ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Προ των πυλών ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού – Πώς θα επηρεαστεί η Κρήτη (vid)

Προ των πυλών βρίσκεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού που αναμένεται να επηρεάσει και την Κρήτη

Η εξασθένηση των βοριάδων και η θερμή εισβολή θα δημιουργήσουν από τα μέσα της εβδομάδες συνθήκες αφόρητες, με την πολιτική προστασία να είναι ένα βήμα πριν τεθεί ετοιμότητα και τους πολίτες να καλούνται να προετοιμαστούν για την πρώτη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών που μάλιστα θα έχει διάρκεια πέραν του συνηθισμένου για τα ελληνικά δεδομένα.

Το μελτέμι που κράτησε μέχρι σήμερα τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα, αναμένεται να υποχωρήσει από αύριο Τρίτη και την Τετάρτη αναμένεται η θερμή εισβολή αρχικά από τα ηπειρωτικά.

Σταδιακά θα αρχίσει να επηρεάζει και την Κρήτη. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα «από την Τετάρτη οι άνεμοι στρέφονται από δυτικές διευθύνσεις, αρχίζει η θερμή εισβολή να επηρεάζει κυρίως την ηπειρωτική χώρα, σταδιακά όμως και από το τέλος της εβδομάδας κατέρχεται στη Κρήτη και όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία ξεκινάει μια περίοδος πολύ έντονης ζέστης και αυτό θα φανεί και από τις βραδινές ώρες όπου δεν θα υπάρχει εκτόνωση με πτώση της θερμοκρασίας».

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις μιλούν για ασυνήθιστα υψηλές τιμές του υδραργύρου με την διάρκεια του καύσωνα να προβληματίζει. Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στην Κρήτη θα είναι στους 27 – 28 βαθμούς Κελσίου και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, οι μέγιστες τιμές θα είναι κοντά στους 40 βαθμούς.

Ακόμη υψηλότερα αναμένεται να κινηθεί ο υδράργυρος στις νότιες περιοχές της Κρήτης. «Όταν περάσεις το 36,5 που είναι και η ανθρώπινη θερμοκρασία μιλάμε δυστυχώς για συνθήκες καύσωνα» εξήγησε ο κ. Λέκκας επαναλαμβάνοντας ότι το φαινόμενο όπως δείχνουν τα μετεωρολογικά δεδομένα θα έχει διάρκεια.  

Οι πολίτες και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι καλούνται να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Κλιματιζόμενους χώρους θα διαθέσουν αν χρειαστεί οι δήμοι.

Οι πολύ θερμές αέριες μάζες, προερχόμενες από την Αλγερία και το Μαρόκο, θα κινηθούν -μέσω της Μεσογείου προς την περιοχή μας και σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβάζουν τη θερμοκρασία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button