Ανατολική Μακεδονία και ΘράκηΜακεδονίαΤοπικές Είδησης

Δήμος Καβάλας: 500.000 ευρώ για τη βελτίωση των αγροτικών δρόμων

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και η εκπρόσωπος της «Κωνσταντινίδης Ανώνυμη Βιοτεχνική Εμπορική Λατομική Τουριστική και Τεχνική Εταιρία», Στυλιανή Κωνσταντινίδου, το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Ιουλίου 2023, συνυπέγραψαν Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Βελτίωση προσβασιμότητας σε αγροτική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου Καβάλας», προϋπολογισμού μελέτης 500.000,00 Ευρώ με ΦΠΑ.

Η πίστωση προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020» (Π.Α.Α. 2014-202) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α. και από Εθνική Δαπάνη.

Η κατασκευή του έργου σκοπεύει στο να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην αγροτική οικονομία του Δήμου, με την εξασφάλιση εύκολης και ασφαλούς προσβασιμότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των αγροτικών περιοχών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και στις σταβλικές εγκαταστάσεις που κατά κανόνα βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις Κοινότητες Αμυγδαλεώνα, Κρηνίδων, Λυδίας, Πολυστύλου-Δάτου.

Συγκεκριμένα:

  1. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ

Στο αγρόκτημα του Αμυγδαλεώνα βρίσκεται αγροτική οδός που εξυπηρετεί πολύ μεγάλο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής. Έχει μήκος 1000 μέτρων, βρίσκεται στα δυτικά του οικισμού και συνδέει την δημοτική οδό Αμυγδαλεώνα – Δάτου με την περιοχή των νέων νεκροταφείων Αμυγδαλεώνα, που στην ευρύτερη περιοχή ευρίσκονται και καλλιεργούνται πολλές αγροτικές εκτάσεις. Η παρούσα οδός θα διευκολύνει πολλούς αγρότες να προσεγγίσουν στις ιδιοκτησίες τους.  Κατά την χειμερινή περίοδο ο δρόμος αυτός, λόγω βροχοπτώσεων και λάσπης που δημιουργείται, καθίσταται για την πλειοψηφία των οχημάτων απροσπέλαστος.
Η οδός που είναι χωμάτινη θα στρωθεί με ασφαλτοτάπητα. Κατά μήκος του δρόμου θα κατασκευαστεί αποστραγγιστική τάφρος για την απορροή των υδάτων με φυσικό αποδέκτη παρακείμενο ρέμα.

  1. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΗΝΙΔΩΝ

Στον οικισμό των Κρηνίδων, η αγροτική οδός που συνδέει το ανατολική τμήμα με τον προϊστορικό οικισμό Ντικιλί Τας, είναι μεταξύ των οδών, στις οποίες οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πολύ συχνά προβλήματα ασφαλούς και ταχείας προσβασιμότητας, λόγω των καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεων αυτών στο αγροτικό δίκτυο. Σημειώνεται ότι πολύ συχνά από πλευράς του Δήμου σπαταλούνται χρήματα, μέσα, προσωπικό και πολλές εργατοώρες για την αποκατάστασή του και την διευκόλυνση των αγροτών της περιοχής. Το μήκος της οδού είναι 450 μέτρα.
Θα γίνουν εργασίες απόξεσης και νέας ασφαλτόστρωσης. Κατά μήκος του δρόμου θα κατασκευαστεί αποστραγγιστική τάφρος για την απορροή των υδάτων.
Επίσης, στο νότιο τμήμα του οικισμού, πλησίον του περιμετρικού καναλιού των Κρηνίδων, προβλέπεται η βελτίωση της βατότητας της προτεινόμενης οδού, ώστε να εξυπηρετηθούν πολλοί αγρότες, καθώς στον μήκους 1170 μέτρων, υπάρχουν πολλές παρόδιες ιδιοκτησίες.

Θα γίνουν εργασίες απόξεσης και νέα ασφαλτόστρωση.

  1. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΥΔΙΑΣ

Στο αγρόκτημα Λυδίας, αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντικός, ένας αγροτικός δρόμος που θα εξυπηρετήσει μεγάλο μέρος των αγροτών, ο οποίος εκτείνεται σε μήκος περίπου 660 μέτρων και προβλέπεται η βελτίωση βατότητάς του με ασφαλτόστρωση.
Κατά μήκος του δρόμου θα κατασκευαστεί αποστραγγιστική τάφρος για την απορροή των υδάτων.

  1. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥΣΤΥΛΟΥ-ΔΑΤΟΥ

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας πλησίον του Βιολογικού Σταθμού στην περιοχή του αγροκτήματος Δάτου, δίνεται η δυνατότητα της βελτίωσης της οδού που συνδέει τον δημοτικό δρόμο Αμυγδαλεώνα-Δάτου με την περιοχή της νεοκατασκευασθείσας γέφυρας που στην πραγματικότητα αποτελεί την αρχή του κάμπου των Τεναγών Φιλίππων από την πλευρά του αγροκτήματος Δάτου.
Το μεγαλύτερο τμήμα της οδού, που είναι διαστρωμένο με θραυστό υλικό λατομείου, θα ασφαλτοστρωθεί,
Κατά μήκος του  δρόμου θα κατασκευαστεί αποστραγγιστική τάφρος για την απορροή των υδάτων με φυσικό αποδέκτη παρακείμενο ρέμα.
Το μήκος της οδού αυτής είναι περίπου 700 μέτρα.
Σε όσες οδούς βρεθεί αρδευτικό δίκτυο, θα κατασκευαστεί νέο εκτός του κατασκευασθέντος οδοστρώματος, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή του ασφαλτοτάπητα σε ενδεχόμενη μελλοντική  βλάβη του.


Ταυτότητα Έργου

– Προϋπολογισμός έργου: 500.000 ευρώ
– Χρηματοδότηση: Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020» (Π.Α.Α. 2014-202) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α. και από Εθνική Δαπάνη.

Χρόνος περαίωσης: 270 ημέρες (9 μήνες)

(Δελτίο Τύπου)

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button