ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Απατεώνες χτυπούν σε Βολιώτικα σπίτια – Πως αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε δευτερόλεπτα

Αυξάνονται τα κρούσματα εξαπάτησης πολιτών και στον Βόλο. Πολλά περιστατικά καταλήγουν ως καταγγελίες στην Αστυνομία, όμως εκατοντάδες είναι τα θύματα που νιώθουν ανυπεράσπιστα, αφού βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Τις τελευταίες ημέρες οι απατεώνες τηλεφωνούν σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα Βολιωτών και παριστάνουν τους συνεργάτες του λογιστή των υποψήφιων θυμάτων. Πιάνουν την κουβέντα και με το πρόσχημα απαραίτητες λογιστικές εργασίες και τακτοποίηση οφειλών ζητούν τους αριθμούς της χρεωστικής κάρτας ή του ebanking και μαζί τους κωδικούς χρήστη!

Μόλις το θύμα τους τα δώσει, εκείνοι αποκτούν πρόσβαση και ο τραπεζικός λογαριασμός αδειάζει!

Ένα από τα νέα κόλπα που χρησιμοποιούν είναι και η… επιστροφή φόρου! Καλούν πολίτες και τους ενημερώνουν ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου από την ΑΑΔΕ. Προκειμένου να την εισπράξουν, πρέπει και πάλι να δώσουν τα τραπεζικά τους στοιχεία. Όταν αυτό επιτευχθεί, ο λογαριασμός και πάλι αδειάζει!

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΑΤΕΣ
Απάτες σε βάρος ιερωμένων, με τη μέθοδο της δήθεν εκταμίευσης βοηθήματος από το ΙΚΑ ή της διευθέτησης διαφόρων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων.

Οι δράστες επιλέγουν τα υποψήφια θύματά τους (ιερωμένους, κληρικούς, μοναχούς) και συνήθως μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί τους, τους ενημερώνουν ότι εκκρεμεί η εκταμίευση βοηθήματος από το ΙΚΑ προς το χώρο θρησκευτικής λατρείας που εκπροσωπούν (εκκλησία, Ιερά Μονή κλπ).

Σε άλλες περιπτώσεις οι δράστες επικοινωνούν με συνταξιούχους ιερωμένους και τους ενημερώνουν ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προς εκταμίευση του εφάπαξ, που εκκρεμεί στο όνομά τους.

Προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση των προαναφερόμενων χρηματικών ποσών, τους καλούν να καταβάλλουν σε λογαριασμό που τους υποδεικνύεται κάποιο χρηματικό ποσό, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσής τους.

Τα θύματα πείθονται και καταβάλλουν το υποδειχθέν ποσό, αναμένοντας την καταβολή του επιδόματος.

Στο σημείο αυτό οι δράστες εξαφανίζονται και κόβουν κάθε επικοινωνία με τα θύματά τους.

Απάτες με το πρόσχημα διαμεσολάβησης για την εκταμίευση δανείου από Πιστωτικό Ίδρυμα

Στην περίπτωση αυτοί οι δράστες εμφανίζονται ως επιφανείς πολίτες, συνεργάτες Τραπεζών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις προσωπικές γνωριμίες που έχουν στα Πιστωτικά Ιδρύματα, μπορούν να μεσολαβήσουν για την εκταμίευση δανείου, παρακάμπτοντας το σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ.

Προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης του δανείου, οι δράστες ζητούν από τα θύματά τους την καταβολή χρηματικού ποσού για τα έξοδα αυτής.

Από τη στιγμή που το θύμα καταθέτει το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό σε λογαριασμό Τράπεζας που του υποδεικνύεται, ο δράστης αρχίζει σιγά-σιγά να αποφεύγει την επικοινωνία με το θύμα, μέχρι που εξαφανίζεται.

Έχει παρατηρηθεί ότι, οι δράστες συνήθως προσελκύουν τα υποψήφια θύματά τους μέσω της ανάρτησης αγγελιών σε τοπικές εφημερίδες ή μέσω κοινών γνωστών που έχουν πέσει και αυτά θύματα, προτού το αντιληφθούν.

Απάτες με το πρόσχημα προφύλαξης τραπεζικών καταθέσεων

Οι δράστες επικοινωνούν κυρίως τηλεφωνικά με τα θύματα και προσποιούμενοι είτε τους Διευθυντές Πιστωτικών Ιδρυμάτων, είτε ότι έχουν «διασυνδέσεις», πείθουν αυτούς ότι μπορούν να προφυλάξουν τις καταθέσεις στην τράπεζα, από επικείμενο «κούρεμα».

Προς τούτο, τους ζητούν να καταθέσουν τα χρήματά τους σε συγκεκριμένο λογαριασμό, προκειμένου εν συνεχεία να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς προστασία αυτών.

Έκτοτε εξαφανίζονται.

Απάτες με το πρόσχημα βλάβης σε μηχανήματα προπληρωμένων καρτών

Οι δράστες έρχονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με ιδιοκτήτες-υπαλλήλους, μικρών καταστημάτων (π.χ. μίνι-μάρκετ, περίπτερα κλπ) και τους ενημερώνουν ότι, είναι τεχνικοί υπάλληλοι της εταιρείας που τους παρέχει το μηχάνημα έκδοσης προπληρωμένων καρτών και ότι το μηχάνημά τους εμφανίζει κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Εν συνεχεία επικαλούνται ότι, για να επιλυθεί το εν λόγω πρόβλημα, πρέπει να εκτυπώσουν ορισμένο αριθμό προπληρωμένων καρτών (συνήθως 3-4 κάρτες αξίας 100,00 €) και να τους δώσουν τον αριθμό PIN. Τα υποψήφια θύματα πείθονται και δίνουν τους αριθμούς ΡΙΝ, ενώ η κλήση τερματίζεται με τους δράστες να τους ενημερώνουν ότι, εντός ολίγης ώρας το πρόβλημα θα αποκατασταθεί.

Έκτοτε, παύουν κάθε επικοινωνία με τα θύματα.

Μία παραπλήσια μέθοδος, αφορά την αυτοπρόσωπη παρουσία των δραστών στα ως άνω καταστήματα, οι οποίοι ζητούν την έκδοση προπληρωμένης κάρτας, ενώ παράλληλα προβαίνουν και στην αγορά άλλων προϊόντων, ευτελούς αξίας. Εν συνεχεία, δηλώνουν ότι τελικά δεν επιθυμούν την αγορά της προπληρωμένης κάρτας και αποχωρούν, έχοντας αποκτήσει με δόλιο τρόπο (π.χ. φωτογράφιση μέσω κινητού τηλεφώνου) τον αριθμό ΡΙΝ της ήδη εκτυπωθείσας κάρτας.

Οι ιδιοκτήτες-υπάλληλοι των καταστημάτων αντιλαμβάνονται τη σε βάρος τους απάτη σε χρόνο που ο δράστης έχει προλάβει να απομακρυνθεί.

Πηγή: thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button