ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Δαφνέλαιο: Οι ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία μας – Πώς μπορείτε να φτιάξετε

Ένα από τα φυσικά έλαια που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον τομέα της ομορφιάς είναι το δαφνέλαιο. Πρόκειται για ένα έλαιο που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία ή να το φτιάξετε μόνη σας

Το δαφνέλαιο είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, όσο και για το δέρμα του προσώπου και του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, είναι ενυδατικό, τονωτικό, αντισηπτικό, ηρεμιστικό και αντιβιοτικό.

Περιέχει πτητικό έλαιο, κινεόλη, οξικό άλας, λιναλοόλη, τανίνη, και, σεσκιτερπενικές λακτόνες και αλκαλοειδή ισοκινολίνης. Χάρη στα παραπάνω, χρησιμοποιείται τόσο στην περιποίηση αλλά και για θεραπευτικούς λόγους.

Οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει το δαφνέλαιο

Χάρη σε όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες, το δαφνέλαιο χρησιμοποιείται για μία πληθώρα καταστάσεων. Ας δούμε παρακάτω:

1. Υγεία των μαλλιών

Το δαφνέλαιο συμβάλλει στην υγεία και λαμπερή όψη των μαλλιών, αλλά και στη μείωση της ψαλίδας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα και βιταμίνες Α, Ε, ενώ έχει την ιδιότητα να διεισδύει στην τρίχα, συμβάλλοντας έτσι στην αναδόμηση και την περιποίησή τους, αφού τα θρέφει σε βάθος. Παράλληλα, μαλακώνει τα μαλλιά αντιμετωπίζοντας το φριζάρισμα και τα τονώνει ενδυναμώνοντάς τα. Έτσι, συμβάλλει στην υγιή τους όψη και ανάπτυξη.

2. Αντιμετώπιση τριχόπτωσης

Χάρη σε όλα τα θρεπτικά συστατικά του, το δαφνέλαιο προτείνεται και για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και συμβάλλει στην πυκνότητα των μαλλιών.

3. Αντιμετώπιση της ξηροδερμίας στο τριχωτό της κεφαλής

Χάρη στις μαλακτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες, αυτό το έλαιο συμβάλλεις την αντιμετώπιση της ξηροδερμίδας στο τριχωτό της κεφαλής. Τα αποτελέσματα από το μασάζ στο τριχωτό με δαφνέλαιο θα σας εκπλήξουν.

Φωτογραφία unsplash

4. Αντιμετώπιση της ξηροδερμίας

Το δαφνέλαιο έχει μαλακτικές ιδιότητες, που το καθιστούν ιδανικό για την καταπράυνση της ξηρότητας της επιδερμίδας τόσο του προσώπου όσο και του σώματος. Παράλληλα, αντιμετωπίζει την αφυδάτωση και τη θαμπή όψη κι επαναφέρει τα επιθυμητά επίπεδα λιπαρότητας. Είναι ιδανικό επίσης για την περιποίηση σημείων που εμφανίζουν ξηρότητα, όπως είναι οι αγκώνες, οι φτέρνες και τα χέρια.

5. Ενυδάτωση επιδερμίδας

Το δαφνέλαιο συμβάλλει στην απαλή και λαμπερή επιδερμίδα, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ελαϊκό οξύ. Η χρήση του προλαμβάνει την εμφάνιση ξηρότητας και θαμπάδας.

6. Αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση

Χάρη στα συστατικά του, το δαφνέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό, αφού μπορεί να εξουδετερώσει και να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων και μικροβίων.

7. Αντιφλεγμονώδης δράση

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των αρθριτικών προβλημάτων και την καταπράυνση των μυϊκών πόνων.

Που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις

Όπως προαναφέρθηκε, το δαφνέλαιο έχει πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων, για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις.

Είναι ιδανικό για ακνεϊκά δέρματα χάρη στις αντισηπτικές και αντιβακτηριακές του δράσεις, που το καθιστούν ικανό να καθαρίζει σε βάθος το δέρμα και να αναστέλλει την ανάπτυξη και τη δράση μικροβίων.

Επίσης, είναι ιδανικό για εφαρμογή μετά την αποτρίχωση, αφού αποτρέπει ξηρότητα, ερυθρότητα και θεραπεύει τυχόν ερεθισμούς κι εγκαύματα.

Έχει σημαντική δράση στην πύκνωση των φρυδιών και των βλεφαρίδων. Εφαρμόζεται με ένα μικρό βουρτσάκι ή μπατονέτα και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Βοηθά στην αναδόμηση των ταλαιπωρημένων μαλλιών, αλλά και προλαμβάνει τα προβλήματα, χαρίζοντας υγιή και λαμπερή όψη.

Επίσης, είναι ιδανικό για το ατοπικό δέρμα και άλλες καταστάσεις, όπως είναι ψωρίαση. Παράλληλα, μπορεί να αντιμετωπίσει ουλές, ατέλειας και δερματικές βλάβες χάρη στην περιεκτικότητά του σε ελαϊκό οξύ.

Τέλος, βοηθά στην αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων.

Δαφνέλαιο
Φωτογραφία unsplash

Πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στα μαλλιά σου;

Το δαφνέλαιο είναι ιδανικό για την προαγωγή της υγείας των μαλλιών. Εμποδίζει την τριχόπτωση, ενδυναμώνει και χαρίζει λάμψη. Ο τρόπος εφαρμογής είναι πολύ απλός. Χρησιμοποίησέ το σε καθαρά μαλλιά εφαρμόζοντας από τις ρίζες ως τις άκρες και κάνε έντονο μασάζ. Μπορείς να ενισχύσεις τη δράση του, καλύπτοντας τα μαλλιά με μία ζεστή πετσέτα ή ένα σκουφάκι για μισή ώρα.

Για να φτιάξετε το δικό σας δαφνέλαιο θα χρειαστείτε:

– 1 φλιτζάνι ξερά φύλλα δάφνης και τους καρπούς της (αν τους έχετε)
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δάφνης
– 2 κάψουλες βιταμίνη Ε
– 3 φλυτζάνια ελαιόλαδο

1ος τρόπος παρασκευής: 

Σπάστε τα φύλλα και κοπανήστε τους καρπούς μέχρι να γίνουν κομματάκια. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε ένα βάζο και προσθέστε το ελαιόλαδο. Αφήστε το μείγμα σε ένα φωτεινό σημείο για 2 μήνες. Αφού περάσουν οι 2 μήνες, σουρώστε το μείγμα και βάλτε το υγρό σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Προσθέστε το περιεχόμενο που έχουν οι 2 κάψουλες βιταμίνης Ε και το αιθέριο έλαιο δάφνης και το δαφνέλαιο σας είναι έτοιμο για χρήση. Το μόνο που θα πρέπει να φροντίσετε είναι να το αποθηκεύετε σε ένα σκιερό μέρος.

2ος τρόπος παρασκευής: 

Αν δεν μπορείτε να περιμένετε 2 μήνες για την παρασκευή του δικού σας δαφνέλαιου μπορείτε να επισπεύσετε την διαδικασία. Αφού ετοιμάσετε το πρώτο μείγμα με το ελαιόλαδο και τα φύλλα της δάφνης – καρπούς, βάλτε το βάζο σε μπεν μαρί, έχοντας χαμηλή φωτιά. Αφήστε το έτσι για 6 ώρες και στη συνέχεια σβήστε το μάτι της κουζίνας. Μην το κατεβάσετε από το ζεστό μάτι. Αφήστε το εκεί μέχρι να κρυώσει. Μετά σουρώστε το μείγμα και αλλάξτε του βάζο, όπως κάνατε και στον 1ο τρόπο. Προσθέστε το έλαιο που έχουν οι κάψουλες της βιταμίνης Ε και το αιθέριο έλαιο δάφνης – έτοιμο το δαφνέλαιο σας! Αποθηκεύστε το σε σκιερό μέρος ή στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το όποτε το επιθυμείτε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button