Διεθνής επικαιρότητα

Ιαπωνία: 30 νεκροί και μεγάλες υλικές καταστροφές από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ

Μακραίνει ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Δευτέρα (1/1) την Ιαπωνία, ενώ μεγάλες είναι και οι υλικές ζημιές. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους της νομαρχίας Ισικάουα, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των παγιδευμένων στα συντρίμια.

Μάλιστα η γη δεν σταμάτησε να σείεται καθώς καταγράφηκαν πάνω από 155 σεισμικές δονήσεις σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους σεισμούς είχαν ισχύ ανώτερη των 3,0 βαθμών.

Οι πολυάριθμοι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την κεντρική Ιαπωνία από χθες Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαιρετικά ισχυρού, με μέγεθος που ξεπερνούσε τους 7 βαθμούς, προκάλεσαν «πολλά θύματα» και μεγάλες υλικές ζημιές, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

«Επιβεβαιώθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές» καθώς και «πολυάριθμα θύματα», αφού «κτίρια κατέρρευσαν και (εκδηλώθηκαν) πυρκαγιές», δήλωσε ο κ. Κισίντα. «Θα χρειαστεί να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές, πρόσθεσε.

Πολλοί δρόμοι υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με καταγραφή από τον αέρα, τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, τονίζοντας πως είναι δύσκολη η πρόσβαση στο βόρειο άκρο της χερσονήσου Νότο. Αφού ήρθε η προειδοποίηση για τσουνάμι, οι αρχές θα προσπαθήσουν να φθάσουν στις περιοχές που έχουν αποκοπεί διά θαλάσσης, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κισίντα, περίπου 1.000 μέλη των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων αναπτύχθηκαν ήδη σε σεισμόπληκτες περιοχές και διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε απόσταση 150 χιλιομέτρων

Ο Μπάρνι Ντέιβις βρισκόταν μέσα στο σπίτι του όταν χτύπησε ο σεισμός τη Δευτέρα.

Μοιράστηκε πλάνα με το BBC – τα οποία δείχνουν βιβλία να πέφτουν από ένα ράφι, κορνίζες φωτογραφιών να χτυπούν στον τοίχο και μια πόρτα ψυγείου να ανοίγει – με τρόφιμα να πέφτουν έξω.

Ο Ντέιβις, ο οποίος φαίνεται να καταφεύγει κοντά στον καναπέ του, είναι καθηγητής αγγλικών με έδρα την πόλη Καναζάουα, περίπου 150 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.

Οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο στην Ιαπωνία

Οι σεισμοί δεν είναι ένα άγωστο φαινόμενο καθώς η νησιωτική χώρα βιώνει περίπου 1.500 κάθε χρόνο.

Έχουν περάσει σχεδόν 13 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Και όμως, αυτός ο πιο πρόσφατος σεισμός είναι επίσης μια αξιοσημείωτη ιστορία της επιτυχίας της Ιαπωνίας.

Υπήρξε εκτεταμένη καταστροφή δρόμων και γεφυρών. Εξαπέλυσε τεράστιες κατολισθήσεις. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων είναι ακόμα όρθια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button