ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος νομικός Κώστας Μπέης – Όταν έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Αντιθέσεις» (vid)

Στη μνήμη του ομότιμου καθηγητή πολιτικής δικονομίας Κώστα Μπέη – Τον Νοέμβριο του 2011 στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Αντιθέσεις» με τίτλο «Η Ελλάδα της χρεοκοπίας» ο σπουδαίος νομικός είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη

Πέθανε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου σε ηλικία 91 ετών, ο καθηγητής του Δικονομικού Δικαίου Κωνσταντίνος Μπέης, που υπήρξε από τις εμβληματικότερες μορφές της Δικαιοσύνης.

Ο Κώστας Ε. Μπέης (1933-2024) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Ήταν ομότιμος καθηγητής πολιτικής δικονομίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αριστούχος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με την ιδιότητα του πανεπιστηµιακού δασκάλου δίδαξε και σ’ άλλα πανεπιστήµια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είχε µετάσχει, ως προσκαλεσµένος εισηγητής, σε πλήθος επιστηµονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ εξάλλου και ο ίδιος είχε οργανώσει πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια, για την επιστήμη του Δικαίου, καθώς και για τη φιλοσοφία. Ιδρυτής και επί σαράντα χρόνια διευθυντής του μηνιαίου νομικού περιοδικού «Δίκη», τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», υπηρέτησε και σε καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα: πρόεδρος της ΕΡΤ, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, γενικός γραμματέας της Βουλής, υπηρεσιακός υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Αφιερωμένος στην υπεράσπιση της Δικαιοσύνης ως πυλώνα της Δημοκρατίας. Συνδέθηκε με ακατάλυτους δεσμούς με τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων στον οποίο είχε θεμελιώδη συμβολή. Ήταν ο συντάκτης ενός μνημειώδους κειμένου σχολιασμού – ανάλυσης, που κατέρριπτε πλήρως την αρνητική για τα θύματα του Ναζισμού στην Ελλάδα εισήγηση του Αθανασίου Ράντου, τότε Συμβούλου Επικρατείας και Εισηγητή προς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Αργότερα, ο Κώστας Μπέης μαζί με τους επίσης Καθηγητές Γιώργο Κασιμάτη και Κώστα Χρυσόγονο συνέταξαν μία ιστορικής σημασίας γνωμοδότηση για την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (μεταξικό κατάλοιπο) , το οποίο απαγορεύει την εκτέλεση κατά αλλοδαπού κράτους, χωρίς την άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης, ακόμη και για περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Μία γνωμοδότηση που δεν έχει αξιοποιηθεί από το ελληνικό κράτος καθώς είναι εμφανές ότι απουσιάζει η πολιτική βούληση.

Το 2005 χειροτονήθηκε ιερέας από τον μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελέτιο. Ο Καθηγητής Κώστας Μπέης ήταν ένας άνθρωπος με αγνά πατριωτικά και δημοκρατικά αισθήματα και σπάνιο ήθος, παράδειγμα για τους φοιτητές του και όλη την κοινωνία. Για, δε, τα μέλη του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών ήταν στήριγμα και αστείρευτη πηγή έμπνευσης και θάρρους!

Δείτε το βίντεο: 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button