ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Άνοιξε… “βεντέτα” μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σφακίων για τη σφακιανή πίτα (vid)

Κόντρα Θεσσαλονίκης και Σφακίων για το δημοφιλές κρητικό γλύκισμα! – Η εκδήλωση στο Ωραιόκαστρο άναψε “φωτιές”

Απρόβλεπτη τροπή πήρε η πρωτοβουλία του Σωματείου Κρητικού Πολιτισμού και Παράδοσης “Αστερούσια Όρη” με έδρα το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, να διοργανώσει το ερχόμενο καλοκαίρι “Γιορτή σφακιανής πίτας”. 

Η ανακοίνωση και μόνο στάθηκε αρκετή για να αντιδράσουν έντονα ο Δήμος Σφακίων, η Ένωση Σφακιανών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Σφακίων, που θεωρούν ότι πρόκειται για προσπάθεια οικειοποίησης του τοπικού εδέσματος. Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του Σφακιανού βουλευτή Χανίων κ. Παύλου Πολάκη. Έκπληκτος με τις αντιδράσεις δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου, Κρητικός που ζει στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπός της διοργάνωσης είναι να προβάλλει την κρητική παράδοση και να τη φέρει κοντά στους Κρητικούς που ζουν στη Μακεδονία. 

Γεγονός πάντως είναι πως η περίφημη σφακιανή πίτα, από τα πιο δημοφιλή κρητικά εδέσματα, γίνεται αφορμή για μια κόντρα που κάθε άλλο από γλυκιά γεύση αφήνει. Αν και η εκδήλωση σχεδιάζεται να γίνει μίλια μακριά από τα Ασκύφου Σφακίων, όπου διεξάγεται την τελευταία δεκαετία η καθιερωμένη Γιορτή Σφακιανής Πίτας, η ανάρτηση της αφίσας με τη διοργάνωση στο γήπεδο Ωραιοκάστρου τον ερχόμενο Ιούλιο προκάλεσε δυσαρέσκεια, που εκφράστηκε με τη μορφή αντίδρασης. 

Μάλιστα, ο Δήμος Σφακίων, οι Ενώσεις Σφακιανών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Σφακίων εξέδωσαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας. 
«Η σφακιανή πίτα συνιστά ξεκάθαρα τοπικό έδεσμα των Σφακίων και δικαιωματικώς θεωρούμε ότι ο τόπος μας διαθέτει το προνόμιο προβολής της. Θα σας παρακαλούσαμε να απέχετε από τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης ή τουλάχιστον από τη χρησιμοποίηση του τίτλου αυτού, σεβόμενοι και ως Πολιτιστικός άλλωστε Σύλλογος το όνομα που φέρει αυτό το έδεσμα, αλλά και τον τόπο που το γέννησε», σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

Κύμα αντιδράσεων 

Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός, αιτιολογώντας το κύμα των αντιδράσεων, υποστήριξε ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης στο Ωραιόκαστρο όφειλαν να ζητήσουν την άδεια των φορέων των Σφακίων. 

«Δε συνάδει με το γεγονός ότι εμείς δεν είμαστε γνώστες αυτού του γεγονότος, γιατί η σφακιανή πίτα, όπως λέει και η ονομασία της, είναι ένα τοπικό προϊόν, την ποιότητα του οποίου εμείς φροντίζουμε να διασφαλίζουμε στη διοργάνωση που κάνουμε στα Σφακιά», είπε ο κ. Ζερβός, ο οποίος δήλωσε ότι δε συμφωνεί και με μια πιθανή συνέχιση της διοργάνωσης εκτός Κρήτης. 

Πικρία για τις αντιδράσεις – «Στόχος να τιμηθούν τα Σφακιά» 

Ο πρόεδρος του Σωματείου “Αστερούσια Όρη” κ. Βασίλης Παπιομύτογλου ξεκαθαρίζει πως η διοργάνωση δεν έχει καμία σχέση με προσπάθεια οικειοποίησης της προέλευσης του εδέσματος, εκφράζοντας την πικρία του για τις αντιδράσεις απέναντι σε μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να φέρει την Κρήτη πιο κοντά στους Κρητικούς που ζουν στη Θεσσαλονίκη. 

Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός, αιτιολογώντας το κύμα των αντιδράσεων, υποστήριξε ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης στο Ωραιόκαστρο όφειλαν να ζητήσουν την άδεια των φορέων των Σφακίων

Μιλώντας στo neakriti.gr είπε ότι «αυτό το καλοκαίρι το Σωματείο αποφάσισε να κάνει μια εκδήλωση ανοιχτή, για να τιμηθούν τα Σφακιά και το έδεσμα της σφακιανής πίτας. Γι’ αυτό και δόθηκε το όνομα “Γιορτή σφακιανής πίτας”. Του χρόνου θα διοργανωθεί μια άλλη γιορτή για άλλη περιοχή, για κάποιο δικό της προϊόν. Αυτό δε σημαίνει ότι γίνεται προσπάθεια να “καπελωθεί” η αντίστοιχη εκδήλωση που γίνεται στα Σφακιά». 

Μάλιστα, ο κ. Παπιομύτογλου σημείωσε τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των Μακεδόνων και των Κρητών, πολύ δε περισσότερο των Κρητών που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και αναζητούν τρόπους για να βιώνουν τις παραδόσεις και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας τους. 

«Αυτό που μας στεναχωρεί είναι οι αντιδράσεις, γιατί ξεχνούν ότι πρόκειται για Κρητικούς που ζουν στη Μακεδονία και σηκώνουν το λάβαρο της Κρήτης στις περιοχές αυτές», τόνισε. 

Στις ενστάσεις που διατυπώνουν ο Δήμος Σφακίων και οι Ενώσεις Σφακιανών για την ποιότητα των εδεσμάτων που θα προσφερθούν στη γιορτή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, το Σωματείο “Αστερούσια Όρη” απαντά ότι πρόθεσή του ήταν να προμηθευτεί τις σφακιανές πίτες από βιοτεχνία παρασκευής των Σφακίων και αφήνει αιχμές κατά των διαμαρτυρόμενων για έλλειψη ενδιαφέροντος σε σχέση με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Δηλώνει, δε, ότι η εκδήλωση δε θα ματαιωθεί. 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button