ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Αναμενόμενη η υποχώρηση του οιδήματος» – Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την 17χρονη που έπαθε αλλεργικό σοκ στην Κρήτη

Οι επόμενες ημέρες κρίσιμες για την 17χρονη που έπαθε αλλεργικό σοκ – Τι λέει ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου στο neakriti.gr

«Υποχωρεί σταδιακά το εκτεταμένο οίδημα στον εγκέφαλο της 17χρονης μαθήτριας από το Καλλιτεχνικό σχολείο Περιστερίου που βρίσκεται διασωληνωμένη στην ΜΕΘ του Βενιζελείου νοσοκομείου στην Κρήτη, μετά από το αλλεργικό σοκ που υπέστη πριν από 11 ημέρες στο νησί, κάτι που ήταν αναμενόμενο». Αυτό σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου, Ανέστης Κιούλπαλης, μιλώντας στο neakriti.gr.

«Χρειάζεται χρόνος», είπε ο κ. Κιούλπαλης και πρόσθεσε ότι οι επόμενες ημέρες είναι πολύ σημαντικές, καθώς όσο υποχωρεί το οίδημα στον εγκέφαλο και φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα, οι γιατροί που παρακολουθούν συνέχεια την πορεία της υγείας της μαθήτριας, θα προχωρήσουν σε διακοπή της καταστολής, ώστε να δούν το αποτέλεσμα στην ουσία του.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή βλέπουμε τα πράγματα μέσα από απεικονίσεις και εξετάσεις. Το οίδημα θα υποχωρούσε ούτως ή άλλως. Περιμέναμε να υποχωρήσει για να σταματήσουμε την καταστολή, και να δούμε πώς αντιδρά ο οργανισμός, αλλά κυρίως να δούμε τη νευρολογική κατάσταση του παιδιού», υπογράμμισε ο διευθυντής της ΜΕΘ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως αμέσως μετα από τα Χριστούγεννα, οι γιατροί θα μειώσουν δειλά δειλά την κατασταλτική δράση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, η οποία έχει μια διάρκεια εώς και δύο 24ωρα από τη διακοπή της. Συνεπώς, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να σχηματοποιηθεί ακριβής κλινική εικόνα, χωρίς τη δράση των κατασταλτικών φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι δίπλα στο παιδί τους στην ΜΕΘ, βρίσκονται οι γονείς της 17χρονης.

Το χρονικό

Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής (10/12) η διοίκηση του Βενιζέλειου νοσοκομείου στο Ηράκλειο εξέδωσε ιατρικό ανακοινωθέν για την 17χρονη μαθήτρια. Οι γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν στη ζωή την ανήλικη και πλέον παρακολουθούν συνεχώς την πορεία της υγείας της. Στο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρονταν τα εξής:

«Σήμερα Κυριακή 10-12-2023 διακομίστηκε στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου μας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και με συνοδεία Ιατρού, ανήλικη 17 ετών σε καρδιακή ανακοπή (ασυστολία).

Διασωληνώθηκε και μετά από 10 λεπτά εξειδικευμένης αναζωογόνησης ανέκτησε καρδιακό ρυθμό. Η αρτηριακή πίεση υποστηρίχθηκε με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα και υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις. Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου για σταθεροποίηση και νοσηλεία. Η κατάσταση της υγείας της παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη».

Η 17χρονη μαθήτρια υπέστη ανακοπή πιθανότατα μετά από αλλεργικό σοκ, σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Αμμουδάρας στο Ηράκλειο, όπου διέμενε με τους συμμαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής. Το κορίτσι διασωληνώθηκε και εισήχθη άμεσα στη ΜΕΘ, όπου οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να το βοηθήσουν. Οι επόμενες ώρες χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά κρίσιμες, με όλους να εύχονται η ανήλικη να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να συνέλθει. 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το κορίτσι που ήταν αλλεργικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα φέρεται να κατανάλωσε κατά τη διάρκεια του πρωινού στο ξενοδοχείο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, βούτυρο. Εκδήλωσε αλλεργική αντίδραση και καθώς ήξερε ότι ήταν αλλεργική είχε μαζί της ένεση αδρεναλίνης, την οποία, όπως πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, έκανε στον εαυτό της.

Ωστόσο, η 17χρονη υπέστη ανακοπή και παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών συνοδών, αλλά και του γιατρού και των διασωστών του ΕΚΑΒ που έσπευσαν στο ξενοδοχείο, δεν κατέστη δυνατό να βοηθηθεί. Της τοποθετήθηκε ειδική μάσκα και διακομίστηκε στο Βενιζέλειο, όπου οι γιατροί την επανέφεραν στη ζωή.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button