Πώς να προστατέψουμε τα παιδιά στη θάλασσα – Συμβουλές από παιδίατρο για όσα πρέπει να προσέχουμε (vid)
Χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά στη θάλασσα δίνει ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου την ώρα που συνεχώς καταγράφονται περιστατικά πνιγμών στη χώρα μας
Όπως αναφέρει ο παιδίατρος στο Open και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία»: «Έχουμε θλιβερό ρεκόρ στην Ευρώπη με περίπου 400 θανάτους ετησίως, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά περίπου. Μάλιστα, τα αγόρια με τα κορίτσια είναι 3 προς 1, με μεγαλύτερη συσχέτιση στο ανδρικό φύλο. Περισσότερους θανάτους έχουμε στις ηλικίες 20-25 χρονών.
Δεν είναι ο πνιγμός μόνο αλλά και οι συνθήκες που προκαλούν τον πνιγμό. Τα παιδιά ηλικίας 0-5 χρονών είναι η πιο ευάλωτη ομάδα. Σε αυτές τις ηλικίες κυρίως οι γονείς υπερεκτιμούν, δεν προσέχουν, χάνουν από τα μάτια τους το παιδί, βρίσκονται σε σύγχυση με αποτέλεσμα να έχουμε θανάτους στη θάλασσα και πνιγμούς και μάλιστα στα πρώτα μέτρα.
Ένα παιδάκι που παίζει στην παραλία, για Χ λόγους μπορεί να πνιγεί σε δέκα εκατοστά νερό. Θέλει προσοχή γιατί και κύμα να μην έχει περνάνε αρκετά συχνά σκάφη που με έναν κυματισμό μπορεί να πέσει το παιδί και αυτό μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από τους γονείς».
Σχετικά με το εάν τα παιδιά πρέπει να φοράνε μπρατσάκια, σωσίβια κτλ στην παραλία, ο παιδίατρος αναφέρει πως «αυτό δημιουργεί μια ψευδαίσθηση ότι το παιδί είναι ασφαλές. Δεν είναι ασφαλές. Ένα παιδί που είναι μικρό, το επιτηρούμε, το έχουμε στην αγκαλιά μας κτλ. Εάν είναι 2-3-4 ετών που είναι δραστήρια, εκεί συμβαίνουν και τα πιο πολλά ατυχήματα διότι τρέχουν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα πολύ εύκολα να τα χάσεις από τα μάτια σου και να έρθει ένα ξαφνικό κύμα και το παιδί να πέσει και να μην το πάρουμε είδηση.
Το παιδί δεν πρόκειται να φωνάξει, δεν πρόκειται να σηκώσει χέρια, δεν θα πει τίποτα. Το χάνουμε μέσα στα μάτια μας. Τα πρώτα 5-10 λεπτά είναι τα πολύ σημαντικά καθώς μετά τα 10 λεπτά έχουμε εγκεφαλικό θάνατο. Είναι πολύ εύκολο να συμβεί κάτι για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή. Να προσέχουν οι γονείς όπου πηγαίνουν να υπάρχει ναυαγοσώστης».
Αναφορικά με τα δυστυχήματα στις πισίνες αναφέρει πως «δεν έχουν ασφάλεια καλή και υπάρχουν πισίνες σε ξενοδοχεία που έχουν βάθος. Εάν ένα παιδάκι περπατάει δίπλα στην πισίνα, πέφτει μέσα στο νερό και δεν το προλαβαίνει κανένας. Είναι πολύ πιο εύκολο στην πισίνα να γίνει το κακό καθώς βυθίζεται το σώμα. Δεν είναι φτιαγμένες για τα παιδιά αλλά για τους ενήλικες».