Κυπριακά Νέα

ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ «ΣΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ» ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Το χθεσινό αποτέλεσμα της συνεδρίασης στη Βουλή για τις εκποιήσεις, δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας για την κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα, για την ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023. Αυτή ήταν άλλωστε και η δέσμευση που ανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών, σε απάντηση του στην κοινή δήλωση-πρόταση των κομμάτων της συμπολίτευσης, κάνοντας αναφορά σε «συζήτηση και κατάληξη», κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό.

Στρατηγικοί στόχοι της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ήταν εξ αρχής η προστασία των συνετών και ευάλωτων δανειοληπτών, η επαναφορά ισορροπίας στη σχέση πιστωτών-δανειοληπτών, ο απεγκλωβισμός εγγυητών από προβληματικά δάνεια, καθώς και η διασφάλιση δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και του αξιόχρεου της χώρας.

Η εκ μέρους μας κατάθεση σωρείας προτάσεων και η συμπερίληψη μας στην επίμαχη πρόταση με άλλα κόμματα, έγινε απουσία άλλων υπαρκτών ή ουσιαστικών λύσεων, κάτι που λειτούργησε ως μοχλός πίεσης, οδηγώντας στην κατάθεση δέσμης προτάσεων από τον Υπουργό Οικονομικών, που αντέστρεψε άρδην τα δεδομένα.   

Δυστυχώς, οι εμμονές κάποιων σε μια πρόταση, που στην εξέλιξη διαφάνηκε ότι δεν θα είχε ουσιαστικό αντίκρισμα, έφεραν τη χώρα στο «παρά ένα» της επανάληψης όσων τραγικών ζήσαμε το 2013. Αυτό ακριβώς αποτρέψαμε με την χθεσινή μας στάση στη βουλή. Εξάλλου, η εμπειρία μας από προηγούμενες διακυβερνήσεις, στη διαχείριση τόσο σημαντικών θεμάτων και κρίσεων, μας επέτρεπε να δράσουμε με σύνεση και μέτρο, μετρώντας διάφορες παραμέτρους και προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Η δική μας εισήγηση, για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, καθώς και η επιμονή μας για αξιοποίηση της, ήταν άλλο ένα σημείο που μας ώθησε σε αλλαγή στάσης. Εφόσον επιτεύχθηκε συναντίληψη με τα κόμματα της συμπολίτευσης και το Υπουργείο Οικονομικών, για τον διευρυμένο ρόλο και αρμοδιότητες του Επιτρόπου (πχ. καταχρηστικές ρήτρες, παράνομες χρεώσεις κτλ), δεν είχαμε κανένα λόγο να ρισκάρουμε να μπει η χώρα σε περιπέτειες. Αν κάποιοι, μάλιστα, είχαν αμφιβολίες για τις προθέσεις μας ή το αποτέλεσμα τους, κάλλιστα θα μπορούσαν να συναινέσουν σε συνολική αναβολή συζήτησης των προτάσεων και ακολούθως να κρίνουν αναλόγως. Προφανώς, είτε κάποιοι δεν υπολόγισαν σωστά, ή τα κίνητρα τους δεν σχετίζονταν με την ουσία των προτάσεων που παρουσιάσθηκαν.

Στη βάση των εκτιμήσεων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων θεσμικών φορέων, πιθανή έγκριση της χθεσινής επίμαχης πρότασης, θα μπορούσε να είχε επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα, ως ακολούθως:

  • Αδυναμία του κράτους να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια.
  • Μείωση της προσφοράς δανείων και δραματική αύξηση των δανειστικών επιτοκίων.
  • Σταδιακή υποβάθμιση του αξιόχρεου της κυπριακής οικονομίας.
  • Τη δημιουργία προβλημάτων στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
  • Μείωση του ΑΕΠ της χώρας και της απασχόλησης.
  • Δυσκολία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, με ταυτόχρονη αποχώρηση επενδύσεων που ήδη υπάρχουν στη χώρα μας.
  • Πιθανή κατάρρευση οργανισμών δημοσίου δικαίου, που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με το θέμα. 

Εφόσον εγκρινόταν η επίμαχη πρόταση, όλα αυτά τα άκρως επικίνδυνα και ανεπιθύμητα αποτελέσματα, θα ήταν χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και οφέλη προς τους δανειολήπτες εκείνους, που πραγματικά έχουν ανάγκη τη στήριξη μας.

Έτσι λοιπόν, η χθεσινή μας απόφαση και στάση ήταν στάση ευθύνης απέναντι στην επιπολαιότητα, το δογματισμό και τις επιζήμιες ιδεοληψίες. Η ευθύνη που αναλάβαμε χθες είναι δυσανάλογη της ευθύνης που θεσμικοί φορείς, όφειλαν να είχαν αναλάβει επιλύοντας το πρόβλημα προ πολλού.

Συμπερασματικά, επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα γίνουμε ποτέ δογματικοί, ούτε θα ψάχνουμε να αυτοδικαιωθούμε, ενάντια στο πραγματικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Νούσιμα και στιβαρά, επιθυμούμε να είμαστε θετικός καταλύτης εξελίξεων, στα μέτρα των δυνατοτήτων μας. Με διορατικότητα και αίσθηση ευθύνης έχουμε το θάρρος να αναλύουμε κάθε αλλαγή δεδομένων, χωρίς φόβο και πάθος, λαμβάνοντας τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις, υπό τις περιστάσεις, για το καλό της χώρας και των πολιτών.

Η χρονική προθεσμία της 30ης Οκτωβρίου, τέλος, θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας και αναφοράς, αφού και με δική μας πρωτοβουλία και διαβούλευση με το Σύνδεσμο Τραπεζών και το Σύνδεσμο Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων, πείσθηκαν να αναστείλουν όλες τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των €350,000.

Απευθύνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτή η χρονική ανάσα, μέχρι την 30η Οκτωβρίου, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία ή άλλοθι για περαιτέρω αργοπορία ή πολιτικά παίγνια που θα αποκλίνουν από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και την κοινή δήλωση-πρόταση των κομμάτων της συμπολίτευσης. Ούτε η χθεσινή μας στάση μπορεί να εκληφθεί ως «λευκή επιταγή» για κανένα.    

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button