ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Αγορά Ιεράπετρας: Απογοητευτικό το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων

Ο μέχρι πριν λίγες μέρες ήπιος χειμώνας δεν ήταν σύμμαχος στα εμπορικά καταστήματα της Ιεράπετρας

Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, που ξεκίνησαν στις 8 Ιανουαρίου δεν έχει αλλάξει καθόλου την υποτονική εικόνα που διατηρούσε η τοπική αγορά της Ιεράπετρας  κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η κίνηση παραμένει υποτονική στην ιεραπετρίτικη αγορά και το καταναλωτικό κοινό δείχνει να αδιαφορεί εντελώς στο γεγονός ότι τα εμπορικά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης , έχουν αναρτήσει στις προθήκες τους, εκπτώσεις έως και 50% στα χειμερινά είδη, ενώ ο χειμωνιάτικος καιρός μόλις πριν λίγες μέρες έκανε την επίσκεψη του και στη Νότια Κρήτη, με πτώση της θερμοκρασίας αλλά χωρίς τις πολυπόθητες βροχές που όλοι – και κυρίως οι αγρότες- περιμένουν.

«Το πρώτο 15θήμερο της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων δεν έχουμε ιδεί καμία αλλαγή προς το καλύτερο ,στο εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας, που διαθέτει όλα τα καταναλωτικά αγαθά σε πολύ καλές ποιότητες και  τιμές για κάθε πορτοφόλι.

Ο μέχρι πριν λίγες μέρες ήπιος χειμώνας δεν ήταν σύμμαχος στα εμπορικά καταστήματα της Ιεράπετρας. Τώρα που έχει αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία και να έχουμε πιο χειμωνιάτικο καιρό, ελπίζουμε ότι κάθε μέρα που περνάει , θα αυξάνεται και η επισκεψιμότητα στα καταστήματα της πόλης. Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει δειλά-δειλά τις διερευνητικές επισκέψεις αλλά δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε σημαντικές αγορές ,κρατώντας επιφυλακτική στάση.

Οι άνθρωποι δείχνουν τρομαγμένοι από τις ανατιμήσεις που υπάρχουν στα  καθημερινά είδη τροφίμων και προσπαθούν να περάσουν με αυτά που έχουν, γιατί δεν τους περισσεύουν χρήματα για αγορές εποχικών ειδών. Το βασικό εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών, το λάδι, δεν έχει φτάσει για το καθημερινό τραπέζι μιας μέσης οικογένειας και δεν έχει περισσέψει τίποτα για να πουληθεί, γιατί φέτος η παραγωγή λαδιού  ήταν -80% μειωμένη, σε σχέση με πέρυσι. Τα χρήματα από τις πωλήσεις  των θερμοκηπιακών κηπευτικών της πρώτης περιόδου, έχουν διατεθεί για να καλύψουν οι αγρότες τα πάγια έξοδα, τα ενοίκια, τα αγροτικά εφόδια, τους σπόρους, τα φυτά και τα λιπάσματα,  κι έτσι δεν έχουν περισσέψει  χρήματα για αγορές ενδυμάτων και υποδημάτων.

Οι έμποροι της Ιεράπετρας, προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλές τιμές στα ρούχα και στα παπούτσια, παρότι έχουμε ανατιμήσεις στο βαμβάκι. Ανησυχούν όμως για το συνεχιζόμενο κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ και φοβούνται μην υπάρξει και δεύτερος γύρος ανατιμήσεων αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Ο σημαντικότερος αρνητικός παράγοντας, που δεν ώθησε τους καταναλωτές να επισκεφτούν τα εμπορικά καταστήματα για να ψωνίσουν χειμερινά ρούχα και παπούτσια, ήταν ο ζεστός καιρός που επικρατούσε στη Νότια Κρήτη μέχρι και το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

«Στην Ιεράπετρα μέχρι και την περασμένη Παρασκευή δεν είχαμε ούτε Φθινόπωρο, ούτε και χειμώνα. Είχαμε έναν καιρό που ήταν πάρα πολύ ζεστός και που δεν , ανάγκαζε τους καταναλωτές να αναζητήσουν χειμερινά ρούχα και παπούτσια.

Η περίοδος των εκπτώσεων που ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου  δεν βελτίωσε στο παραμικρό την υποτονικότητα που επικρατούσε και κατά την περίοδο των εορτών παρότι υπάρχουν μαγαζιά που έχουν αναρτήσει από την αρχή πολύ  μεγάλες εκπτώσεις που φτάνουν και στο – 50 %. Η κίνηση στα μαγαζιά δεν θυμίζει περίοδο εκπτώσεων και οι έμποροι δεν έχουν κάνει όπως έκαναν πάντα έξτρα αγορές εμπορευμάτων, ούτε και έχουν δώσει επαναληπτικές παραγγελίες για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες  τους. Ο κόσμος έχει φοβηθεί από τις ανατιμήσεις στα είδη τροφίμων και  έχει αρχίσει να κάνει περικοπές ακόμα και στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Στα ρούχα και στα παπούτσια δεν έχουμε σημαντικές ανατιμήσεις, αν εξαιρέσει κανείς τα βαμβακερά είδη λόγω της ανατίμησης 15% στο βαμβάκι.

Σε γενικές γραμμές στην αγορά της Ιεράπετρας υπάρχει μια συσσωρευμένη απογοήτευση από τις γιορτές των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα. Παρόλα αυτά εμείς ελπίζουμε ότι το κλίμα μπορεί να αναστραφεί από τώρα κι έπειτα», μας είπε ο έμπορος ενδυμάτων κ Δημήτρης Βάβουλας.  

Η κίνηση στο Εμπορικό Κέντρο της Ιεράπετρας ήταν υποτονική, ακόμα και τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με το τζίρο των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, να παρουσιάζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μια μεγάλη πτώση που φτάνει στο -20%.

Οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες μέσα στο καταχείμωνο, που δεν ανάγκασαν τους καταναλωτές να  αναζητήσουν χειμωνιάτικα, οι αυξημένες υποχρεώσεις όλων των νοικοκυριών στο τέλος του χρόνου, η ασήμαντη παραγωγή λαδιού που σε άλλες εποχές ήταν η κινητήρια δύναμη της αγοράς, οι πετσοκομμένες αγροτικές επιδοτήσεις , η καθυστέρηση στην παραγωγή και την πώληση των πρώιμων κηπευτικών, ήταν οι αιτίες που άφησαν με παράπονα  την αγορά  της Ιεράπετρας, που δεν έχει ξεχάσει ότι το Πάσχα του 2023, λόγω των όψιμων χειμωνιάτικων  καιρικών συνθηκών, πέρασε το ίδιο μαρτύριο, αλλά  με αντίστροφα κλιματικά αίτια .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button