ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Καμπανάκι» για ημέρες δίψας στο Ηράκλειο – Οδηγίες από τη ΔΕΥΑΗ

Πρακτικά μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού ζητά από τους πολίτες η ΔΕΥΑΗ, για να μην προκύψουν προβλήματα λειψυδρίας

«Προσέχουμε για να έχουμε»… «Το νερό και τα μάτια σας»… Αυτά είναι τα μηνύματα της ΔΕΥΑΗ, που εν μέσω πολλών λειτουργικών προβλημάτων, έλλειψης προσωπικού, οικονομικής δυσπραγίας λόγω των συσσωρευμένων χρεών, που αγγίζουν τα 17 εκατ. ευρώ συνεχών τεχνικών ζημιών και με τα αποθέματα από το φράγμα Αποσελέμη να μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο, απευθύνει έκκληση στους δημότες για πολύ προσεκτική, ορθολογική χρήση του νερού, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα λειψυδρίας.

Ενόψει και της αυξημένης κατανάλωσης ως είθισται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, και με τον υδράργυρο να παίρνει την ανιούσα, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία χτυπά “καμπανάκι”.

Εφιστά την προσοχή στην απολύτως ορθολογική χρήση του νερού και προτείνει μια δέσμη μέτρων εξοικονόμησης από τον κόσμο, ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη εφιαλτική απειλή… λειψυδρίας. Μάλιστα, η ΔΕΥΑΗ έχει εκδώσει και σχετικά φυλλάδια με οδηγίες προς… ναυτιλλομένους για τους πολίτες, παραθέτοντας τα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Πρόκειται για πρακτικά, απλά μέτρα, που μπορεί ο κάθε δημότης να εφαρμόσει στο σπίτι του, να τα κάνει καθημερινή συνήθεια, βάζοντας έτσι ο καθείς το δικό του προσωπικό λιθαράκι σε μια κοινή προσπάθεια αποφυγής της άσκοπης κατανάλωσης του νερού. Προσπάθειας που παίρνει και μια αγωνιώδη χροιά, δεδομένων αφενός της δύσκολης καλοκαιρινής περιόδου μετά από έναν άνομβρο χειμώνα και αφετέρου των σοβαρών, πολύπλευρων προβλημάτων, που ταλανίζουν τη ΔΕΥΑΗ.

Ένας μόνο άξονας σοβαρού προβληματισμού αποτελούν τα σπασίματα, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε παλαιωμένους αγωγούς ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, και τα οποία ανησυχούν τα στελέχη της ΔΕΥΑΗ. Πρόκειται για τους κεντρικούς αγωγούς των Μαλίων, της Τυλίσου και του Θραψανού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε τις προάλλες στην “ΚΡΗΤΗ TV” και στη Γεωργία Μακάκη ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, εξαιτίας των μειωμένων ποσοτήτων νερού που λαμβάνει η Δημοτική Επιχείρηση από το φράγμα Αποσελέμη.

Ένας άλλος άξονας προβληματισμού είναι ο “βραχνάς” των οφειλών προς τη Δημοτική Επιχείρηση, καθώς τα χρέη των καταναλωτών, όπως ανέφερε ο κ. Βουρεξάκης, αγγίζουν πλέον το ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα, εντείνεται όσο περνά ο χρόνος η αγωνία και σε σχέση με τις δυνατότητες ύδρευσης από το φράγμα Αποσελέμη, το οποίο, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που είχαμε τους προηγούμενους μήνες, έχει αρχίσει και αδειάζει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κλείσει τελείως η “κάνουλα” της υδροδότησης τους επόμενους μήνες.

Το «καμπανάκι» της ΔΕΥΑΗ – Τα μέτρα για την εξοικονόμηση νερού

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλο το νησί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, κρίνεται επιβεβλημένη η ορθολογική χρήση του νερού. Ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα λειψυδρίας, η ΔΕΥΑΗ προτείνει σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση νερού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της απευθυνόμενη στους πολίτες:

«1. Διορθώνετε αμέσως τις βρύσες που στάζουν, τα καζανάκια που τρέχουν και γενικά όλες τις διαρροές που εντοπίζετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις. Θυμηθείτε, όσο ασήμαντο κι αν φαίνεται, 10 σταγόνες νερό το λεπτό ισοδυναμούν με 2 τόνους χαμένο νερό τον χρόνο.

2. Πλύνετε το αυτοκίνητό σας με σφουγγάρι και κουβά αντί με λάστιχο. Έτσι εξοικονομείτε έως και το 85% της ποσότητας του νερού.

3. Καθαρίζετε τις αυλές, βεράντες, μπαλκόνια, πεζοδρόμια και γενικά όλους τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας με σκούπισμα και σφουγγάρισμα, χωρίς να χρησιμοποιείτε λάστιχο. Έτσι εξοικονομείτε έως 40 λίτρα νερού το λεπτό.

4. Εγκαταστήστε τουαλέτα με καζανάκι ελεγχόμενης ροής. Εναλλακτικά, ρυθμίστε το φλοτέρ στο καζανάκι ή τοποθετήστε ένα τούβλο (ή μια πλαστική σακούλα). Θυμηθείτε, η τουαλέτα ευθύνεται για την περισσότερη κατανάλωση νερού κατ’ άτομο καθημερινά. Με κάθε τράβηγμα στο καζανάκι χάνονται 10 λίτρα νερού.

5. Προτιμήστε το σύντομο ντους αντί να γεμίζετε με νερό την μπανιέρα σας. Εγκαταστήστε κεφαλή ντους χαμηλής κατανάλωσης νερού. Η εξοικονόμηση νερού μπορεί να είναι έως και 100 λίτρα.

6. Ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και απαιτείται λιγότερη ποσότητα νερού.

7. Μην αφήνετε τη βρύση ανοικτή όταν ξυρίζεστε ή όταν πλένετε τα δόντια σας. Θυμηθείτε, με τη βρύση ανοιχτή καταναλώνετε 15-20 λίτρα νερού, ενώ με προσεκτική χρήση χρειάζεστε λιγότερο από 3 λίτρα.

8. Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων όταν είναι γεμάτα και ρυθμίστε τα στο πιο οικονομικό πρόγραμμα. Έτσι εξοικονομείτε έως και 150 λίτρα νερού.

9. Αντί να πλένετε τα πιάτα ή τα φρούτα και λαχανικά κάτω από τη βρύση που τρέχει, γεμίστε μία λεκάνη. Η εξοικονόμηση νερού που θα επιτύχετε μπορεί να είναι έως και 100 λίτρα.

10. Κοιτάτε για ετικέτες τάξης χαμηλής κατανάλωσης νερού, όταν αγοράζετε νέες ηλεκτρικές συσκευές.

11. Εγκαταστήστε δεξαμενή βρόχινου νερού και συνδέστε το στον κήπο. Το βρόχινο νερό είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για τα φυτά.

12. Προσέχετε τα παιδιά σας και μην τα αφήνετε να σπαταλούν νερό παίζοντας με ανοικτές τις βρύσες του σπιτιού σας. Ενημερώστε τους γύρω σας για τη σημασία της εξοικονόμησης του νερού».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button