ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

«Το Πανεπιστήμιο αδιαφορεί, οι φοιτητές βιώνουν την απόλυτη εξαθλίωση» (φωτό) – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, με τα προβλήματα στο ίδρυμα, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται κτήρια, την υποχρηματοδότηση, αλλά και τον πόλεμο στην Παλαιστίνη να είναι θέματα που τους απασχολούν, και γι’ αυτά πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου πορεία στο κέντρο του Βόλου.

«Είμαστε δύο μήνες μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι υπό διάλυση. Δεν υπάρχουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του φοιτητή. Εδώ μπαίνουμε με κράνη, με ψευδοροφές και παράθυρα να πέφτουν και τη Θόλο να στάζει. Ταυτόχρονα το υπουργείο είπε ότι έδωσε 2,2 εκατομμύρια αλλά δεν φαίνονται πουθενά γιατί δεν φτάνουν. Το κτήριο μυρίζει και δεν έχει ληφθεί κανένα αναγκαίο μέτρο. Οι φοιτητές ζούμε σε μία απόλυτη εξαθλίωση και είμαστε ο περίγελως της φοιτητικής κοινότητας. Δεν υπάρχει κάποια απάντηση από τις πρυτανικές Αρχές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου ΠΔΜΒ, Παναγιώτης Καραδήμας, την ώρα που όπως σημείωσε το υπουργείο εθελοτυφλεί, και ενώ διατίθενται μέσα στον πόλεμο στην Παλαιστίνη.

«Να δοθούν λεφτά για την Παιδεία»

Για μία κατάσταση που γενικότερα τρομοκρατεί τους φοιτητές έκανε λόγο από την πλευρά της η Μαρία Ρουχά, μέλος ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η αρχή ουσιαστικά των κινητοποιήσεων.

«Συνεχίζουμε πιο δυναμικά και βάζουμε πρώτο και κύριο το θέμα της Παλαιστίνης. Ως παιδαγωγοί δεν μπορούμε να δεχθούμε να βομβαρδίζονται ακόμη και σχολεία του ΟΗΕ. Είναι για μένα σαν να πηγαίνουμε σε ένα σχολείο για μάθημα αύριο-μεθαύριο και να πέφτει βόμβα στο κεφάλι μας. Αύριο-μεθαύριο από τη σχολή μου θα πάω να εργαστώ σε μία δομή προσφύγων και θα έρθω αντιμέτωπη με τις φρίκες του πολέμου. Ο πόλεμος μπορεί να γίνεται στην Παλαιστίνη αλλά δεν είναι τόσο μακριά για εμάς. Αυτό που λέμε είναι ότι τα λεφτά που δίνονται σε βάρος των λαών, να δοθούν για την Παιδεία μας» σημείωσε αρχικά.

Όσον αφορά την κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές; «Δεν έχουμε σίτιση, δεν έχουμε Εστίες, ζούμε στην εξαθλίωση. Όλοι οι φοιτητές κοιτούμε πώς θα βγάλουμε τον μήνα και αν θα έχουμε να νοικιάζουμε και του χρόνου εδώ. Είναι μία κατάσταση που μας τρομοκρατεί. Πέφτουν παράθυρα και από τύχη σώθηκαν δύο φοιτήτριες και γι’ αυτό έξω υπάρχουν σκαλωσιές και εδώ φαίνεται η αδιαφορία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αντί να ελέγξει τα παράθυρα έβαλε σκαλωσιές, με πρόχειρες δουλειές χωρίς να νοιάζονται αν είμαστε σε κίνδυνο. Είμαστε λοιπόν στον δρόμο γιατί δεν αντέχουμε άλλο».

Στο πλευρό τους διοικητικοί υπάλληλοι και καθαρίστριες

Κοντά στους φοιτητές βρέθηκαν εξάλλου και εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και αυτοί του σωματείου καθαριστών-καθαριστριών, που όπως σημείωσαν έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις.

«Εμείς ζητούσαμε να πιάσουμε δουλειά όσοι εργαζόμενοι είχαμε απολυθεί. Μας είπαν ότι θα προσλάβουν δύο άτομα που είναι κοντά στη σύνταξη, αλλά στην ουσία είναι μία κοροίδία. Μας πήραν ως έκτακτο προσωπικό τον Αύγουστο με δίμηνη σύμβαση και αν το ξέραμε δεν θα υπογράφουμε γιατί χάνουμε ορισμένα άλλα δικαιώματα» ανέφερε η Μαρία Πλαγερά, πρόεδρος σωματείου καθαριστριών Μαγνησίας. Στη συνέχεια σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: Μας βάλανε στις πλημμύρες να ξελασπώσουμε το Πεδίον Άρεως και άλλα κτήρια, χωρίς μέτρα προστασίας. Διαμαρτυρηθήκαμε και πήραμε μέρος στις δύο απεργίες που γίνανε παράλληλα και τελικά βρεθήκαμε στον δρόμο. Η σύμβαση του εργολάβου ανανεώθηκε αλλά η δική μας όχι. Πήγαμε στην Επιθεώρηση για συνδικαλιστική δίωξη, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, και κάποια πράγματα για τους φοιτητές και μας πέταξαν στον δρόμο, με ψέματα και κοροϊδία, ότι και καλά έπρεπε να έχουμε κάρτα ανεργίας».

Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Μαργετάκης, πρόεδρος διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόνιζε ότι: «Ο αγώνας αυτός είναι και δικός μας, γιατί πραγματικά δεν μπορεί να μένει κανείς θεατής στα εκρηκτικά προβλήματα σε πανεπιστήμια και σχολεία. Δεν μπορούμε ν’ ανεχόμαστε να μιλούν για σύγχρονη εκπαίδευση, για ιδιωτικά πανεπιστήμια και βλέπουμε τις ανάγκες μας να μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, στο πλαίσιο της σταθερής υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας Παιδείας, ούτε τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού».

Πηγή: magnesianews.gr – Χρυσόστομος Τρίμμης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button