ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί» – Η συνέντευξη του πρύτανη Γιώργου Κοντάκη (β’ μέρος)

Ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης στο β’ μέρος της συνέντευξής του στην “ΚΡΗΤΗ TV” εξήγησε τι θα θωρακίσει τα δημόσια πανεπιστήμια έναντι των μη κρατικών, που δρομολογούνται στην έλευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Την άποψη ότι ούτε η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ούτε της Πανεπιστημιακής είναι απαραίτητη στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέφρασε ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης, ο οποίος δήλωσε ευθέως στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη ότι θα είναι υποψήφιος στις πρυτανικές εκλογές του 2024, που θα γίνουν με τον νέο νόμο που ορίζει έμμεση εκλογή από το Συμβούλιο Διοίκησης.

Ο κ. Κοντάκης, ωστόσο, αποκάλυψε ότι στη θέση των παλαιών εστιών που κάηκαν στις εγκαταστάσεις της λεωφόρου Κνωσού θα γίνει ένα θεματικό πάρκο, καθώς μόλις αποξηλωθούν οι προκάτ κατασκευές, που έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, θα γίνει απομάκρυνση του αμιάντου και θα εκκαθαριστεί η περιοχή, ενώ για τις νέες φοιτητικές κατοικίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, που θα φτάσουν περίπου τις 3.000, θα υπογραφεί σύντομα η σύμβαση με τον τελικό ανάδοχο.

Το neakriti.gr παρουσιάζει σήμερα το β’ μέρος των βασικών σημείων της συνέντευξης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο οποίος έκανε αναφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ανάγκη των δημόσιων πανεπιστημίων να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, ενώ αναφέρει ότι πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης “μαραζώνουν”, καθώς για διάφορους λόγους είτε δεν είναι ελκυστικά είτε δεν έχουν φοιτητές.

«Όχι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία»

Ο κ. Κοντάκης, μιλώντας για το άσυλο και την Αστυνομία, ανέφερε ότι πουθενά δεν υπάρχει άβατο στην ελληνική επικράτεια, τονίζοντας: «Έχουμε μια παράδοση στα Ιδρύματα και δε χρειάζεται να έχει παρουσία η Αστυνομία, παρά μόνο σε μερικές περιπτώσεις. Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία είχαμε εκφράσει αντίθετη άποψη. Φανταστείτε να είχαμε δυο-τρεις πανεπιστημιακούς αστυνομικούς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Θα υπήρχε στοχοποίηση αυτών. Αφήνουμε τα παιδιά να εκφραστούν. Η νέα γενιά είναι πιο ριζοσπαστική, έχει θυμό… Αφήνουμε τα πάντα να εκδηλώνονται ελεύθερα, αλλά μέσα σε δημοκρατικούς κανόνες. Το ίδιο το Ίδρυμα μπορεί να φροντίζει την ασφάλειά του. Ίσως να χρειάζονται άλλα, όπως καλύτερος φωτισμός… Προσωπικά δεν έχω παράπονο από τους φοιτητές μας, γιατί και ο δυναμισμός τους είναι στα όρια της κοσμιότητας. Τους χρωστάμε ένα ευχαριστώ…».

«Ανησυχώ για τις ανθρωπιστικές επιστήμες»

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν έκρυψε την αγωνία του για τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης που δεν έχουν φοιτητές ή δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής μπαίνουν λίγοι φοιτητές. Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα και παρατηρεί κάποιος ότι υπάρχει χαμηλή ζήτηση. Με ανησυχεί τι θα γίνει με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ιστορικά τμήματα του Πανεπιστημίου τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν ζήτηση και μετά το 2026 θα καταγράφεται το δημογραφικό στις εξετάσεις. Τότε είναι πιθανό άλλοι 20.000 να μην υπάρχουν για να δώσουν εξετάσεις. Οι φιλόλογοι ήταν πάνω από τη Νομική, τώρα βλέπω χαμηλή βάση της Φιλολογίας. Το ίδιο και στα Μαθηματικά. Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε ως Ίδρυμα για τα παιδιά που αργούν να τελειώνουν. Δε βγάζουμε νομπελίστες, βγάζουμε απόφοιτους. Θα πρέπει να δούμε λίγο πώς θα ισορροπήσουμε, γιατί η ύπαρξη φοιτητών δικαιολογεί την ύπαρξη του Πανεπιστημίου».

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, των λεγόμενων και μη κρατικών, ο κ. Κοντάκης ανέφερε: «Από τη μια δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την Πολιτεία να νομοθετήσει τα μη κρατικά πανεπιστήμια, και από την άλλη θέλουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο να είναι ποιοτικό και ελκυστικό. Ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Οι προϋποθέσεις που θα λειτουργήσουν έχει σημασία. Να λειτουργήσουν με τους ίδιους ποιοτικούς όρους που λειτουργούν τα δημόσια πανεπιστήμια. Πώς λειτουργούν τα ιδιωτικά; Θα προσλάβουν κάποιους καθηγητές που ίσως δεν είναι του ίδιου επιπέδου, αλλά ο τίτλος θα είναι ισοδύναμος. Δεν μπορούμε να ανακόψουμε κάτι, αλλά οφείλουμε να διασφαλίσουμε και να προασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των δημόσιων πανεπιστημίων, να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των Ιδρυμάτων μας – όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο Κρήτης φέτος πήρε τους 30 πρώτους ξένους φοιτητές στο ξενόγλωσσο τμήματα της Ιατρικής, κερδίζοντας 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο ή 10 ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά. Προσπαθούμε να παρακινήσουμε στη λειτουργία ξενόγλωσσου τμήματος στις κλασικές σπουδές.

Στο Ρέθυμνο ένα μεγάλο πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ για ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες και να συνδεθούν με τον ψηφιακό κόσμο, και προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε συναδέλφους και φέτος έχουν 90 ξένους φοιτητές. Και τώρα είναι η αρχή. Μάλιστα, γίνονται συζητήσεις και επαφές για διδασκαλία κινέζικης γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης».

“Βαρύ πυροβολικό” η Ιατρική

Επιπλέον, ο κ. Κοντάκης σε σχέση με τη διεθνή αναγνώριση του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέφερε: «Είναι ελκυστικό το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι 69 από τους 480 στη λίστα Stanford φιγουράρουν στο 2% παγκοσμίως και αυτό δείχνει το βάρος που έχει το ερευνητικό έργο που γίνεται στην Κρήτη. Στις προκηρύξεις που κάνουμε και κυρίως στην Ιατρική το ακαδημαϊκό προσωπικό που προσελκύεται είναι πολύ υψηλό. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης εξακολουθεί να προσελκύει επιστήμονες και προσελκύουμε και νέο κόσμο. Υπάρχουν τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά, που δείχνει ότι είναι επένδυση για το μέλλον. Η Ιατρική Σχολή του Π.Κ. έχει πάρει 10 στην αξιολόγηση. Είμαστε καλοί στην Ιατρική και βλέπουμε και μεγάλη προσφορά του ΠΑΓΝΗ στην κοινωνία της Κρήτης».

«Θα είμαι υποψήφιος πρύτανης»

Ο κ. Κοντάκης, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, δήλωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρύτανης στο πλαίσιο της διαδικασίας των πρυτανικών εκλογών που θα διεξαχθούν με τον νέο νόμο, που προβλέπει έμμεση εκλογή πρύτανη και αντιπρυτάνεων. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η θητεία λήγει 31/8/2024 και 6 μήνες πριν να κινήσουμε διαδικασία για Συμβούλιο Διοίκησης και να προκύψει ο πρύτανης που θα γίνει έμμεσα. Εφαρμόζεται ταξινομική ψήφος, οι εκλέκτορες ψηφίζουν από το 1 ως το 6 και σε κάθε γύρο βγαίνει ένας που αντιπροσωπεύει κάθε σχολή και μια σχολή θα βγάλει δύο. Θα συγκροτηθεί 11μελές Συμβούλιο», είπε ο κ. Κοντάκης και, απαντώντας σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος, ανέφερε: «Έχουν μπει κάποια πράγματα σε μια ράγα, θα ήταν καλό να πραγματοποιήσουμε ορισμένα άλλα. Αν όλα είναι καλά, θα είμαι υποψήφιος».

«Απούσες δύο βαριές παρουσίες»

Τέλος, ο κ. Κοντάκης, αναφερόμενος στις κοντινές απώλειες του Γιώργου Γραμματικάκη, πρώην πρύτανη, και του πρώην αντιπρύτανη Πέτρου Θέμελη, τόνισε: «Δύο σημαντικές απώλειες, δύο βαριές παρουσίες είναι απούσες. Η Σύγκλητος τέλη Σεπτέμβρη έκανε ομότιμο καθηγητή τον Πέτρο Θέμελη, ύστερα από 20 χρόνια. Είμαι ευτυχής που προλάβαμε και λυπημένος που δεν είχε γίνει στην ώρα του, πριν από 20 χρόνια, γιατί συνέβη αυτό το παράδοξο που συμβαίνει όταν προσωπικά κίνητρα μπαίνουν στη μέση και παραγνωρίζεται η συμβολή του ακαδημαϊκού. Ήταν ντροπή μας που δεν είχαμε κάνει ομότιμο τον καθηγητή όταν είχε συμβάλει στις πρώτες ανασκαφές στην αρχαία Ελεύθερνα, την αρχαία Μεσσήνη. Για τον Γιώργο Γραμματικάκη έχω να πω ότι με ξάφνιασε που “έφυγε” τόσο γρήγορα. Ήταν ενεργός πολίτης και κέρδισε τον τίτλο του “αιώνιου” πρύτανη, και πολλοί λένε ότι έκανε την καλύτερη πρυτανεία και ό,τι και να κάνουμε δεύτεροι θα είμαστε».

Ο σχεδιασμός για τις φοιτητικές εστίες – Έρχονται 3.000 νέες κατοικίες και πάρκο στη λεωφόρο Κνωσού

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των φοιτητικών εστιών, λέγοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται στην τελική φάση για υπογραφή με τον ανάδοχο για τις 3.000 φοιτητικές κατοικίες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, περίπου 1.820 στο Ρέθυμνο και 1.023 στο Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα έργο που θα φιλοξενήσει 5.000 φοιτητές και θα χρειαστούν 3 χρόνια για την ολοκλήρωσή τους από την ημέρα υπογραφής με τον ανάδοχο.

Οι εστίες θα στοιχίσουν 250 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ μέσω ΣΔΙΤ, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κοντάκης, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές εστίες που κάηκαν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης επί της λεωφόρου Κνωσού πριν από μερικά χρόνια, ο κ. Κοντάκης είπε ότι το τμήμα αυτών των κτηρίων έχει κριθεί κατεδαφιστέο και πως δεν αναστηλώνεται και ανέφερε: «Είναι κοστοβόρο γιατί πρέπει να γίνει η απομάκρυνση του αμιάντου και, αν φύγουν τα προκάτ, δε γίνονται ανασκαφές λόγω αρχαιοτήτων. Θέλει πολλά χρήματα για την απομάκρυνση του αμιάντου. Είναι κλειστό το κτήριο και χρειάζονται ειδικές εταιρείες. Αυτά τα κτήρια που θα φύγουν δεν είμαστε της άποψης να γίνει κτήριο, αλλά δεν επιτρέπεται κιόλας γιατί είναι στην αρχαιολογική ζώνη. Θα γίνει ένα θεματικό πάρκο… Δε χάσαμε οικόπεδο- “φιλέτο”, είναι πάνω στα αρχαία και υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες».

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ:

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button