ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Απώλεια βάρους: Kάντε ένα διάλειμμα στη δίαιτα το Πάσχα για να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας

Ένα διάλειμμα μιας ή δύο ημερών θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό της βιολογικής λεπτομέρειας που κάνει τους περισσότερους που κάνουν δίαιτα να παχύνουν όταν σταματούν μια περιοριστική δίαιτα

Μπορεί η περίοδος της νηστείας για το Πάσχα να είναι «ιδανική» για όσους κάνουν δίαιτα, δεν ισχύει το ίδιο, όμως, και για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την Κυριακή του Πάσχα -και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και τη Δευτέρα του Πάσχα. Εκείνες τις μέρες, οι μυρωδιές από το αρνί και όλες τις άλλες λιχουδιές του γιορτινού τραπεζιού κάνουν τη διατήρηση της δίαιτας σχεδόν αδύνατη.

Πόσο κακό είναι, λοιπόν, να ενδώσετε στους πειρασμούς εκείνες τις ημέρες; Οι ειδικοί λένε ότι πως δεν είναι. Σύμφωνα με διαιτολόγους, τα μικρά διαλείμματα από τη δίαιτα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού οδηγώντας σε πιο μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Ένα διάλειμμα μιας ή δύο ημερών θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό της βιολογικής λεπτομέρειας που κάνει τους περισσότερους που κάνουν δίαιτα να παχύνουν όταν σταματούν μια περιοριστική δίαιτα.

Πώς ενισχύουν την απώλεια βάρους οι «ελεύθερες ημέρες» σε μια δίαιτα

Οι λεγόμενες «ελεύθερες ημέρες» -ή cheat days στα αγγλικά- αυξάνουν τα επίπεδα μιας ορμόνης στο σώμα που μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες -με άλλα λόγια, διατηρούν τον μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα.

«Ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται καθώς αδυνατίζουμε, δεν χρειάζεται να κάψουμε τόσες θερμίδες», δήλωσε η Brittany Werner, διαιτολόγος με έδρα την Πενσυλβάνια και Διευθύντρια Coaching στο Working Against Gravity, μια διαδικτυακή εταιρεία παροχής συμβουλών διατροφής.

Αυτό διευκολύνει τη δημιουργία πλεονάσματος θερμίδωνοδηγώντας σε αύξηση βάρους. Και αυτός είναι ο λόγος που η δραστική μείωση θερμίδων δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την ειδικό. Ωστόσο, το να τρώτε περισσότερο για λίγο χρονικό διάστημα όχι μόνο διατηρεί περισσότερη μυϊκή μάζα -η οποία καίει περισσότερες θερμίδες- αλλά και «ξεγελάει» τον μεταβολισμό ώστε να πιστεύει ότι χρειάζεται να κάψει περισσότερο καύσιμο.

Επίσης, το να κάνετε ένα διάλειμμα από μια περιοριστική δίαιτα μπορεί να σας αναζωογονήσει ψυχολογικά, είπε η Werner στο Business Insider. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, όσοι κάνουν δίαιτα και περιμένουν με ανυπομονησία ένα ελεύθερο γεύμα στο τέλος της εβδομάδας, οι διατροφικές τους συνήθειες είναι καλύτερες συνολικά, σε σύγκριση με αυτούς που ακολουθούν μια αυστηρή, ατελείωτη δίαιτα.

«Οι ελεύθερες ημέρες μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε τους επόμενους μήνες. Επίσης, ο μεταβολισμός είναι λίγο σαν μυς -πρέπει να τον δουλεύεις συχνά για να παραμείνει πολύ δραστήριος», είπε η Werner.

Τι δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία

Η έρευνα δείχνει ότι όταν χάνετε βάρος, το σώμα δεν παράγει τόσο πολλή μια ορμόνη η οποία ρυθμίζει την πείνα και ονομάζεται λεπτίνη. Ωστόσο, οι ελεύθερες ημέρες μπορεί να προκαλέσουν μια προσωρινή αύξηση της λεπτίνης, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό σας.

Μια ελβετική μελέτη έδειξε ότι η αύξηση της πρόσληψης θερμίδων για ένα γεύμα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν το σωματικό βάρος κατά 30%.

Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας έβαλε τους παχύσαρκους άνδρες σε δύο διαφορετικές δίαιτες για διάστημα τεσσάρων μηνών -μια που περιελάμβανε διαλείμματα από τη δίαιτα και μια που όχι. Η ομάδα με τα διαλείμματα έχασε περισσότερο βάρος, κατά μέσο όρο, από την ομάδα χωρίς διαλείμματα.

Σε γενικές γραμμές, είπε η Werner, εάν χάνετε πάρα πολύ βάρος πολύ γρήγορα, μπορεί να μην έχετε αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας και να κάνετε θετικές αλλαγές στη φυσική κατάσταση.

Το κλειδί για να πετύχει η «ελεύθερη ημέρα» στη δίαιτα

Όμως, το κλειδί στην έννοια της «ελεύθερης ημέρας» είναι να φροντίσετε να καταναλώσετε υγιεινές μερίδες. Η υπερβολική κατανάλωση ενός φαγητού που σας αρέσει θα μπορούσε να θεωρηθεί τσιμπολόγημα -μια ανησυχία που απομακρύνει πολλούς από όσους κάνουν δίαιτα από μια στιγμή απόλαυσης.

Η Werner συνιστά να προγραμματίσετε την ελεύθερη ημέρας σας εκ των προτέρων. Αρχικά, συνιστά να σκέφτεστε ένα διάλειμμα δίαιτας κάθε 12 έως 16 εβδομάδες, για διάστημα από μια ημέρα έως δύο εβδομάδες.

Εάν έχετε ήδη βαρεθεί τη δίαιτά σας και αισθάνεστε κουρασμένοι πριν από αυτόν τον δείκτη, τότε μπορεί να τρώτε λάθος πράγματα. Αλλά προσέξτε να μην κάνετε το παρακάνετε παραπάνω από ένα 15ήμερο διάλειμμα διατροφής, είπε η ειδικός, γιατί μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να επιστρέψετε στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

«Επιτρέψτε στον εαυτό σας να φάει μερικά φαγητά που δεν έχετε φάει εδώ και καιρό και αυξήστε τις θερμίδες κατά μερικές εκατοντάδες την ημέρα. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουν το “κόστος” τους αλλά τουλάχιστον θα το απολαύσετε», σημείωσε.

«Εάν σχεδιάζετε τις τέρψεις σας με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερες ενοχές όταν απολαμβάνετε το αγαπημένος σας φαγητό», κατέληξε η Werner.

Πηγή: oloygeia.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button