ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

«Αναπάντεχη εξέλιξη εν μία νυκτί» για τις λυκειακές τάξεις Στεφανοβικείου

Για «αναπάντεχη εξέλιξη» που συντελέστηκε «εν μία νυκτί» και έρχεται σε σύγκρουση με τις «διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ότι το θέμα ήταν λήξαν, με αποτέλεσμα γονείς και μαθητές να έχουν ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό τους», διαμαρτύρονται γονείς και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Στεφανοβικείου που ενημερώθηκαν μέσω του Τύπου ότι το Υπουργείο Παιδείας βάζει… φρένο στην προοπτική λειτουργίας λυκειακών τάξεων στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα από το νέο σχολικό έτος για την εξυπηρέτηση των μαθητών που σήμερα μεταβαίνουν στο Βελεστίνο για τα μαθήματά τους.

Σε επιστολή που απευθύνουν προς τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερακάκη και την υφυπουργό, Ζέτα Μακρή,από το γραφείο της οποίας συντάχθηκε έγγραφο που απορρίπτει την ίδρυση λυκειακών τάξεων και για το οποίο δεν έλαβαν ποτέ άμεση γνώση ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, μιλούν για κατάφωρη αδικία σε βάρος τους και επιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ίδρυση και λειτουργία των λυκειακών τάξεων στο Γυμνάσιο Στεφανοβικείου, προς όφελος τόσο των μαθητών της συγκεκριμένης περιοχής όσο και του Ριζομύλου.

Γονείς και εκπαιδευτικοί στην επιστολή τους εκθέτουν το Υπουργείο Παιδείας για τους χειρισμούς του και μιλούν για προσχηματικούς λόγους που επικαλείται η διευθύντρια του γραφείου της υφυπουργού για την απόρριψη των λυκειακών τάξεων.

Όπως είναι γνωστό πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την ίδρυση από το νέο σχολικό έτος λυκειακών τάξεων στο Γυμνάσιο Στεφανοβικείου, προκάλεσε αντιδράσεις στο Βελεστίνο. Την ίδια ώρα που η κοινωνία του Στεφανοβικείου υποδέχθηκε θετικά την προοπτική ίδρυσης λυκειακών τάξεων για τους μαθητές της περιοχής που θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία της καθημερινής μετάβασης στο Βελεστίνο, και το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία νέας σχολικής μονάδας, αναλαμβάνοντας το κόστος συντήρησης και λειτουργίας της, η κοινωνία του Βελεστίνου αντιδρά στο σχεδιασμό και μιλά για κίνδυνο υποβάθμισης του ιστορικού Γενικού Λυκείου της περιοχής.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές από το Στεφανοβίκειο που φοιτούν στο λύκειο στο Βελεστίνο, εξυπηρετούνται από γραμμές του λεωφορείου και χρειάζεται να περιμένουν ακόμη και τρία τέταρτα μέχρι να ξεκινήσουν μάθημα ή εφόσον ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους στο σχολείο. Το πρωινό δρομολόγιο του λεωφορείου που τους εξυπηρετεί είναι στις 7:15 το πρωί. Οι μαθητές φθάνουν στο σχολείο στις 7:30 το πρωί και μέχρι να ξεκινήσουν μαθήματα στις 8:15 απλώς… περιμένουν, πίνοντας καφέ… Αλλά και στο σχόλασμα αν κάνουν εξάωρο αντί για επτάωρο πρόγραμμα θα πρέπει να περιμένουν, περιφερόμενοι μέχρι να περάσει το λεωφορείο που τους εξυπηρετεί για την επιστροφή στο σπίτι τους.

Ενημερώθηκαν όλοι εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους!

Όπως καταγράφουν γονείς και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Στεφανοβικείου, οι ίδιοι δεν έλαβαν ποτέ γνώση του εγγράφου, παρά μέσω τρίτων. «Προφανώς εκρίθη ότι εμείς δεν είμαστε άμεσα ενδιαφερόμενοι ώστε να λάβουμε γνώση και ως ανάξιοι λόγου λησμομηθήκαμε», αναφέρουν.

Αφήνουν μάλιστα αιχμές ότι ικανοποιούνται επιθυμίες των εκπροσώπων της κοινωνίας του Βελεστίνου κι όχι όλης της κοινωνίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Απαντώντας στο επιχείρημα περί εκπρόθεσμης κατάθεσης δικαιολογητικών για την ίδρυση των λυκειακών τάξεων, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι αποκαλυπτικοί. Αναφέρονται σε σύσκεψη που συγκάλεσε για το συγκεκριμένο θέμα η ίδια η κ. Μακρή στις 17 Φεβρουαρίου, σε χρόνο ήδη εκπρόθεσμο αλλά και σε μια σειρά άλλων επίσης εκπρόθεσμων προτάσεων που εγκρίθηκαν για σχολικές μονάδες στην υπόλοιπη χώρα.

Οντως 50 ευρώ το κόστος για σχολική μονάδα που απορρίφθηκε

Απαντούν και στην ειρωνεία που δέχθηκαν για το ποσό των 50 ευρώ ετησίως που ενέκρινε η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το κόστος συντήρησης των λυκειακών τάξεων. «Το Υπουργείο γνωρίζει αρμοδίως εδώ και τρεις μήνες ότι το σχολείο έχει κτιριακές υποδομές να καλύψει τις λυκειακές τάξεις και δεν χρειάζεται καμία επιπλέον δαπάνη για συντήρηση (καύσιμα ή δαπάνες μετατροπών). Το σχολείο, όπως λειτουργούσε θα εξακολουθεί να λειτουργεί, μετά ή άνευ λυκειακών τάξεων. Πράγματι, όσο και αν φαίνεται περίεργο χρειάζεται μόλις 50 ευρώ για να καλύψει γραφική κυρίως ύλη και αναλώσιμα. Εν πάση περιπτώσει αυτές είναι προφάσεις εν αμαρτίαις…», τονίζουν.

Διαμαρτύρονται επίσης ότι λήφθηκαν υπόψη αντιδράσεις του τοπικού συμβουλίου Βελεστίνου, των συλλόγων γονέων και διδασκόντων του ΓΕΛ Βελεστίνου και των «υποκινούμενων από τρίτους» 15μελών μαθητικών συμβουλίων, χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη των τοπικών κοινωνιών των άμεσα ενδιαφερόμενων, των τοπικών συμβουλίων Στεφανοβικείου και Ριζομύλου δηλαδή.

«Δώσαμε πίστη στις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου»

«Για λόγους, οι οποίοι διαφεύγουν της αντιλήψεώς μας, εμείς ως άμεσα ενδιαφερόμενοι μείναμε ανενημέρωτοι και δώσαμε πίστη στις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου ότι το όλο θέμα ήταν πλέον λήξαν και οι γονείς και μαθητές των μελλοντικών λυκειακών τάξεων είδαν ήδη αρχίσει τον προγραμματισμό τους. Για λόγους που δεν κατανοούμε, το αρμόδιο γραφείο δεν έλαβε διόλου υπόψη του τις θετικές εισηγήσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Στεφανοβικείου και των τοπικών κοινοτήτων, αντιθέτως περιορίστηκε στο να λάβει υπόψη του τις εισηγήσεις φορέων της περιοχής του Βελεστίνου που κατά την άποψή μας δεν αφορούν στα παιδιά τους.

Η πικρία και η αίσθηση της κατάφωρης αδικίας εις βάρος του συνόλου της εκπαιδευτικής αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας των δημοτικών ενοτήτων Στεφανοβικείου και Ριζομύλου είναι δεδομένες και απολύτως δικαιολογημένες. Βρεθήκαμε, εν μία νυκτί, μπροστά σε μία τελείως αναπάντεχη εξέλιξη, πράγμα το οποίο δεν τιμά κανέναν», αναφέρουν.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button