ΚρήτηΤοπικές Είδησης

“Καζάνι που βράζει” ο χώρος της υγείας στην Κρήτη – Επικίνδυνες συνθήκες περιγράφουν γιατροί και εργαζόμενοι (vid)

Οι εξαντλητικές εφημερίες και τα “εντέλεσθαι” για μετακινήσεις γιατρών από το Βενιζέλειο στο Ρέθυμνο έφεραν παραιτήσεις, απειλές για εξώδικα και καταγγελία στον εισαγγελέα, την ώρα που κλινικές στα νοσοκομεία του νησιού οδεύουν στο “λουκέτο”

 

Στα “κάγκελα” βγαίνουν τώρα και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης, που ζητούν λύσεις εδώ και τώρα αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομεία της Κρήτης. Ταυτόχρονα, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου με έγγραφη καταγγελία της απευθύνεται στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του ως προς τα προβλήματα λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, προκειμένου να πάψουν να κινδυνεύουν άνθρωποι εξαιτίας της έλλειψης παθολόγων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να μετακινούνται παθολόγοι από άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.

Μάλιστα, όλο αυτό το “πηγαινέλα” στο Ρέθυμνο για γιατρούς του Βενιζελείου, μετά από μια εξαντλητική περίοδο εφημεριών ακόμα και στην περίοδο της κανονικής τους άδειας, οδήγησε μία ακόμη παθολόγο και μία αιματολόγο να δηλώσουν παραίτηση!

Συγκεκριμένα, έκρυθμη χαρακτηρίζουν την κατάσταση της Υγείας στην Κρήτη οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων του νησιού σε μια κοινή επιστολή. Μέσω της επιστολής ζητούν να συγκληθεί κοινή σύσκεψη με τη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, τους διοικητές των νοσοκομείων της περιφέρειας της Κρήτης, τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της περιφέρειας της Κρήτης και τους εκλεγμένους εκπροσώπους των γιατρών στα νοσοκομεία της Κρήτης, με ταυτόχρονη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, χθες Παρασκευή υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους άλλοι δύο γιατροί του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Πρόκειται για μία παθολόγο στο Τμήμα Αιμοδοσίας και μία αιματολόγο, με την κατάσταση στην Αιματολογική Κλινική να γίνεται ακόμα χειρότερη, αφού πλέον στη συγκεκριμένη κλινική έχουν μείνει τρεις γιατροί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία της και την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Σε ό,τι αφορά τους Ιατρικούς Συλλόγους της Κρήτης, στην επιστολή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Για πρώτη φορά παρατηρούμε μία έκρυθμη κατάσταση, που αφορά τη λειτουργία των νοσοκομείων της Κρήτης:

– Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν υπάρχουν παθολόγοι, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνονται μετακινήσεις παθολόγων από άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα και στα τροφοδοτούντα νοσοκομεία, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πλημμελής αντιμετώπιση των ασθενών λόγω της μη ύπαρξης ιατρικής συνέχειας στη διάγνωση και αντιμετώπισή τους.

– Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, ιατροί απειλούν με εξώδικα διότι θεωρούν ότι με τις μετακινήσεις αποδυναμώνεται το ήδη υποστελεχωμένο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

– Στο Νοσοκομείο Χανίων ανακοινώθηκαν παραιτήσεις ιατρών χειρουργών, λόγω των εξοντωτικών ωραρίων στις εφημερίες.

– Στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας η απουσία ιατρών σε κομβικές ειδικότητες έχει ως συνέπεια τη γενικότερη δυσλειτουργία όχι μόνο συγκεκριμένων τμημάτων, αλλά και των νοσοκομείων στο σύνολό τους. Μπροστά σε αυτή τη γενικευμένη δυσλειτουργία του Συστήματος Υγείας στην Κρήτη και προτού επέλθει περαιτέρω επιδείνωση με δραματικές συνέπειες, καλούμε όλες τις πλευρές προς συζήτηση για ανεύρεση λύσεων».

Την επιστολή υπογράφουν οι πέντε πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων του νησιού και ειδικότερα οι: Αλέξανδρος Πατριανάκος (Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου), Παρασκευή Ορφανουδάκη (Ιατρικός Σύλλογος Χανίων), Αναστασία Καπελέρη (Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου), Κωνσταντίνος Νικολαράκης (Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου) και Ιωάννης Κατσαράκης (Ιατρικός Σύλλογος Σητείας).

Καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από τους γιατρούς του ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου απευθύνεται με την ακόλουθη καταγγελία της στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κοινοποιώντας τη στον διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ., τον διοικητή ΓΝΝ Ρεθύμνου και την ΟΕΝΓΕ.

«Η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου μας έχει 6 οργανικές θέσεις. Αυτή τη στιγμή υπηρετεί ένας συνάδελφος με βαθμό διευθυντή. Ο συνάδελφος βρίσκεται από μερικές μέρες σε άδεια για να αναπληρώσει τις εξαντλημένες δυνάμεις του, με δεδομένο ότι μόνος αυτός είχε την ευθύνη της κλινικής στην οποία νοσηλεύονται ως 30 ασθενείς. Δύο ακόμη συνάδελφοι, μία με βαθμό διευθυντή, βρίσκεται σε άδεια μητρότητας και μία επιμελήτρια Β σε άδεια κύησης.

– Αυτοί που ευθύνονται για την αρνητική και επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών κατάσταση επινόησαν να καλύψουν τα κενά με μετακινούμενους γιατρούς από τα γειτονικά νοσοκομεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν έχει σχέση με την ασφαλή λειτουργία της κλινικής και τούτο διότι ο μετακινούμενος δε γνωρίζει την κατάσταση των ασθενών, διότι δεν είναι καθημερινά γιατρός της κλινικής. Ο ρόλος του είναι στην ουσία “σκοπού σε φυλάκιο”, έτσι ώστε, αν συμβεί κάτι, να βάλει τις φωνές, μόνο που στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει “στράτευμα” να σπεύσει να σώσει τον ασθενή από τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει γιατρός με τη γενική εποπτεία της κλινικής και λειτουργεί ακόμα και τις εργάσιμες πρωινές ώρες με συνθήκες εφημερίας από γιατρό, που είναι εκεί για ό,τι προκύψει και όχι για να ασχοληθεί με τη διερεύνηση και παρακολούθηση των ασθενών.

– Κατά τη γνώμη μας έχουμε κλασική περίπτωση του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο, αλλά και παράβαση των κανόνων λειτουργίας μιας κλινικής βάσει νόμου και δράστες είναι ο διοικητής του νοσοκομείου και ο διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ., ο οποίος κατοικεί στο Ηράκλειο.

– Το ψευδεπίγραφο που συνιστά η μετακίνηση γιατρού για να υπάρχει απλά κάποιος στην Παθολογική Κλινική είναι αποτέλεσμα συνειδητής πράξης του διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ., ο οποίος, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη πολιτική, αδιάφορη για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία και η ζωή των νοσηλευομένων, αλλά και εκείνων που, μη γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση, προστρέχουν με εμπιστοσύνη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

– Επιπλέον οι ειδικευόμενοι της κλινικής δεν έχουν προϊστάμενο και συντονιστή (που πρέπει να είναι διορισμένος στην κλινική γιατρός).

– Η Ένωσή μας έπραξε τα αναγκαία, δηλαδή έθεσε επανειλημμένα στον διοικητή του νοσοκομείου και της Υ.ΠΕ., το ζήτημα της έκθεσης, ανέχθηκε την αυτοστράτευση των γιατρών-μελών της να εργάζονται αδιάκοπα και να προσφέρουν ό,τι μπορούν και τους επιτρέπει η κούραση από το ξενύχτι και την πολύωρη καθημερινή εργασία.

– Το ερώτημα που τίθεται είναι: Η Εισαγγελία θα αδιαφορήσει για την κατάσταση; Η Εισαγγελία θα ενεργοποιηθεί όταν συμβεί αυτό που οπωσδήποτε θα συμβεί, δηλαδή να τρωθεί αθεράπευτα η υγεία των νοσηλευόμενων, μέχρι και να προκύψει θάνατος; Ασφαλώς ούτε για την επιδείνωση της υγείας, ούτε για τον θάνατο θα έχουν ευθύνη οι γιατροί. Όμως, έχοντας την αρνητική εμπειρία, φοβόμαστε ότι θα καταστεί ο γιατρός αποδιοπομπαίος τράγος, χωρίς βέβαια να συντελεστεί η κάθαρση.

– Αναμένουμε τις ενέργειές σας, γνωστοποιώντας ότι το κείμενο αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button