Διεθνής επικαιρότητα

Τι σημαίνει το κυνήγι των ταξιαρχιών της Τζενίν από τον ισραηλινό στρατό

Η Τζενίν, αυτό το εξόχως μικρό κομμάτι γης στο οποίο στοιβάζονται περισσότερες από 15.000 ψυχές είναι ένα παραδοσιακό σύμβολο αντίστασης για τους Παλαιστίνιους και μία περιοχή με έντονο ενδιαφέρον για στρατιωτικές κυρίως επιχειρήσεις από την πλευρά του Ισραήλ.

Η Τζενίν με τον προσφυγικό της καταυλισμό στον οποίο κυματίζουν όλα τα λάβαρα του αγώνα των Παλαιστινίων, τελεί τυπικά υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Παλαιστινιακής αρχής.

Το Ισραήλ είχε να πραγματοποιήσει από 2002 τέτοιου βεληνεκούς επιχείρηση όπως αυτή των τελευταίων 48 ωρών και είναι βέβαιο πως οι πληροφορίες που είχε στα χέρια του ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του, ήταν εξόχως σημαντικές.

Από τον καταυλισμό της Τζενίν ανάμεσα σε οικογένειες, φτωχόσπιτα και στενούς δρόμους, περνούν μετά βεβαιότητας μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ, της Φατάχ αλλά και της Χαμάς. Αυτή την φορά, μπορεί από την πλευρά του Τελ Αβίβ οι επίσημες ανακοινώσεις να κάνουν λόγο για πυρήνες τρομοκρατίας που είχαν βρει καταφύγιο στο συγκεκριμένο κομμάτι γης στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης δυτικής όχθης, αλλά αναλυτές υπογραμμίζουν πως υπάρχει κάτι περισσότερο.

«Ξεσκονίζοντας» ελαφρά τις ανακοινώσεις από τις πρόσφατες μικρής έκτασης επιχειρήσεις στην περιοχή, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως πέρα από σποραδικές εφόδους και συλλήψεις συγκεκριμένων προσώπων με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας, τα τελευταία 21 χρόνια δοκιμάζονται οι ισορροπίες ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους έποικους της περιοχής που διαρκώς επεκτείνονται.

Το 2021 κάνει την επίσημη εμφάνισή της για πρώτη φορά υπό το όνομα «Ταξιαρχίες της Τζενίν» μία νέα οργάνωση.

Δόγμα της συγκεκριμένης οργάνωσης, είναι η επίθεση κατά των δυνάμεων του Ισραήλ αλλά και εναντίον των εποίκων και δεν φαίνεται να διαθέτει σε πρώτο χρόνο πολιτικό βραχίονα. Τα μέλη της οργάνωσης φαίνεται να έχουν σημαντική απήχηση στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία και παρότι δεν μετέχουν σε εκδηλώσεις και επιχειρήσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως έχουν στο πρόσφατο παρελθόν λάβει χρηματοδότηση για κάποιες κινήσεις τους. Τα μέλη των Ταξιαρχιών της Τζενίν έχουν όμως επιλέξει να ξεχωρίσουν. Για αρχή δεν τοποθετούν στους νεκρούς τους την σημαία καμίας οργάνωσης και αν και δεν το «φωνάζουν» προσπαθούν να κρατούν χαμηλούς και ενωτικούς τόνους με την Παλαιστινιακή αρχή.

Εχθές για πρώτη φορά ήρθε το ρήγμα όμως με τον επίσημο φορέα ελέγχου της περιοχής. Στις κηδείες κάποιων εκ των νεκρών, τα μέλη των Ταξιαρχιών της Τζενίν αρνήθηκαν και πάλι τον «παραδοσιακό» τρόπο ταφής με λάβαρα στους νεκρούς. Το μόνο που έβαλαν επάνω στα μέλη τους που έπεσαν νεκρά από τα ισραηλινά πυρά ήταν τα όπλα τους. Αυτή η άρνηση έφερε και την πρώτη επίσημη αντίδραση… Η Παλαιστινιακή αστυνομία επενέβη στις κηδείες και με χημικά προσπάθησε να διαλύσει τις πορείες μέχρι τα τοπικά νεκροταφεία.

Το Ισραήλ από το 2021 γνωρίζει πως υπάρχει σε εξέλιξη ένας μετασχηματισμός των δυνάμεων και των μέσων τόσο στη Τζενίν, όσο και στην Λωρίδα της Γάζας. Οι δυνάμεις του Ισραήλ επέλεξαν την Τζενίν, γιατί εκτός από σημείο με μεγαλύτερη παρουσία των «Ταξιαρχιών», είναι και άκρως συμβολικό μέρος – τόπος Παλαιστινιακής αντίστασης. Εκτός από τα εύκολα ορατά με γυμνό μάτι μηνύματα προς τους Παλαιστίνιους, πως κανένας δεν είναι ισχυρότερος από το Ισραήλ οπουδήποτε, υπάρχει και ένα θέμα με την κατάτμηση των δυνάμεων των Παλαιστινίων για ακόμη μία φορά. Για να χτυπηθούν από τις ισραηλινές δυνάμεις οι μαχητές των Ταξιαρχιών, είναι σχεδόν δεδομένο πως θεωρούνται κίνδυνος για το οποιοδήποτε σχέδιο της Κυβέρνησης Νετανιάχου στην κατεχόμενη δυτική όχθη.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν, βοηθούν βραχυπρόθεσμα τους σκοπούς του Ισραήλ αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να δώσουν νέα δυναμική σε μία οργάνωση που δεν πιστεύει στην πολιτική επίλυση του Παλαιστινιακού και έχει «αλλεργία» στις πολιτικού – διπλωματικού τύπου προσεγγίσεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button