ΚρήτηΤοπικές Είδησης

“Πράσινο φως” για τη σήραγγα κάτω από τα αρχαία στον συνδετήριο του ΒΟΑΚ Καστελίου-Χερσονήσου

Αποκάλυψη για αλλαγή κλίματος υπέρ της κατασκευής σήραγγας στον συνδετήριο δρόμο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” από τον Βασίλη Κεγκέρογλου

“Φως στο τούνελ” τώρα για την κατασκευή ενός σημαντικού… τούνελ επί του βασικού συνδετήριου οδικού άξονα μεταξύ ΒΟΑΚ και νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου. Ενός τούνελ που, εφόσον τελικά γίνει, θα αποτρέψει μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και ταυτόχρονα θα αποτρέψει μια μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες κόσμου, κατά βάση εργαζομένων που θα υποχρεώνονται να κάνουν καθημερινά ένα μεγάλο κύκλο, ακόμα και 25 χιλιομέτρων!

Ο λόγος φυσικά για την κατασκευή της σήραγγας που έχουν ζητήσει – μαζί με μετατόπιση της χάραξης του δρόμου προς τα δυτικά και βόρεια – σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμοι Μινώα Πεδιάδας και Χερσονήσου, ΤΕΕ/ΤΑΚ κ.λπ., στο οδικό τμήμα “Άγνος-Ξηροκαμάρες” του δρόμου Αρκαλοχωρίου-Χερσονήσου, με στόχο την αποφυγή καταστροφής του περιβάλλοντος και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της περιοχής, αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία του σημερινού δρόμου στη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα.

Μέχρι τώρα οι τοπικοί φορείς είχαν βρει κλειστές πόρτες από το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών. Τόσο ο προηγούμενος υπουργός Κώστας Καραμανλής, όσο και ο προηγούμενος υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης είχαν απορρίψει την προοπτική της σήραγγας, προτάσσοντας ως “αγκάθι” το κομμάτι του κόστους. Ωστόσο, οι εκλογές και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης φαίνεται ότι φέρνουν μια θεαματική… ανατροπή, καθώς η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών, δηλαδή ο νέος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο νέος υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος φαίνεται ότι βλέπουν θετικά πλέον το κομβικής σημασίας αίτημα των τοπικών φορέων.

Τη σχετική αποκάλυψη, που αν μη τι άλλο γεννά σημαντικές προσδοκίες, έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου στη χθεσινή εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη.

Ο πρώην βουλευτής αποκάλυψε πως από την ενημέρωση που έχει ο ίδιος έχει αλλάξει το κλίμα σε σχέση με την πρόταση για τη σήραγγα στο τμήμα “Άγνος-Ξηροκαμάρες”, πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών το βλέπει με θετική ματιά και πως είναι διατεθειμένη να εξετάσει τον τρόπο χρηματοδότησης του τούνελ, που παραμένει ανοιχτό ως προς τις τεχνικές του προδιαγραφές και το μήκος, για το οποίο στο τραπέζι έχουν πέσει δύο εναλλακτικές τεχνικές προτάσεις.

Τι ακριβώς όμως ανέφερε αποκαλυπτικά στο χθεσινό “Ελεύθερο Σημείο” και στον Λευτέρη Συμβουλάκη ο Βασίλης Κεγκέρογλου;

«Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης με αντικείμενο την εξέταση της νέας, τροποποιημένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος και των οδικών του συνδέσεων, είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε μια σειρά από προτάσεις βελτιωτικές.

Μία πρόταση που έχει συγκεντρώσει τις συζητήσεις και τα βλέμματα αφορά στην κατασκευή τούνελ εκεί στο κομμάτι “Άγνος-Ξηροκαμάρες”. Η πρόταση είχε απορριφθεί σε α’ φάση από το υπουργείο Υποδομών, τώρα όμως έχουν αλλάξει τα δεδομένα και φαίνεται ότι πάει καλά.

Μαθαίνω συγκεκριμένα ότι το υπουργείο, με τη νέα του ηγεσία το βλέπει θετικά. Υπάρχει ένα θετικό κλίμα, προκειμένου να εξετάσει τον τρόπο χρηματοδότησης, ώστε να υλοποιηθεί η προτεινόμενη σήραγγα. Βεβαίως δεν ξέρουμε το μήκος, διότι ως γνωστόν υπάρχουν δύο εναλλακτικές τεχνικές προτάσεις. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ήδη έχει γίνει μια καταστροφή περιβαλλοντική στην περιοχή, που όμως είναι αντιστρεπτή κι αν δε γίνει τελικά το τούνελ αυτό, η ζημιά, με τεράστιες τομές στο βουνό, με τσιμεντώσεις ρεμάτων και ποταμών, θα είναι πλέον μη αντιστρεπτή!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει κάτι επίσημο προσώρας, αλλά πρόκειται για προφορική ενημέρωση που έχει φτάσει στα αφτιά του.

Μάλιστα, ανάλογη αίσθηση σημείωσε πως έχει και από τα όσα μαθαίνει και αυτός από την πλευρά του και ο επίσης φιλοξενούμενος στην εκπομπή υποψήφιος δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

«Μετά από αγώνα, επιμονή και πιέσεις, κερδίσαμε κάτι σημαντικό, να γίνει το τούνελ, που είναι τόσο αναγκαίο στην περιοχή του Κακού Όρους, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου του νέου ΒΟΑΚ.

Ομοίως και το Περιφερειακό Συμβούλιο και όλοι οι φορείς ζητάμε να γίνει η σήραγγα στον συνδετήριο αυτοκινητόδρομο από τον ΒΟΑΚ προς το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, που θα έχει πολύπλευρα οφέλη σε επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας και εξυπηρέτησης του κόσμου. Είναι επίσης κρίσιμο να προχωρήσει και η διευθέτηση των ρεμάτων που αποτελεί τροχοπέδη στον χωροταξικό σχεδιασμό για την ευρύτερη περιοχή με άξονα τον νέο αερολιμένα. Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο βιώσιμης στρατηγικής ανάπτυξης, μέσα από διαβούλευση, με τη συμμετοχή του κόσμου», υπογράμμισε ο κ. Δοξαστάκης.

Χωροταξική “βόμβα” με μειώσεις των ορίων των οικισμών!

Κι ενώ για το σημαντικό θέμα του προτεινόμενου τούνελ στον συνδετήριο οδικό άξονα ΒΟΑΚ-νέου αεροδρομίου είχαμε θετικές αποκαλύψεις στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο”, δεν έλειψαν την ίδια ώρα οι αρνητικές αποκαλύψεις γύρω από τον χωροταξικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να προχωρά σε μια αποκάλυψη- “βόμβα” για σχέδια μείωσης των ορίων των οικισμών!

«Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα φέρει μια μεγάλη ανάπτυξη. Βεβαίως πρέπει να υπάρξει μια χωροταξική-αναπτυξιακή οργάνωση, να δούμε τις χρήσεις γης. Όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του ειδικού πολεοδομικού. Μαθαίνω ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Βεβαίως αμέσως μετά τον Οκτώβριο έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε λογικά θα μετατεθεί μετά την κάλπη. Εδώ όμως υπάρχει κάτι σημαντικό. Πληροφορούμαι ότι το υπουργείο, όχι η πολιτική ηγεσία αλλά τα υπηρεσιακά στελέχη, οι γραφειοκράτες, έχουν δώσει κατεύθυνση για να μειωθούν τα όρια των οικισμών.

Αυτό μόνο γέλιο προκαλεί. Λυπάμαι που το λέω, αλλά πώς να μην προκαλεί γέλιο να ακούς ότι σχεδιάζονται μειώσεις οικιστικές την ώρα που είναι προφανές και αυτονόητο ότι με το νέο αεροδρόμιο θα αυξηθούν άρδην οι ανάγκες για κατοικία, για δόμηση γενικώς.

Εφόσον αληθεύει ότι έχει δοθεί τέτοια κατεύθυνση σε σχέση με το ειδικό πολεοδομικό, δυστυχώς μιλάμε για μια πολύ κακή εξέλιξη και πορεία της υπόθεσης για την περιοχή», σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος και πρώην βουλευτής Ηρακλείου, για να προσθέσει: «Εμείς δεν το αφήνουμε έτσι. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία. Θα προκαλέσουμε μια οργανωμένη διαβούλευση, να έρθουν όλοι οι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις οικιστικές ζώνες, για τις σχολικές υποδομές.

Αυτά είναι κομβική προτεραιότητα, παράλληλα με τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και στο μέτωπο της αποκατάστασης των ζημιών στα κτήρια στις σεισμόπληκτες περιοχές του δήμου.

Δεν μπορεί η διαδικασία να περνά μέσα από 17 συμβασιούχους μηχανικούς, όταν μιλάμε για έναν αριθμό 7.000 φακέλων. Ζητάμε να ανοίξει το σύστημα, να μπουν να συνδράμουν ιδιώτες μηχανικοί μέσα από το μητρώο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, για να μπορούν να βάζουν υπογραφές», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button