Παιδοψυχιατρική στο ΠΑΓΝΗ: Τα ορόσημα μιας νευραλγικής κλινικής και οι εμβαλωματικές λύσεις για τη λειτουργίας της
Με μετακίνηση παιδοψυχιάτρου από την Αθήνα θα λειτουργεί για τον επόμενο μήνα – Για «μπαλώματα» μιλούν οι εργαζόμενοι, που ζητούν μαζικές προσλήψεις προσωπικού
«Με “μπαλώματα” επιχειρούν για άλλη μια φορά να λύσουν ένα πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν», υπογραμμίζει με αγανάκτηση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, με φόντο την προσωρινή λύση για την Παιδοψυχιατρική. Η κλινική θα επαναλειτουργήσει από μεθαύριο Δευτέρα 10 Ιουλίου, με τη μετακίνηση παιδοψυχιάτρου από την Αθήνα για τον επόμενο μήνα!
«Φυσικά αυτές οι μετακινήσεις δε λύνουν κανένα πρόβλημα. Πέρα από το ότι είναι παροδικές, ενώ τα κενά είναι μόνιμα, τελικά καταλήγουν να δημιουργούν νέα κενά στα νοσοκομεία απ’ όπου μετακινούνται οι γιατροί, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι ήδη υποστελεχωμένα. Ενώ παράλληλα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες, οδηγώντας γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό σε παραιτήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τα κενά και τις πιέσεις που δέχονται οι εναπομείναντες εργαζόμενοι. Πρόκειται για έναν τραγικό φαύλο κύκλο διά χειρός υπουργείου…», αναφέρει ο κ. Βρύσαλης, υπογραμμίζοντας πως «μόνο οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία, μαζί με τα πλατιά στρώματα εργαζομένων, μπορούμε μέσα από τους αγώνες μας να κερδίσουμε:
- Να σταματήσει το μπαράζ των μετακινήσεων.
- Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
- Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη Δημόσια Υγεία».
Φάκελος Παιδοψυχιατρική: «Πορεία στην ομίχλη» – Οι βαριές ευθύνες και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ένα σύντομο οδοιπορικό με αφορμή τη “θύελλα” που έχει ξεσπάσει γύρω από την Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ αποτυπώνει τα διαχρονικά “τις πταίει”, τις βαριές ευθύνες και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και πολλούς “τζάμπα μάγκες” σήμερα στις διαμαρτυρίες, που όμως, όταν περνούσε από το χέρι τους, έκαναν ακριβώς αντίθετα από αυτά που φωνάζουν σήμερα:
- Άνοιξη 2009, καλεί στο γραφείο του ο τότε διοικητής ΠAΓΝΗ κ. Χρήστος Μελάς τον καθηγητή Ψυχιατρικής και διευθυντή της κλινικής του νοσοκομείου, Αλέξανδρο Βγόντζα, για να του πει «κύριε καθηγητά, θα ανοίξουμε παιδοψυχιατρική κλινική και χρειαζόμαστε 2 παιδοψυχιάτρους. Ζητώ τη βοήθειά σας». Ο καθηγητής κινητοποιείται και έρχεται σε επαφή με 3-4 παιδοψυχιάτρους στην Αθήνα που έχουν ενδιαφέρον γι’ αυτήν την πρόταση. Τον Ιούλιο του 2009 ο κ. Μελάς παραιτείται. Το θέμα “παγώνει” μέχρι να έρθουν οι καινούργιες διοικήσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2010.
- Νέος διοικητής Νίκος Κοκκίνης: Η στάση του απέναντι στο να ιδρυθεί παιδοψυχιατρική είναι στάση διοικητή, που δεν την κρίνει ως άμεση προτεραιότητά του. Σιωπά απέναντι στο αίτημα και το ίδιο κάνει και με τις επίμονες πιέσεις από τη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Υγείας, που είχε εγκρίνει μέσω ΕΣΠΑ 1,14 εκατ. ευρώ για την παιδοψυχιατρική κλινική στο ΠΑΓΝΗ.
- 2012, το υπουργείο απειλεί ότι θα αποσύρει το 1,14 εκατ. εάν δεν προχωρήσει το ΠΑΓΝΗ στην υλοποίηση της παιδοψυχιατρικής κλινικής. Δημόσια σύγκρουση του καθ. Αλέξανδρου Βγόντζα με τον Νίκο Κοκκίνη. Παρεμβαίνει ο τότε διοικητής ΔΥΠΕ Πανίκος Καρατσής (στέλεχος ΠΑΣΟΚ) και διορίζεται παιδοψυχίατρος (κ. Μ. Τσούγκου), που έρχεται από την Αθήνα και έμεινε, παρά τις αντίξοες συνθήκες, μέχρι τον Οκτώβριο 2019.
- Τέλος 2012 αρχές 2013, νέα διοίκηση στη ΔΥΠΕ Γρηγοράκης-Τριχοπούλου, στο ΠΑΓΝΗ Χαριτάκης-Μπορμπουδάκη. Η συνολική τους στάση θετική στο άνοιγμα της κλινικής.
- 2015 άνοιγμα Παιδοψυχιατρικής με 2 κρεβάτια και με διευθυντή τον κ. Π. Μπίτσιο με «εν κρυπτώ απόφαση της Γ.Σ. της Ιατρικής Σχολής». Προσφυγή στα δικαστήρια του καθηγητή και διευθυντή της Ψυχιατρικής Αλέξανδρου Βγόντζα, για παράνομη απόφαση της Ιατρικής Σχολής.
- Μάρτιος 2016, επίσημα εγκαίνια της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής από τον Πέτρο Γιανουλάτο, γενικό γραμματέα υπουργείου Υγείας, με υπουργούς Ξανθό-Πολάκη.
- 2016, αίτημα προς την Ιατρική Σχολή από τον καθηγητή Βγόντζα για προκήρυξη θέσης μέλους ΔΕΠ παιδοψυχιάτρου για να αναλάβει τη διεύθυνση της κλινικής απορρίπτεται από τη Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής. Η πρόταση λαμβάνει 0 ψήφους!
- Καλοκαίρι 2016, με παρέμβαση του υπουργού Παιδείας δίδεται θέση ΔΕΠ Παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εκδίδεται ΦΕΚ. Η Ιατρική Σχολή αρνείται πάλι αυτή τη θέση (!) και μετά από έντονη παρασκηνιακή δράση τού τότε υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου υπέρ της θέσης, η Ιατρική Σχολή αλλάζει στάση.
- 2017, ο Π. Μπίτσιος φεύγει για το εξωτερικό και τη διεύθυνση της Παιδοψυχιατρικής αναλαμβάνει ο καθηγητής Αλ. Βγόντζας. Στο διάστημα της διεύθυνσης του, 2017-2019, προσλαμβάνονται οι 2 αξιόλογοι σημερινοί παιδοψυχίατροι κ.κ. Σαμιωτάκης και Γεροστέργιος και έχουμε πλήρη ανάπτυξη της κλινικής με 10 κλίνες.
- Σε συνεργασία και με τη στήριξη της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας προκηρύσσεται η θέση ΔΕΠ αναπληρωτού καθηγητή Παιδοψυχιατρικής και το 2018 εκλέγεται η κ. Τζένη Σουμάκη.
- Μάρτιος 2019, η κ. Σουμάκη αναλαμβάνει διευθύντρια Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και αρχίζει η νέα ουσιαστική και ελπιδοφόρος λειτουργία της κλινικής. Η κ. Σουμάκη προσελκύει προσωπικό και καταφέρνει να ιδρυθούν 8 θέσεις ειδικευομένων Παιδοψυχιατρικής στο ΠΑΓΝΗ. Δυστυχώς, η απόφαση για τη δημιουργία θέσεων ειδικευομένων Παιδοψυχιατρικής για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας αναιρέθηκε λίγες μέρες προ των εκλογών 2019 από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη.
- Μάρτιος 2020, ο νέος διοικητής ΠΑΓΝΗ κ. Γ. Χαλκιαδάκης αποσπά σχεδόν τον μισό χώρο της Παιδοψυχιατρικής με πρόφαση τις ανάγκες του COVID-19, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των καθηγητών Βγόντζα και Σουμάκη. Ας σημειωθεί ότι αυτοί οι χώροι ποτέ δε χρησιμοποιήθηκαν για νοσηλεία ασθενών με COVID.
- Μάρτιος 2020, η κ. Σουμάκη απειλείται από τον διοικητή ΠΑΓΝΗ κ. Χαλκιαδάκη με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση, γιατί σε έγγραφό της προς το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι στην αρχή της πανδημίας υπήρχε σχετική έλλειψη αντισηπτικών και μασκών. Με επιθετικό τρόπο ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ της ζητάει «δήλωση μετανοίας». Η κ. Σουμάκη, παραμονές του Πάσχα, θέλει να υποβάλει την παραίτησή της και δηλώνει στον καθηγητή Βγόντζα: «Κύριε Βγόντζα, εγώ ήρθα στην Κρήτη για να δουλέψω και όχι για να με στέλνουν στα δικαστήρια. Αντέχω τη δουλειά, δε θα αντέξω όμως τα δικαστήρια όπως τα υπομείνατε εσείς». Οι προσπάθειες Βγόντζα και του καθηγητή ΕΚΠΑ και προέδρου της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας κ. Δ. Αναγνωστόπουλου τελικά την οδηγούν και ανακαλεί την παραίτησή της.
- Ζητείται η συνδρομή της Ιατρικής Σχολής να στηρίξει και να προστατεύσει την κ. Σουμάκη από την επιθετικότητα του διοικητή του νοσοκομείου. Δυστυχώς η Ιατρική Σχολή… “νίπτει τας χείρας της” σαν Πόντιος Πιλάτος.
- 31 Αυγούστου 2020, αφυπηρέτηση του καθηγητή Αλ. Βγόντζα. Την επομένη η κ. Σουμάκη παραιτείται της διεύθυνσης της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής και παραμένει για 2 επιπλέον χρόνια ως αν. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, με μόνο διδακτικά καθήκοντα. Από τότε αρχίζει η σταδιακή κατάρρευση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, που είχε ως προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα το σημερινό “λουκέτο”.
Αυτά, για να μαθαίνουν οι πολίτες πίσω από τις κουίντες τι έχει “παιχτεί” επί τόσα χρόνια, χώρια από την αδιαφορία κυβερνητικά για στήριξη και τέτοιων δομών Υγείας με προσωπικό και γιατρούς.