ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Έφτασε το Άγιο Φως στην Αθήνα – Μεταφέρεται στην Ελλάδα με ειδικές πτήσεις

Το Άγιο Φως παρέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων έπεται από μια λαμπρή τελετή στο Ναό της Αναστάσεως

Υπό δρακόντεια μέτρα και με τιμές έφτασε στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» το Άγιο Φως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Το Άγιο φως μεταφέρθηκε με κυβερνητικό σκάφος από τα Ιεροσόλυμα ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια με ειδικές πτήσεις.

Το Άγιο Φως παρέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων έπεται από μια λαμπρή τελετή στο Ναό της Αναστάσεως. Το ελληνικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ισραήλ γύρω στις 18:30 και γίνεται δεκτό στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τιμές αρχηγού κράτους. 

Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου κρατώντας την Ιερά Καντήλα με το Άγιο Φως βγήκε από το κυβερνητικό αεροσκάφος και από εδώ και στο εξής το φως θα ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Ορθοδοξία σε όλο τον πλανήτη αναμένει την Ανάσταση του Σωτήρος που σηματοδοτεί τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Η αφή του Αγίου Φωτός έγινε μυστηριακά στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πιστοί, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντια εξαιτίας και του πολέμου.

Οι καμπάνες του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ήχησαν χαρμόσυνα, οι χιλιάδες πιστοί ύψωσαν τις λαμπάδες τους και το Άγιο Φως εξήλθε από το Ιερό Κουβούκλιο. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κρατούσε δύο δεσμίδες από 33 αναμμένα κεριά, όσα και τα χρόνια του Ιησού.

Το Αναστάσιμο Φως μεταλαμπαδεύτηκε στα κεριά των πιστών που κατάφεραν να βρεθούν στον Πανάγιο Τάφο. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο το Πανάγιο φως είχε φωτίσει το Ναό, δημιουργώντας μοναδική κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Προηγήθηκε η ιερή λιτανεία τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και η πόρτα αποσφραγίστηκε σύμφωνα με το τυπικό, αφού πρώτα ελέγχθηκε το εσωτερικό του για να αποκλειστεί η παρουσία οποιουδήποτε αντικειμένου που μπορούσε να ανάψει φωτιά.

Λίγο αργότερα, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος παρέδωσε στην ελληνική αντιπροσωπεία το Αναστάσιμο φως, με κάθε επισημότητα: «Ευχόμεθα αυτό το φως να φωτίζει τις διάνοιες των ανθρώπων, να θερμαίνει τις καρδιές τους, ιδιαιτέρως να φωτίζει τις διάνοιες των αρχόντων του κόσμου τόυτου, οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις για τις τύχες των ανθρώπων».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας που βρέθηκε στα Ιεροσόλυμα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη ευλογία, μεγάλη τιμή και θέλω να τονίσω με αφορμή αυτής της ιερής παρουσίας σήμερα ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στο ελληνορθόδοξο πατριαρχείο Ιεροσολύμων και σε εσάς προσωπικά».

«Ευχόμαστε το φως να καταυγάζει τις ψυχές των ανθρώπων και να δώσει ειρήνη στον κόσμο που τόσο πολύ τη χρειαζόμαστε προσωπικά ο καθένας μας αλλά κια για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή και τον κόσμο», είπε ο Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος και Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button