Γιάννης Βαληνάκης: Διαβάζουμε λάθος και “φοβικά” την Τουρκία, σε διμερή βάση και στο Κυπριακό
Ο κ. Βαληνάκης σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον 98.4
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του ΕΚΠΑ και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Wilfried Martens Centre for European Studies στις Βρυξέλλες, άλλοτε Υφυπουργός Εξωτερικών, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, για όλο το πλέγμα της εξωτερικής μας πολιτικής με φόντο την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αλλά και τα μεγάλα ζητήματα στρατηγικής για την Ελλάδα, σε ένα κόσμο που αλλάζουν τα δεδομένα του στη βάση συμφερόντων άρδην.
Ο κ. Βαληνάκης, εκτιμά ότι η Τουρκία εμφανίζεται ως ένας καλά προετοιμασμένος διαπραγματευτής στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, μεγιστοποιώντας αυτά που παίρνει σε σχέση με αυτά που προσφέρει. Σημειώνει , πως η αναφορά στα επιτελικά σχέδια του ΝΑΤΟ της Κύπρου με συντεταγμένες αλλά και των Στενών με διπλή ονομασία και ως Τουρκικά ως υπέρβαση της συνθήκης του Μοντρέ, είναι μια αρνητική εξέλιξη που γίνεται ακόμη βαρύτερη αν δεν διεκδικείς για αυτά εξίσου σοβαρά ανταλλάγματα. Τονίζει ότι όπως κι αν βαφτίσουμε την διμερή επαφή Ελλάδας- Τουρκίας στη ουσία είναι διαπραγματεύσεις και μάλιστα υπό την πίεση και μεγάλων μας συμμάχων.
Ο κ. Βαληνάκης αναλύει όλο το πλέγμα των αναθεωρητικών απαιτήσεων της Τουρκίας, θεωρώντας ως μείζον αυτή την ώρα το θέμα που θέτει για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και για το οποίο τονίζει ότι και σύμμαχοι μας δείχνουν να μην μας καταλαβαίνουν σε αυτό το θέμα. Ο άλλοτε Υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει, ότι σε ένα κόσμο που αλλάζει δεν αρκεί η συνεχής επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, χρειάζονται πράξεις με βάση αυτό και κυρίως μια ευέλικτη ενεργή και επιθετική διπλωματία δράσεων και καταστάσεων , όπου με κατάλληλες συμμαχίες στις όποιες διαπραγματεύσεις να κερδίζεις περισσότερα από όσα μπορεί και να προσφέρεις. Το Κυπριακό μετά το καλοκαίρι τονίζει, θα μπει σε τροχιά εξελίξεων, όπου εκτιμάει ότι οι λύσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία και οι πιέσεις προς αυτές θα είναι επώδυνες.