος από το ελικόπτερο της Π.Α. ένας 40χρονος Αιγύπτιος (ειδικότητας λιπαντής), ο οποίος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου παραμένει νοσηλευόμενος.

Το Φ/Γ πλοίο “CMA CGM ALIAGA” σημαίας Μάλτας εντόπισε και περισυνέλεξε τη σορό 30χρονου Αιγύπτιου (ειδικότητας ναύτη), η οποία παρελήφθη από Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος συνολικά επιχείρησαν υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες (Δ 7-8 BF), τέσσερα σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., μία Φρεγάτα του Π.Ν., ένα σκάφος της δύναμης FRONTEX, είκοσι τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ένα αεροσκάφος της δύναμης FRONTEX, ένα ελικόπτερο του Π.Ν., δύο ελικόπτερα της Π.Α., καθώς και περιπολικά οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη/ Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button