Ενόχληση Ζελένσκι: Παράλογο να μη δοθεί χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Ενοχλημένος εμφανίστηκε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε πως είναι παράλογο να μη δοθεί χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.
«Είναι άνευ προηγουμένου και παράλογο όταν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ούτε για την πρόσκληση ούτε για τη συμμετοχή της Ουκρανίας» έγραψε σε tweet του ο Ζελένσκι.
Υποστήριξε, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει προθυμία για να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ούτε για να γίνει μέλος της συμμαχίας.
Η βορειοατλαντική συμμαχία συμφώνησε το 2008 ότι η Ουκρανία «θα γίνει μέλος».
Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε πότε και πώς θα συμβεί αυτό.
«Και τώρα, καθοδόν προς το Βίλνιους, ενημερωθήκαμε ότι συζητείται μια διατύπωση χωρίς την Ουκρανία».
Μάλιστα, τόνισε με νόημα ότι η διατύπωση αυτή αφορά «την πρόσκληση να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».
«Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία. Θα το συζητήσω ανοιχτά αυτό κατά τη Σύνοδο» λέει ο ίδιος.
Τα τρία στρατόπεδα για την Ουκρανία
To Euractiv μεταδίδει ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνουν το «ουκρανικό πακέτο», που θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας (NUC).
Σε περίπτωση που η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη και αναβάθμιση για την Ουκρανία. Και αυτό γιατί τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και το Κίεβο θα καθίσουν ως ίσοι στο ίδιο τραπέζι. Η πρώτη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους.
Το εάν η Ουκρανία θα λάβει μια πιο ξεκάθαρη δέσμευση για το πότε θα γίνει μέλος της συμμαχίας παραμένει ασαφές.
Και αυτό γιατί δεν συμφωνούν όλα τα κράτη – μέλη.
Υπάρχουν τρία στρατόπεδα:
• Οι ανατολικοί -μεταξύ των οποίων η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία- ζητούν ο «οδικός χάρτης» για την ένταξη της χώρας να είναι… χαλαρός, ώστε οι αποφάσεις να παραμείνουν στα χέρια των ηγετών.
• ΗΠΑ και Γερμανία προτιμούν να αποφύγουν τις σαφείς δεσμεύσεις. Και αυτό γιατί εάν υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα τότε και η διαδικασία ένταξης θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή.
• Το τρίτο γκρουπ συγκεντρώνει όλα τα άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία βρίσκονται στη μέση ωστόσο έχουν διάφορες απόψεις επί του ζητήματος.