Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ: Η στέγαση είναι τεράστιο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα
Την σημασία αξιοποίησης από τα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της στέγασης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση για την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώπιον του αρμόδιου Επιτρόπου για την Οικονομία, κ. Π. Τζεντιλόνι, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τώρα και ο κ. Μαυρίδης συμμετείχε στη συζήτηση ως ο διαπραγματευτής της πολιτικής του ομάδας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε σε ζητήματα που άπτονται της αποτελεσματικής εφαρμογής του Μηχανισμού (π.χ. σχέδιο REPowerEU και αναθεώρηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης κ.ά.) ενώ για το ζήτημα της στέγασης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση σε πολλά κράτη πριν ακόμα από την υιοθέτηση του εν λόγω Μηχανισμού, η οποία έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια». Όπως έχει θέσει επανειλημμένα ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, η ενεργειακή κρίση, η τεράστια αύξηση των οικοδομικών υλικών, τα επιτόκια και άλλα δεδομένα, καθιστούν την στέγαση (π.χ. ιδιοκατοίκηση νεαρών ζευγαριών, φοιτητικές εστίες κ.ά.) ως ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τους ευρωπαίους πολίτες. Απευθυνόμενος στον Επίτροπο, ο κ. Μαυρίδης ζήτησε την θέση της Επιτροπής γιατί κάποια κράτη-μέλη με τεράστιο πρόβλημα στέγασης, δεν έχουν συμπεριλάβει στα εθνικά τους σχέδια την αντιμετώπιση του ζητήματος της στέγασης, αξιοποιώντας έτσι τη διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (μέσω του εν λόγω Μηχανισμού).
Στην απάντησή του ο Επίτροπος σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει στην απόφαση των κρατών-μελών, αλλά ανέφερε ότι «στις ανά χώρα συστάσεις μας συνιστούμε συχνά σε διαφορετικά κράτη να αντιμετωπίσουν το ζήτημα (της στέγασης), επειδή τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια έγινε εξαιρετικά σημαντικό σε διαφορετικά κράτη-μέλη». Καταλήγοντας, ο Ευρ. Επίτροπος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε μόνο με περιορισμένο τρόπο είναι κατά πάσα πιθανότητα λάθος».
Γραφείο Τύπου
11 Ιουλίου 2023