ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ρακή «μπόμπα»: Παράνομο αποστακτήριο σε σπίτι στον αγροτικό Δήμο Ηρακλείου (pics)

Το ΣΔΟΕ εντόπισε εκατοντάδες λίρα ενός άγνωστου αλκοολούχου ποτού που εξετάζεται η σύνθεσή του, με βαθμό αλκοόλης 40% – Σε άλλες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι παράγουν τσικουδιά χωρίς στράφυλα, αλλά με σκέτο οινόπνευμα

Ρακή- “μπόμπα” διερευνούν οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές της Κρήτης με τη συνεργασία του ΣΔΟΕ Αττικής, πέρα από τις φορολογικές παραβάσεις, μετά από ένα μεγάλο “λαβράκι” που έβγαλαν, αποκαλύπτοντας παράνομο αποστακτήριο σε σπίτι του νομού Ηρακλείου.

Οι “ράμπο” ανακοίνωσαν πως το αποστακτήριο παρήγαγε και διέθετε μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά. Πληροφορίες του neakriti.gr αναφέρουν πως πρόκειται για σπίτι σε αμπελοχώρι του νομού Ηρακλείου, γεγονός που, σχολιάζοντας καζανάρηδες του νομού, το χαρακτήρισαν πολύ θετικό, αφού τα παράνομα ρακοκάζανα ευθύνονται για πολλά προβλήματα της κρητικής ρακής και φυσικά, επειδή πολλά αποστάγματα είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για τις αρμόδιες Αρχές και τη μεγάλη επιτυχία την οποία ανακοίνωσαν!

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Γενική Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής) εντόπισε από κοινού με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, σε κατοικία στον νομό Ηρακλείου Κρήτης, το παράνομο αποστακτήριο. Παράλληλα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 17 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και ελήφθησαν δείγματα ποτών για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.

Οι έλεγχοι αυτοί του ΣΔΟΕ εντάσσονται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων σε επιχειρήσεις διάθεσης και κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, σε σημεία αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας, με έμφαση ειδικά στις παραβάσεις που σχετίζονται με τη διάθεση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Νόμιμοι αποσταγματοποιοί του νομού Ηρακλείου σχολίαζαν στο neakriti.gr ότι συνήθως βγαίνουν αλκοολούχα ποτά που παρουσιάζονται στην αγορά σαν “τσικουδιές”, αλλά φτιάχτηκαν από σκέτο οινόπνευμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία! Όταν δηλαδή μία τσικουδιά φτιάχνεται από σταφύλια, αλλά ακόμα και από γλυκαντικές ουσίες όπως ζάχαρη και μελάσα, προφανώς και δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά τουλάχιστον δεν πρόκειται για τόσο επικίνδυνο ποτό. Όταν όμως η τσικουδιά στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο οινόπνευμα, είναι σαν την πρωτόρακη που βγαίνει από τα καζάνια και που φυσικά θεωρείται ακατάλληλη για την ανθρώπινη κατανάλωση!

Έχουν πολλές φορές μέχρι σήμερα απασχολήσει τις Αρχές παρόμοιες παρανομίες στον νομό Ηρακλείου. Και έχουν βρεθεί παράνομα αποστάγματα τόσο σε ρακή, όσο και σε κρασί. Το ερώτημα είναι ποια είναι η πρώτη ύλη τους. Και βέβαια, γίνεται και ο σχολιασμός ότι στην παρούσα φάση της αμπελουργικής περιόδου δεν υπάρχουν και τόσα σταφύλια που να δικαιολογούν την παραγωγή τσικουδιάς ή κρασιού.

Η ανακοίνωση των αρμόδιων Αρχών

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ως στόχος τίθεται η εξάλειψη του εμπορίου λαθραίας αλκοόλης, καθώς και νοθευμένων, επικίνδυνων για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλκοολούχων προϊόντων, η προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε., και η προστασία του καταναλωτικού κοινού από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ειδικότερα:

– Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής/ Υποδιεύθυνση Β’/ Τμήμα Η’, από κοινού με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, ύστερα από καταγγελίες, διενήργησαν έλεγχο σε οικία στον νομό Ηρακλείου Κρήτης, όπου εντοπίστηκε αποστακτήριο με παράνομη παραγωγή και διάθεση μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχου ποτού και κατασχέθηκε παράνομος εξοπλισμός εμφιάλωσης και τυποποίησης αλκοολούχων ποτών.

Τα αντικείμενα που καταγράφηκαν καταδεικνύουν αφενός την εγκατάσταση πλήρους συστήματος αποστακτηρίου – κενές παλετοδεξαμενές και βαρέλια συνολικής χωρητικότητας 12.000 Lt με υπολείμματα αλκοολούχου ποτού – και αφετέρου την προγενέστερη του ελέγχου παραγωγή και διάθεση σε άγνωστο αγοραστή μεγάλων ποσοτήτων άγνωστου αλκοολούχου ποτού παράνομα αποσταγμένου, για τις οποίες δεν αποδόθηκαν οι αναλογούντες δασμοί και λοιποί φόροι.

Το εν λόγω αποστακτήριο λειτουργούσε χωρίς την απαραίτητη άδεια αποστακτηρίου και ποτοποιού εκδοθείσα από την αρμόδια τελωνειακή Αρχή».

«Άγνωστο ποτό»

Αμέσως παρακάτω, διευκρινίζονται τα εξής:

«Συνολικά κατασχέθηκαν 490 λίτρα άγνωστου αλκοολούχου ποτού αλκοολικού βαθμού 40%, 13.500 λίτρα αλκοολούχου μείγματος σε ζύμωση που χρησιμοποιείτο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή του παράνομου αλκοολούχου ποτού, επαγγελματικά μηχανήματα και άλλα συστήματα παραγωγής.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εντοπιστεί η συνολική ποσότητα αλκοολούχων ποτών που διακινήθηκε από τους εμπλεκόμενους, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις στις οποίες διατέθηκαν. Επίσης κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης δύο κυνηγετικά όπλα με ληγμένες τις σχετικές άδειες.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών για παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα Ν. 2960/2001, του Ν. 2969/2001 και του Ν. 2198/1993 “περί όπλων”.

Από την κατασχεθείσα ποσότητα αλκοολούχων ποτών ελήφθησαν δείγματα, τα οποία έχουν αποσταλεί προς εξέταση στη Χημική Υπηρεσία για να προσδιορισθεί επακριβώς η σύνθεση του παράνομου αλκοολούχου ποτού».

Βέβαια, στην ανακοίνωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών διευκρινίζεται ότι θα γίνει έρευνα από τη Χημική Υπηρεσία, για να «προσδιοριστεί επακριβώς η σύνθεση του παράνομου αλκοολούχου ποτού»… Μπορεί δηλαδή να πρόκειται για τσικουδιά, αλλά μπορεί να είναι και κρασί ή κάτι άλλο… Έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης. Τέλος, σύμφωνα με τους νόμιμους καζανάρηδες, «όταν βλέπεις στην αγορά ρακή σε τιμές κάτω των 4 ευρώ το λίτρο, τότε θα πρέπει να είσαι πολύ επιφυλακτικός»…

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button