ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Δημήτρης Βρύσαλης: «Κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι σκανδαλωδώς δεν είναι δικαιούχοι του μεταφορικού ισοδύναμου»

Για τις οφειλές αναφορικά με το μεταφορικό ισοδύναμο και τους δικαιούχους τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και περιφερειακός σύμβουλος με τη “Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης”

Στην παγκρήτια σύσκεψη των Συλλόγων κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για το μεταφορικό ισοδύναμο παραβρέθηκε ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης», ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι σκανδαλωδώς δεν είναι δικαιούχοι του μεταφορικού ισοδύναμου, την ίδια στιγμή που το δίνουν σε μεγαλοεξαγωγείς μεγαλοαγρότες. Όμως υπάρχουν αγρότες και αγρότες. Υπάρχουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, υπάρχουν οι εξαγωγείς, υπάρχουν εκείνοι που λυμαίνονται εκείνες τις μεγάλες σκανδαλώδεις επιδοτήσεις διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Και εκεί μέσα συγκαταλέγονται οι βιοπαλαιστές αγρότες που τίμια χύνουν πραγματικά ιδρώτα για να μπορούν να πάρουν μία ανάσα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, μπροστά σε ένα υψηλό κόστος παραγωγής που πραγματικά τους τσακίζει.

Το μεταφορικό ισοδύναμο για τους αγρότες της Κρήτης αποτελεί μια σημαντική οικονομική “ανάσα”, καθώς εξομοιώνει σε σημαντικό βαθμό τα νησιωτικά αγροτικά προϊόντα σε σχέση με τα χερσαία, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι αυτό από μόνο του καλύπτει τη χασούρα που έχουν έτσι και αλλιώς από το υψηλό κόστος παραγωγής. Γιατί στους κτηνοτρόφους υπάρχουν οι ζωοτροφές, η φοροληστεία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ, στον ΕΦΚΑ, ο τσουχτερός ΕΝΦΙΑ και τόσα άλλα χαράτσια και φόροι που έχουν γονατίσει τον βιοπαλαιστή αγρότη.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Κάθε φορά που είναι να δώσουν πάντα βρίσκουν δικαιολογίες. Σπέρνουν αυταπάτες και εφησυχασμό όσοι ισχυρίζονται ότι λόγω εντοπιότητας υπουργών στην κυβέρνηση μπορούν να περιμένουν κάτι θετικό.

Η κυβέρνηση όμως όχι απλά δεν έκανε αυτό αλλά, με πρόσφατη απόφασή της, μείωσε σημαντικά για την Κρήτη το ποσοστό επιδότησης κόστους μεταφοράς προϊόντων στις θαλάσσιες μεταφορές.

Το ΚΚΕ, και σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του Μανώλη Συντυχάκη βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, στήριξε το αίτημα των αγροτών να κατατεθούν άμεσα οι καθυστερούμενες οφειλές από το “μεταφορικό ισοδύναμο” για το β’ εξάμηνο του 2022 στους λογαριασμούς των δικαιούχων και να αποσυρθεί η απόφαση της κυβέρνησης που μειώνει το ποσοστό επιδότησης κόστους μεταφοράς προϊόντων στις θαλάσσιες μεταφορές για την Κρήτη.

Είναι αυτονόητο και δίκαιο αίτημα να λάβουν το μεταφορικό ισοδύναμο και οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη ενάντια στη ΚΑΠ δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του νησιού μας. Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές αποτελεί εγγύηση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων». 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button