Βενεζουέλα: Στρατιωτική επιχείρηση απομάκρυνσης 10.000 παράνομων μεταλλωρύχων από τον Αμαζόνιο
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση με σκοπό να εκδιωχθούν πάνω από 10.000 παράνομοι μεταλλωρύχοι από περιοχές που βρέχονται από τον Αμαζόνιο, ανακοίνωσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, τονίζοντας πως η δραστηριότητά τους έχει «καταστρέψει» οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
«Διώχνουμε πάνω από 10.000 παράνομους μεταλλωρύχους (…) από την περιοχή» με επιχείρηση «των μπολιβαριανών εθνικών ενόπλων δυνάμεών μας», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τις προαγωγές αξιωματικών στο Καράκας.
Η εξάπλωση της παράνομης εκμετάλλευσης κοιτασμάτων μετάλλων «καταστρέφει τον Αμαζόνιο στη Λατινική Αμερική (…) και στη Βενεζουέλα», τόνισε ο κ. Μαδούρο, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη μονάδων του στρατού με σκοπό να «απελευθερωθούν» τόσο η περιοχή από όπου διέρχεται ο Αμαζόνιος, όσο και «εθνικά πάρκα της Βενεζουέλας».
Το σαββατοκύριακο, «1.281 άνθρωποι» απομακρύνθηκαν «οικειοθελώς» από την περιοχή, δήλωσε προχθές Δευτέρα ο Ντομίνγκο Ερνάντες Λάρες, ανώτερος αξιωματικός που έχει αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων.
Ο στρατός διεξάγει επιχείρηση που βαφτίστηκε «Autana 2023» στο Γιαπακανά, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας (3,2 εκατ. στρέμματα), όπου ενεργοποιήθηκε «ανθρωπιστικός διάδρομος» για την απομάκρυνση των μεταλλωρύχων και μελών των οικογενειών τους.
Σε αυτή την περιοχή, στη νότια Βενεζουέλα, δραστηριοποιούνται μεταλλωρύχοι, τόσο ντόπιοι, όσο και από την Κολομβία, τη Βραζιλία και τον Ισημερινό, ορισμένοι από τους οποίους συνελήφθησαν στο πλαίσιο διαφόρων διαδικασιών.
Εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι στρατιωτικές αρχές πιστοποιούν τις ζημιές, ενίοτε ανεπανόρθωτες, σε δασικές εκτάσεις και ποταμούς, που έχουν καταστραφεί εντελώς.
Εξάλλου έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις καρκίνων εξαιτίας της βρώσης ψαριών αλιευμένων σε ποτάμια όπου ρίχτηκε υδράργυρος αφού χρησιμοποιήθηκε από χρυσωρύχους, καταγγέλλουν αυτόχθονες.
Η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Orinoco είχε καταγγείλει πως 22.270 στρέμματα καταστράφηκαν εξαιτίας της παράνομης μεταλλευτικής δραστηριότητας στο εθνικό πάρκο Γιαπακανά το 2020, με έκθεσή της συνοδευόμενη από δορυφορικές φωτογραφίες.