ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Αναβίωσε το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου στα Μάλια (pics)

Από τα παιδιά του παιδικού τμήματος της Χορωδίας Μαλίων

Πλημμύρισε από αμέτρητα παιδικά χαμόγελα αλλά και γιορτινή διάθεση το Σάββατο 28 Απριλίου 2024 στις 11 το πρωί, η αυλή του πρώην Δημαρχείου Μαλίων. Εκεί μαζεύτηκαν τα παιδιά του παιδικού τμήματος της Χορωδίας Μαλίων με μαέστρο το Ν.Αντωνακάκη, καθώς και αρκετοί μικροί καλαντιστές για να αναγγείλουν την Ανάσταση του Λαζάρου απ’όπου και ξεκίνησαν για να σεργιανίσουν τις γειτονιές και τους δρόμους της πόλης.

Τα κάλαντα του Λαζάρου είναι μια παράδοση που συνδέεται με την εορτή του Λαζάρου, που γιορτάζεται πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα στον Ορθόδοξο χριστιανισμό.

 Όπως επιτάσσει το έθιμο, τα 10 τελευταία χρόνια για την περιοχή των Μαλίων, τα μικρά παιδιά, ερμηνεύουν αυτά τα κάλαντα, προσφέροντας μια ζωντανή και παραδοσιακή απόδοση της εορταστικής ατμόσφαιρας.

Ιδιαίτερα οι παλαιότεροι ανακαλούν στη μνήμη τους τα παιδικά τους χρόνια και νιώθουν έστω και για λίγο, μικρά παιδιά, χαρίζοντας με τη σειρά τους χαρά στους μικρούς φίλους μας.

Το καλάθι είναι το κυρίαρχο στοιχείο στη γυροβολιά, στολισμένο με μυρωδάτα άνθη της άνοιξης κι ένα αυγό μέσα για «φόλι», ώστε να μη ξεκινούν τα κάλαντα έχοντάς το άδειο, ενώ στα μικρά κεφάλια κυριαρχούν λουλουδένια στεφάνια στα μαλλιά που τα έχουν πλέξει οι δραστήριες μαμάδες τους.

Για να μη σπάνε τα αυγά μέσα στο καλάθι τοποθετούν μερικά πράσινα φύλλα.

Το χωριό έχει άλλη ομορφιά κάθε τέτοια μέρα. Σιγοντάρει και ο ήλιος και νιώθεις πραγματικά  τυχερός που είσαι κομμάτι αυτής της στιγμής. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεις  με θλίψη, βλέποντας άδεια σπίτια, σιωπηλά, σε κάθε γειτονιά, ότι έφυγαν από τη ζωή πολλοί άνθρωποι, με τους οποίους έζησες και μεγάλωσες. Λίγοι έμειναν πια από τους παλιούς και σίγουρα περιμένουν περισσότερο από όλους να ακούσουν αυτά τα κάλαντα. Και οι καταστηματάρχες αλλά και οι σπιτονοικοκυρές μ’ ένα διάπλατο χαμόγελο χαράς και γεμάτα τα χέρια με αυγά, σοκολατάκια και καραμέλες, ανταμείψαν τα παιδιά για τα κάλαντα.

lazarou

Θέλουν με αυτό τον τρόπο να διαλαλήσουν το αναστάσιμο μήνυμα, που έχουν ως περιεχόμενο τα κάλαντα του Λαζάρου, ως αντίδοτο στο ζοφερό κλίμα, που επικρατεί στις ημέρες μας. Αλλά και να τονίσουν την ανάγκη τα ήθη και τα έθιμά μας να διατηρηθούν ζωντανά, ως μια ηθική αναβάπτιση και ως μια επιστροφή στις ρίζες μας.

Γιατί η παράδοση του τόπου μας, όταν μας αγγίζει εσωτερικά, μας θωρακίζει, γιατί ενισχύει την ανθρωπιστική και την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Θερμές ευχαριστίες στους τοπικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής, στους κατοίκους των Μαλίων, στο Δήμαρχο κ. Ζ. Δοξαστάκη, στην αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Δ.Πλευράκη, που αγκάλιασαν την όλη δράση μας με αγάπη, ζεστασιά, χαρά και συγκίνηση.

Χρόνια καλά, πολλά, υγιή και ευλογημένα!

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button