Κυπριακά Νέα

Μ. ΚΑΡΟΓΙΑΝ: Ο ΠΤΔ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Οι εκθέσεις Αντόνιο Γκουτέρες, αφήνουν μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για το κυπριακό, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, αναφερόμενος στην παράγραφο που αφορά «στον αυξημένο ρόλο και την ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε στο κυπριακό».

Ο κύριος Καρογιάν, υπογραμμίζει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κινείται σωστά και συντεταγμένα και πως «έκανε ανοίγματα στην Ε.Ε έχοντας σημαντικές επαφές με αρχηγούς κρατών που έχουν βαρύτητα και την ίδια ώρα ενημέρωνε τον Γ.Γ του ΟΗΕ».

Οι διπλωματικοί δίαυλοι, ανέφερε, είναι ανοικτοί και σημαντική κρίνεται η συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και οι επαφές του  Έλληνα Πρωθυπουργού στο περιθώριο των εργασιών του ΝΑΤΟ με τον Τούρκο Προέδρο όπως και με άλλους ηγέτες.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανέλαβε, είπε, σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις από την ανάληψη των καθηκόντων του και είναι όπως ανέφερε «αυτό που λέγαμε όλοι πριν από τις προεδρικές εκλογές, ακόμα και οι ανθυποψήφιοι του, ότι πρέπει να υπάρξει κινητικότητα η οποία αν δεν αποδώσει τότε η διεθνής κοινότητα να μπορεί να επιπλήξει την Τουρκία ή να της καταστήσει σαφές ότι με τη στάση και την συμπεριφορά της έχει την ευθύνη.

Εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να  έχει αλλάξει στάση η οποία διαφαίνεται από τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας  της αλλά και άλλων Τούρκων αξιωματούχων που θέλουν να συντηρήσουν το καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Ελπίζω», είπε ο κύριος Καρογιάν, «να υπάρξουν θετικές επιπτώσεις και σε σχέση με το Κυπριακό και η Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη πολιτική, με τη οποία επιμένει σε λύση δύο κρατών και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εκεί από όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, αξιοποιώντας το πλαίσιο Γκουτέρες».

Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές του ΑΚΕΛ, ότι τα συμπολιτευόμενα κόμματα της κυβέρνησης έχουν σοβαρές αποκλίσεις στο κυπριακό, ο κύριος Καρογιάν, ανέφερε πως «δεν μου αρέσει απλώς να αναλωνόμαστε σε εύκολες ατάκες, εκείνο που λέω είναι ότι τα σημαντικά της ζωτικής σημασίας θέματα για τον τόπο δεν αφορούν μόνο τα τρία κόμματα αλλά όλους μας».

«Εγώ», είπε, πιστώνω με καλή διάθεση και με πατριωτισμό  όλα τα πολιτικά κόμματα αρκεί να αφήσουμε κατά μέρους αυτά τα μικρά που μπορεί να μας διχάζουν και να επικεντρωθούμε στα πολύ σημαντικά που όλοι διαπιστώνουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν για να έχουμε ένα τόπο που να ευημερεί, να έχει ανάπτυξη και να διασφαλίζει την βιωσιμότητα του κυπριακού ελληνισμού σε αυτά τα εδάφη».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button