ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ξεκινούν έλεγχοι από μικτά κλιμάκια στις παραλίες για αποδείξεις και αυθαιρεσίες: Τσουχτερά πρόστιμα – Δείτε τα ποσά

Οι έλεγχοι ξεκινούν άμεσα, ενώ θα ενταθούν με τη δημοπράτηση των παραλιών στις επιχειρήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία – Στο “παιχνίδι” των ελέγχων στις παραλίες θα μπουν σύντομα και οι πολίτες με ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κλπ

Πρόστιμο έως 60.000 ευρώ, σφράγιση της επιχείρησης και απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών προβλέπουν μετά άλλων οι ποινές που θα επιβάλλονται για όσους εντοπίζονται με παραβάσεις στις παραλίες. Οι έλεγχοι ξεκινούν άμεσα, ενώ θα ενταθούν με τη δημοπράτηση των παραλιών στις επιχειρήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία.

Στο “παιχνίδι” των ελέγχων στις παραλίες θα μπουν σύντομα και οι πολίτες. Το προσεχές διάστημα θα δημιουργηθεί εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κλπ. που θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες. Κάθε παραχώρηση θα αντιστοιχεί σε QR – code που θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου και στην πινακίδα σήμανσης του αιγιαλού ή της παραλίας που τοποθετείται υποχρεωτικά στο σημείο. Μέσω της ίδιας εφαρμογής οι πολίτες θα βλέπουν το διάγραμμα του τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας που έχει παραχωρηθεί και θα μπορούν άμεσα να υποβάλουν καταγγελία αν διαπιστώνουν παρατηρήσει αυθαίρετη κατάληψη ή υπέρβαση της παραχώρησης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία σε περίπτωση οικονομικής δραστηριότητας σε αιγιαλό ή παραλία που έχει καταληφθεί χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης, η Κτηματική Υπηρεσία ή ο δήμος, μαζί με την πράξη άμεσης απομάκρυνσης, εκδίδει και διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί.   Με την κοινοποίηση της διαταγής σφράγισης απαγορεύεται οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στον  χώρο και διακόπτεται από την ΑΑΔΕ η λειτουργία ταμειακής μηχανής.

Τα πρόστιμα

-Παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ

-Παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου οποιουδήποτε φορέα, πρόστιμο 10.000 ευρώ

-Παράλειψη ανάρτησης της πινακίδας με τις πληροφορίες για τη σύμβαση παραχώρησης, πρόστιμο 1.000 ευρώ.

– Πρόστιμο 500 ευρώ για τη ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα.

-Πρόστιμο 500 ευρώ για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, κατά τρόπο που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

– Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα πρόστιμο 2.000 ευρώ

-Αυθαίρετη κατασκευής έργου ή διαμόρφωσης σε αιγιαλό ή παραλία, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος παραχώρησης, το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών, και μέχρι πέντε έτη, από τότε που έχει ανεγερθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει η αυθαίρετη διαμόρφωση, και αποκλεισμό του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη μετά από  την επιβολή της κύρωσης.

-Αυθαίρετη κατάληψης αιγιαλού ή παραλίας χωρίς σύμβαση παραχώρησης, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα αντιστοιχούσε στην καταληφθείσα έκταση και αποκλεισμό του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 5 έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αν η κατάληψη έχει γίνει από λειτουργούσα όμορη επιχείρηση, η λειτουργία της αναστέλλεται επί 10 ημέρες, η ταμειακή της μηχανή σφραγίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button