ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Αυγενάκης: Τι είπε ο υπουργός για ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ αποδέσμευση ΑΦΜ και Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ (vid, pics)

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν κλάδο ανοχύρωτο» – «Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Πρόταση του ΥπΑΑΤ για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ

Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, η λειτουργία του ΟΠΕΠΕΚΕ σε νέα βάση και η αποδέσμευση 10.500 ΑΦΜ αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης νωρίτερα μέσα στην ημέρα (8/3) του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη με κτηνοτρόφους των Χανίων στο Βαρύπετρο. Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Γιώργο Στρατάκο, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Νεκτάριο Βιδάκη, τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Λευτέρη Ζερβό και την Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για τη μετάβαση αγροδιατροφικών συστημάτων στον FAΟ κ. Γεωργία Χονδρολέου, συμμετείχε επίσης σε ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο για το μεταφορικό ισοδύναμο.Το απόγευμα παρουσίασε τη φιλοσοφία του μάστερ πλάν για τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης σε σύσκεψη με τη συμμετοχή της περιφερειακής αρχής του νησιού, δημάρχων του νομού και του Ο.Α.Κ. 

Το 2025 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , ένας κανονισμός που θα αντιμετωπίζει για πρώτη φορά επίκαιρα ζητήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου. Στη συνάντηση κλιμακίου του Υπουργείου με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων, ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για ένα σύγχρονο ασφαλιστικό φορέα ο οποίος θα λειτουργεί σαν δίχτυ προστασίας των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. «Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι έτοιμος να βγει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Θα γίνουν παρατηρήσεις και βελτιώσεις γιατί έχουμε πολλές ιδιαιτερότητες από περιοχή σε περιοχή, από κλάδο σε κλάδο, από ζωικό σε φυτικό κεφάλαιο, έχουμε ζητήματα που πρέπει εκ των πραγμάτων να συμπεριλάβουμε και εκεί ο διάλογος και η συνεργασία είναι επιβεβλημένα», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης. 

Δείτε εκτενές ρεπορτάζ

Στη διάρκεια της συνάντησης με κτηνοτρόφους των Χανίων διατυπώθηκαν παράπονα για περικοπή κοινοτικών ενισχύσεων σε νέους αγρότες καθώς και για αποκλεισμό δικαιούχων, με τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη να απαντά πως βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. « Ζητήματα είχαν τεθεί από την πρώτη στιγμή για λάθος πληρωμές ,για αδικίες κι έχουν απόλυτο δίκιο όσοι τα επισημαίνουν. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ λειτούργησε με ένα τρόπο στρεβλό ,είχε ακολουθήσει μια πορεία παράλογη γι αυτό το λόγο και ζήτησα και υπήρξε αντικατάσταση της διοικήσεως και από τα τέλη Ιανουαρίου δουλεύει η νέα διοίκηση ,νέα στελέχη, νέοι γενικοί διευθυντές», υπογράμμισε ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Δεσμευμένα ΑΦΜ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα 16.000 ΑΦΜ που έχουν δεσμευτεί, εκ των οποίων τα 10.500 προέρχονται από τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης. Σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει αρχίσει η διαδικασία ελέγχου κι ένα μεγάλο μέρος θα έχει ελεγχθεί μέχρι το Πάσχα. «Δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δίνουμε το πράσινο φως ανεξέλεγκτα ,αυτά τα 16.500 ΑΦΜ να αρχίσουν να λαμβάνουν τις ενισχύσεις που δικαιούνταν ή δεν δικαιούνταν. Απεναντίας, δόθηκε εντολή και ξεκίνησε ο έλεγχος από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ένα προς ένα στα ΑΦΜ, έτσι ώστε μέχρι το Πάσχα να έχουμε από 6.000 – 7.000 ελεγμένα. Όσα έχουν κάτι επιλήψιμο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης εξηγώντας παράλληλα πως όσα ΑΦΜ διαπιστωθεί ότι ήταν άδικα δεσμευμένα θα αποδεσμευθούν αυτόματα. 

Αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ, ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε τους κτηνοτρόφους των Χανίων να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προτάσεων μέσω ερωτηματολογίου, που άρχισε μόλις προχθές από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ικανοποιημένοι από τη συνάντηση τους με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμφανίστηκαν οι κτηνοτρόφοι των Χανίων με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γιάννη Βερυκάκη να χαρακτηρίζει αναγκαίες τις αλλαγές τόσο στον ΕΛΓΑ όσο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ

Ο υπουργός κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γραβιέρας Κρήτης, ως προϊόν ΠΟΠ, δείχνοντας στους παραγωγούς τον προσανατολισμό της ΕΕ. «Θέλουμε να ενισχύσουμε το γάλα και τα τυροκομικά προϊόντα της Κρήτης. Μπορούμε να συγκριθούμε στην ποιότητα. Θέλουμε να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική Γραβιέρα Κρήτης ως ΠΟΠ προϊόν. Θα μπορέσουν να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το προϊόν στο ίδιο τραπέζι και θα δοθούν νέες δυνατότητες για την προώθηση του προϊόντος. Η ΕΕ αναγνωρίζει πρώτα από όλα τις Διεπαγγελματικές και μετά Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών. Ό,τι σχήμα και να επιλέξετε θα το στηρίξουμε, αλλά μέσω των Διεπαγγελματικών θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την προβολή του προϊόντος», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης. Επίσης, θύμισε ότι προ ημερών υπέγραψε απόφαση για επισκέψιμα τυροκομεία, γεγονός που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην προώθηση του κλάδου και στην ανάδειξη των ποιοτικών πλεονεκτημάτων του παραγόμενου προϊόντος. Παράλληλα τόνισε ότι θα συνεχισθούν οι έλεγχοι σε γάλα και τυροκομεία. Εξαίροντας το έργο του ΜΑΙΧ, ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη επέκτασης του προγράμματος για το Παρατηρητήριο Αγροτουρισμού σε όλη την Κρήτη. Αναφερόμενος στα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων που νομοθετήθηκαν τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό και με την εγγραφή των παραγωγών στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν πιο στοχευμένες πολιτικές, υπέρ των επαγγελματιών αγροτών.

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Εξίσωση της Κρήτης με τα υπόλοιπα νησιά

Το μεσημέρι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με μέλη του Επιμελητηρίου Χανίων ,της Ένωσης Τυροκόμων και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων , στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν το μεταφορικό ισοδύναμο, τα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια της χώρας και το Παγκρήτιο forum που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τον Απρίλιο.  

Αναφερόμενος στο μεταφορικό ισοδύναμο, ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι η νέα ΚΥΑ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προτάσεις του κτηνοτροφικού κόσμου και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη σήμερα από το Ρέθυμνο. Πάντως τόνισε ότι «η Κρήτη μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τα υπόλοιπα νησιά. Τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί στο μεταφορικό ισοδύναμο για την Κρήτη θα αυξηθούν γιατί αλλάζει κατηγορία».

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης υπογράμμισε για το μεταφορικό ισοδύναμο ότι «τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογής του μέτρου, διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στους χρόνους και στην αποτελεσματική διαχείριση-αξιολόγηση και πληρωμή των επιχειρηματικών αιτημάτων, τα οποία είναι αυξημένα κυρίως από τον Αγροκτηνοτροφικό τομέα. Ως Επιμελητήριο Χανίων τονίσαμε στην Ελληνική κυβέρνηση ότι διαπιστώνουμε σημαντική μείωση στους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους του μέτρου για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Κρήτης το 2023 μέσω της θέσπισης -για πρώτη φορά- ανώτατου ορίου σε περιφερειακό επίπεδο ενώ ταυτόχρονα το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε παραστατικό μεταφορικής δαπάνης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιλέξιμης αξίας του ενώ ταυτοχρόνως το αντίστοιχο ποσοστό για τις λοιπές νησιωτικές επιχειρήσεις της χώρας να κυμαίνεται πλέον, από 40% έως 70%».

Σε ότι αφορά στην ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, ο κ. Αντώνης Ροκάκης πρότεινε ως Αναπτυξιακό Δίκτυο Επιστημονικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας Χανίων, «τη δημιουργία εδαφολογικού χάρτη παραγωγικότητας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ο οποίος θα μπορεί να συνδεθεί ολιστικά με την ανάδειξη της υπεροχής του αγροδιατροφικού πλούτου της Κρήτης, τις καταξιωμένες μελέτες τεκμηρίωσης του και το αναγκαίο Παρατηρητήριο Αγροδιατροφικού Πλούτου».

Σήμερα στις εννέα και μισή το πρωί  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συμμετάσχει στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί στο  Ωδείο Ρεθύμνου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button