ΉπειροςΤοπικές Είδησης

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Επτά τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε κίνδυνο κλεισίματος

Μια μεγάλη και εμπεριστατωμένη ανάλυση του μαθηματικού- ερευνητή Στράτου Στατηγάκη για τις σχολές που κινδυνεύουν να κλείσουν με την λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ δημοσιεύτηκε στη Ναυτεμπορική.

Ο κώδωνας του κινδύνου χτυπάει και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τον κίνδυνο συρρίκνωσης άλλωστε είχε επισημάνει εδώ  και μερικές ημέρες η ίδια η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, τον οποίο ωστόσο δεν συμμερίστηκαν πολλοί φορείς της αυτοδιοίκησης. Ανάμεσα σε αυτούς το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με την πλειοψηφία του αλλά και οι πλειοψηφίες των Δημοτικών Συμβουλίων της Άρτας και της Πρέβεζας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Στρατηγάκη που στηρίζεται στις επιλογές των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα τελικά αποτελέσματα, στους αδύναμους κρίκους περιλαμβάνονται επτά τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μάλιστα ορισμένα εξ αυτών μετρούν πολλά χρόνια λειτουργίας και δεν προέρχονται από το πρώην ΤΕΙ.

Αυτά λοιπόν που θα κινδυνεύσουν άμεσα είναι τα ακόλουθα:

-Φιλολογίας

-Μαθηματικών

-Ιστορίας- Αρχαιολογίας

-Λογιστικής

-Γεωπονίας

-Φυσικής

-Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

«Οι αλλαγές στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι πολύ μεγάλες, αλλά δεν θα γίνουν αμέσως με την έναρξη λειτουργίας των ιδιωτικών ΑΕΙ. Θα γίνουν σταδιακά, ανάλογα και με την ανταπόκριση που θα έχουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ από τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Το αναμενόμενο είναι οι κάτοικοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν τα ιδιωτικά και τα παιδιά τους να σπουδάσουν αυτό ακριβώς που θέλουν και όχι να τρέχουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο της περιφέρειας και να μη σπουδάσουν αυτό που θέλουν. Αυτό φυσικά έχει να κάνει και με τις σπουδές που θα προσφέρουν τα ιδιωτικά που θα έρθουν στην Ελλάδα.

Υπάρχει χρόνος αν θελήσουν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν. Θα πρέπει να καταργήσουν κάποια Τμήματα που δεν έχουν ζήτηση και να φτιάξουν καινούρια Τμήματα υψηλής ζήτησης, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά. Πρέπει δηλαδή να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της αγοράς, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση του κ. Στρατηγάκη.

Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρέπει να τονιστεί ότι άνω του 70% των φοιτητών που εισάγονται σε ετήσια βάση είναι εκτός Ηπείρου και άνω του 50% προέρχονται από την Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα τελευταία δύο χρόνια χάθηκε μεγάλος αριθμός φοιτητών λόγω της Βάσης Εισαγωγής και μάλιστα σε σχολές που θεωρούνται παραδοσιακές.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button