ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ανακατάληψη “Ευαγγελισμού”: Η στάση της Αστυνομίας την ώρα που η κατάσταση… μύριζε μπαρούτι (vid)

Λίγο μετά την ανακατάληψη του κτηρίου, χθες το μεσημέρι, τα πρώτα άτομα που βρέθηκαν στην ταράτσα ανάρτησαν μεγάλα πανό, στα οποία, μεταξύ άλλων, διατρανώνουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό

Σε ανακατάληψη του ιστορικού κτηρίου του “Ευαγγελισμού”, το οποίο είχε εκκενωθεί πριν από δύο μήνες μετά από αιφνιδιαστική επιχείρηση της Αστυνομίας, προχώρησαν χθες αναρχικοί-αντιεξουσιαστές. Η “έφοδος” των αντιεξουσιαστών έγινε χθες, μέρα μεσημέρι: Περισσότερα από 50 άτομα, κρατώντας καδρόνια και ξύλα και φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες, βρέθηκαν με αστραπιαίες κινήσεις στον “Ευαγγελισμό”. 
Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να σκαρφαλώσουν και να βρεθούν γρήγορα στην ταράτσα του κτίσματος, ενώ αρκετή ώρα αργότερα, μετά από μεγάλη προσπάθεια και αφού χρειάστηκε να “επιστρατευτούν” ηλεκτρικό σβουράκι και βαριοπούλα, γκρεμίστηκε η κεντρική είσοδος του κτηρίου που είχε σφαλιστεί από τις Αρχές τον περασμένο Οκτώβριο. 
Επισημαίνεται ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής η Αστυνομία δεν είχε κάνει την παραμικρή κίνηση-ενέργεια προκειμένου να σταματήσει την ανακατάληψη του κτηρίου από τους αναρχικούς ή την απομάκρυνσή τους από αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πιθανό κάτι τέτοιο να συνέβη αφενός λόγω του πλήθους των ανθρώπων που βρίσκονταν από χθες το μεσημέρι στον “Ευαγγελισμό”, αφετέρου ενόψει της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, το 2008, μέσα στα επόμενα 24ωρα (6 Δεκεμβρίου). 
Υπενθυμίζεται ότι ο “Ευαγγελισμός”, που είναι ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Κρήτης, τελούσε υπό κατάληψη από αναρχικούς-αντιεξουσιαστές για 21 ολόκληρα χρόνια (2002-2023), πριν εκκενωθεί από την Αστυνομία που εισέβαλε ξαφνικά τα ξημερώματα της 30ής Σεπτεμβρίου στον χώρο, συλλαμβάνοντας τα λιγοστά άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο εσωτερικό του. 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι κατά την επιχείρηση εκκένωσης από την Αστυνομία είχε βρεθεί στο κενό, πέφτοντας από την ταράτσα του “Ευαγγελισμού”, ένας από τους “ενοίκους” του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα και να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας μέχρι σήμερα. 
Λίγο μετά την ανακατάληψη του κτηρίου, χθες το μεσημέρι τα πρώτα άτομα που βρέθηκαν στην ταράτσα ανήρτησαν μεγάλα πανό, στα οποία, μεταξύ άλλων, διατρανώνουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, κάνοντας αναφορά σε αδικοχαμένους συντρόφους τους (Διονύσης) και σε ανθρώπους που έπεσαν θύματα της αστυνομικής βίας (Γρηγορόπουλος, αλλά και οι τρεις νεαροί Ρομά), ή των χρυσαυγιτών (Φύσσας). 
Αναφορικά με την κεντρική είσοδο του κτηρίου, για αρκετές ώρες γινόταν μεγάλη προσπάθεια να σπάσει-γκρεμιστεί το μείγμα τσιμέντου-πλεγμάτων, σιδεριών που είχαν τοποθετηθεί. Όπως προειπώθηκε, με τη βοήθεια βαριοπούλας και με ένα ηλεκτρικό σβουράκι, κάτι τέτοιο τελικά επετεύχθη. Νωρίς χθες το βράδυ ξεκίνησε, με παρουσία πολλών δεκάδων ατόμων, η πρώτη γενική συνέλευση του ανακατειλημμένου “Ευαγγελισμού”, προκειμένου οι συγκεντρωμένοι να αποφασίσουν το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. 

Εντοπίστηκε γατούλα! 

Αξίζει να προστεθεί ότι, παρά τα όσα είχαν λεχθεί το προηγούμενο διάστημα από τις Αρχές περί μη ύπαρξης δεσποζόμενων ζώων μέσα στο κτήριο, τα άτομα που εισήλθαν χθες στο κτήριο εντόπισαν μία από τις δύο γάτες οι οποίες ήταν αδύνατο να βρεθούν μετά την προ διμήνου ανακατάληψη του χώρου από την Αστυνομία. Όπως φαίνεται και σε βίντεο του neakriti.gr, το γατί βρέθηκε εμφανώς ταλαιπωρημένο και αδυνατισμένο, αλλά ζωντανό και μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο. 
«Αυτό που θα ανέμενε κανείς και από τους φορείς της τοπικής κοινωνίας θα ήταν να σταθούν με γενναιότητα και να πουν ότι (…), αφού αποφάσισε έτσι το Πανεπιστήμιο, ένα μήνυμα ότι οι δημόσιοι χώροι δεν μπορούν να τους καταλαμβάνουν εν ονόματι των ιδεών! Έχετε δει κάποιον να πάρει θέση; Εμένα με έπαιρναν πέντε μέρες μετά που έκλεισε το κτήριο για τις γάτες στο κτήριο… Ναι, και από θεσμικούς φορείς δέχτηκα τηλεφωνήματα για τις γάτες (…). Δόθηκε πρόσβαση για κάμποσες μέρες για να φύγουν όλα τα ζώα. Η ενημέρωση που είχα από τις Αρχές είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα κι ερχόταν όλο και κάποιο αίτημα τρεις μέρες μετά, 5 μέρες μετά… Καταλαβαίνετε ότι αυτό ξεφεύγει κι από τα όρια της σοβαρότητας (…). 
Αντί λοιπόν να έχω την υποστήριξη των Αρχών της πόλης, η αγωνία ήταν τι γίνεται με αυτό… Κι εγώ έχω ευαισθησία γι’ αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορώ όμως να μην εμπιστευτώ τον ανώτατο αξιωματικό της Αστυνομίας, που λέει “κύριε πρύτανη, δεν υπάρχει κάτι. Το έχουμε εξαντλήσει το θέμα, παρ’ όλα αυτά θα ψάξουμε”. Είχαμε μια επικοινωνία με την κ. εισαγγελέα. Της εξήγησα ότι είχα ενημέρωση, μίλησε νομίζω και με τις αρμόδιες Αρχές», είχε αναφέρει πριν από λίγες εβδομάδες στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρύτανης του Π.Κ. κ. Κοντάκης. 

Η ανακοίνωση της Κατάληψης: «Το Μεγάλο Σπίτι επέστρεψε» 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Κατάληψη “Ευαγγελισμού” αναφέρεται μεταξύ άλλων: 
«Σήμερα – 1/12/23 – ανακαταλάβαμε το κτήριο του “Ευαγγελισμού”, δίνοντας την τελική μας απάντηση σε σχέση με την καταστολή και τη στρατιωτικοποίηση της γειτονιάς μας, αλλά και του ευρύτερου κέντρου της πόλης. 
Βρισκόμαστε εδώ, στο μέρος που δύο μήνες πριν παραλίγο να βρεθεί νεκρός από τα χέρια των ένστολων καθαρμάτων ο σύντροφός μας Α., όταν εισέβαλαν στο κτήριο πάνοπλες δυνάμεις της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ. Στο ίδιο σημείο, που εδώ και δύο μήνες κάθε λογής μπάτσοι παρενοχλούν περαστικούς και γειτόνισσες, φοβούμενοι μη και καθίσουν στα σκαλιά του κτηρίου. Στο ίδιο σημείο, που με εντολή της Συγκλήτου του Π.Κ., έγινε σφράγισμα του ιστορικού κτηρίου του “Ευαγγελισμού” και πρόκληση πλήθους καταστροφών από τους τόνους τσιμέντου που έριξαν. 
Όλα τα παραπάνω θεωρήθηκαν “παράπλευρες” απώλειες, σύμφωνα με τον πρύτανη, προκειμένου να επιστρέψει το κτήριο στον νόμιμο ιδιοκτήτη του, ταυτόχρονα βέβαια επιστρέφοντας και στην πρότερή του κατάσταση – δηλαδή ρημαγμένο και παρατημένο – και σίγουρα χιλιόμετρα μακριά από το να είναι ανοιχτό προς την κοινωνία. Σήμερα – όλοι & όλες μαζί – επικυρώνουμε στην πράξη αυτό που όλη η πόλη το ξέρει : Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ. 
Τα τελευταία 21 χρόνια, η κατάληψη “Ευαγγελισμού” έχει χωρέσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν περάσει από αυτή. Είναι το σπίτι μας, είναι σημείο συνάντησης, είναι σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την πόλη του Ηρακλείου. (…) Το Μεγάλο Σπίτι επέστρεψε». 

Καρέ-καρέ η επιχείρηση των αντιεξουσιαστών

Καρέ – καρέ η επιχείρηση των αναρχικών, σε βίντεο που εξασφάλισε το neakriti.gr, την ώρα που προσπαθούν να γκρεμίσουν τα χτισμένα για να μπουν στο κτήριο του Ευαγγελισμού. Πιο συγκεκριμένα ομάδα ατόμων εξοπλισμένη με μηχανήματα έκοψαν την χτισμένη πόρτα και με βαριοπούλα την έριξαν για να εισέλθουν στο κτήριο.

Το neakriti.gr παρουσιάζει βίντεο από την «επιχείρηση» των αναρχικών να «μπουκάρουν» στο κτήριο του Ευαγγελισμού: 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα 50 άτομα κρατώντας καδρόνια και μάσκες αντιασφυξιογόνες κατάφεραν να βγούνε στην ταράτσα.

 

Variopoula Euaggelismos

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button