ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Στάση και αναμονή από Κουράκη και Αρναουτάκη – Τι θα κάνουν οι μεγάλοι “παίκτες” με τις υποψηφιότητές τους

Υποψήφιος περιφερειάρχης με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στην Κρήτη ο Αλέκος Μαρινάκης

Τι περιμένουν οι δύο πιο ισχυροί “παίκτες” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης για να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη; Ο λόγος για τον Γιάννη Κουράκη, που τηρεί πολύμηνη στάση αναμονής, και τον Σταύρο Αρναουτάκη, που αν και έχει αποφασίσει να κατέβει και 4η φορά υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, πρωτοφανώς “ροκανίζει” τον χρόνο σαν να περιμένει να εμφανιστούν πρώτα οι αντίπαλοί του!

Σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Κουράκη, θα πρέπει εξαρχής να σημειωθεί ότι θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη η συνάντηση αυτής της εβδομάδας, σήμερα ή αύριο, των στελεχών της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” (με επικεφαλής τον ίδιο), στη διάρκεια της οποίας λίγο-πολύ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του προς τους συνεργάτες του ο ίδιος ο επικεφαλής της παράταξης. Δήμος ή Περιφέρεια; Μήπως κάτι άλλο ή και τίποτα; Όλα ως φαίνεται είναι ανοικτά για τον Γιάννη Κουράκη, ο οποίος πλέον φαίνεται να ζυγίζει πολύ προσεκτικά τα πάντα πριν ο ίδιος πάρει αποφάσεις και τις ανακοινώσει σε συνεργάτες και ψηφοφόρους. Ωστόσο, ο χρόνος είναι ανελέητος και πλέον “τρέχει” αντίστροφα…

Την περασμένη εβδομάδα, η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δήλωνε παρούσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και προκαταλάμβανε τον χρόνο των εξελίξεων ως προς την ανακοίνωσή τους τουλάχιστον γι’ αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο, μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει νεότερη ανακοίνωση και αυτό γιατί όλοι περίμεναν την κρίσιμη συνάντηση με τον επικεφαλής τους Γιάννη Κουράκη. Η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί προφορικά τουλάχιστον για σήμερα το βραδάκι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάζονταν διάφορες απόψεις και μετρήσεις για πρόσωπα και καταστάσεις, ανεξαρτήτως των δημοσκοπήσεων που κυκλοφορούν στα Μέσα Ενημέρωσης.

Οι πραγματικές προθέσεις του Γιάννη Κουράκη τελικά ποιες είναι; Θα γίνουν γνωστές σήμερα ή αύριο το αργότερο ή θα υπάρξει κι άλλη χρονοτριβή; Τελικά ο ίδιος θα ήθελε να συμμετέχει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; Και για ποιον βαθμό Αυτοδιοίκησης; Τον Α’ βαθμό που αφορά τους Δήμους ή μήπως τον Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορά στην Περιφέρεια Κρήτης;

Μέχρι αυτή τη στιγμή σχεδόν σε όλους τους Δήμους της Κρήτης έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από πρόσωπα για τη διεκδίκησή τους. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι τα μέλη της δημοτικής παράταξής του κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, περιμένουν ότι αυτή την εβδομάδα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν, ενώ περιμένουν και την εμπλοκή της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και προσωπικά του Βαγγέλη Αργύρη για το τι μέλλει γενέσθαι για τον Δήμο Ηρακλείου.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αιρετή Περιφέρεια ήταν πάντοτε ελκυστική από θεσπίσεώς της για τον Γιάννη Κουράκη, γεγονός που οδηγεί τους γνωρίζοντες, θέλοντας να τον ερμηνεύσουν στο τι θα κάνει, να συζητούν: Δήμος ή Περιφέρεια; Και επειδή κανένας δε βρίσκεται στο μυαλό του, δεν υπάρχουν μόνο αυτές οι επιλογές για έναν άνθρωπο με ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο. Ίσως ο ίδιος αποφασίσει διαφορετικά. Λίγη ακόμη αναμονή λοιπόν…

Γιατί “ροκανίζει” τον χρόνο κι ο Αρναουτάκης;

Για την Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία επίσημη αναφορά από κανέναν για τη διεκδίκησή της. Ούτε καν από τον νυν περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, που αν και θεωρείται σίγουρο ότι θέλει… κάτι τον έχει κρατήσει πίσω στις ανακοινώσεις του, εξαντλώντας τον χρόνο ή ακόμη και ξορκίζοντας τον… φόβο του, περιμένοντας όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους, αν υπάρχουν, να το πουν πρώτοι!

Για όλους τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους ως τώρα το τοπίο παραμένει θολό. Ο Σταύρος Αρναουτάκης δεν έχει επισήμως και δημόσια τοποθετηθεί και να πει «κατεβαίνω στις εκλογές». Το μόνο που προδίδει τις προθέσεις του είναι το “κλείσιμο του ματιού” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος τον περασμένο Φεβρουάριο, λέγοντάς του ότι θα είναι περιφερειάρχης ως το 2030, καθώς και οι κινήσεις του να κλείνει ψηφοδέλτιο, που δεν έχουν μείνει κρυφές. Μάλιστα, είναι πλέον γνωστό ότι η υποψηφιότητα Αρναουτάκη θα στηριχθεί από τη Ν.Δ. αυτή τη φορά, αν και το 2019 είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο είναι γνωστές πληροφορίες και για πρόσωπα προερχόμενα από τη Ν.Δ., που θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιό του Αρναουτάκη, όπως ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης, ο Γιώργος Παπαδάκης και άλλα επιφανή τοπικά στελέχη της “γαλάζιας” παράταξης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρναουτάκης σκοπεύει να εξαντλήσει τον χρόνο του… Υπολογίζεται ότι κάπου στα μέσα Ιουλίου ίσως και ένα-δύο μέρες μετά να ανακοινώσει την πρόθεσή του δημοσίως, είτε με μια σύγκληση της ομάδας του και του ψηφοδελτίου του, είτε με άλλο πιο πανηγυρικό τρόπο. Βεβαίως η κατάθεση των ψηφοδελτίων που θα γίνει ως τις 30 Αυγούστου δίνει το περιθώριο για πανηγυρικές μαζώξεις ψηφοδελτίων και αργότερα. Οπότε θα πρέπει να θεωρείται ότι ως τις 17-18 Ιουλίου από πλευράς του Αρναουτάκη θα έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις του, τουλάχιστον στο εσωτερικό της παράταξής του. Πολλοί αναφέρουν ότι ο Σταύρος Αρναουτάκης ίσως και να είναι προβληματισμένος από το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν συντριπτικά ποσοστά επανεκλογής, παρά το γεγονός ότι τον μετρούν μόνο του, χωρίς αντίπαλο, αφού δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλο πρόσωπο ώστε να μετρηθεί απέναντί του. Ειδικά η δυτική Κρήτη φαίνεται ότι αποτελεί αντίβαρο για την αποδοχή Αρναουτάκη στα ανατολικά, όπου και εκεί κάποιοι βλέπουν φθορά δυνάμεων.

Καταλυτική η εμπλοκή της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Τόσο για την Περιφέρεια Κρήτης όσο και για τον Δήμο Ηρακλείου αναμένεται να έχει σημαντική εμπλοκή και η ομάδα που συγκροτεί την Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα της Περιφέρειας Κρήτης απασχολεί λιγότερο την Επιτροπή, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου είναι το δύσκολο έργο για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Συνεπώς ακόμη και αυτό ίσως προκαλεί στάση και αναμονή στους δύο ισχυρούς “παίχτες” της Αυτοδιοίκησης τοπικά, δηλαδή του Γιάννη Κουράκη και του Σταύρου Αρναουτάκη.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ και πολλούς μήνες η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε στάση αναμονής αναφορικά με την Περιφέρεια Κρήτης. Αρχικώς υπήρξε δυσαρέσκεια εξαιτίας του “φλερτ” Αρναουτάκη με Ν.Δ., που ως φαίνεται εξελίσσεται σε “αρραβώνα” και “γάμο” μαζί. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε δυσαρέσκεια εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Αρναουτάκης είχε στηριχθεί από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ ως επιλογή για την Κρήτη το 2019.

Τα πρώτα χρόνια της θητείας ας πούμε ότι οι σχέσεις ήταν ομαλές, αν και στη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου εκφράζονταν απόψεις όχι κολακευτικές για τη συνεργασία. Σήμερα όμως, και μετά τα συντριπτικά εκλογικά αποτελέσματα του Μαΐου και του Ιουνίου σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση λαμβάνει άλλη τροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον Αρναουτάκη, που έχει ήδη, ως φαίνεται, το “πράσινο φως” και από τον Μητσοτάκη για στήριξη ή θα κατεβάσει αυτόνομο κομματικό ψηφοδέλτιο και με ποιο πρόσωπο; Εκτός κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί στάση αναμονής, ώστε να εκδηλωθούν υποψηφιότητες τις οποίες στο τέλος θα στηρίξει κάνοντας προσθήκες προσώπων σε ένα ήδη έτοιμο ψηφοδέλτιο.

Υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης ο Αλέκος Μαρινάκης – Ο βουλευτής της μιας μέρας στα Χανιά με το ΚΚΕ

Η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης αναμένεται αυτή που θα στηρίξει το ΚΚΕ μέσω της περιφερειακής παράταξης “Λαϊκής Συσπείρωσης”, που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως το πρόσωπο. Ως τώρα ήταν ο Μανόλης Συντυχάκης από πλευράς του ΚΚΕ υποψήφιος περιφερειάρχης, όμως, όπως έγινε γνωστό, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με το ΚΚΕ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 θα είναι ο Αλέκος Μαρινάκης, που στις 21 Μαΐου εκλέχτηκε βουλευτής Χανίων για μία ημέρα, όμως στις εκλογές της 25ης Ιουνίου χάθηκε η έδρα του και δεν εξελέγη.

Τι θα γίνει με τους ενδιαφερόμενους για υποψήφιους- Κι έτσι ξεκαθαρίζει το τοπίο για τον Δήμο Ηρακλείου

Μετά την πλήρη εικόνα που δημοσίευσε το neakriti.gr για τους υποψήφιους δημάρχους στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο ρεπορτάζ της 4ης Ιουλίου 2023 για τους 10 “μνηστήρες” που είτε ενδιαφέρονται είτε “προξενεύονται” από τρίτους για να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στον Δήμο Ηρακλείου, άνοιξε για τα καλά ο “χορός” των συζητήσεων, με το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος να έχει μετατοπιστεί για τα καλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Συνεχείς πληροφορίες ακόμη και επίσημα, αλλά και ανεπίσημα γκάλοπ κατακλύζουν την τοπική επικαιρότητα, με μοναδικό σκοπό να φωτιστεί πλήρως η εικόνα γύρω από τα πρόσωπα που τελικά θα φτάσουν στη διεκδίκηση της Λότζιας. Για τον Δήμο Ηρακλείου, όπως έγραψε η “Νέα Κρήτη”, υπάρχουν 10 πρόσωπα, τα οποία είναι οι Κουράκης, Καλοκαιρινός, Αλεξάκης, Βαρδαβάς, Καραμαλάκης, Σχοιναράκη, Λυγερός, Σισαμάκης, Δουλουφάκης και Ζάχαρης.

Όπως έγραψε η “Νέα Κρήτη” από τις 4 Ιουλίου, ο Ζάχαρης δεν είναι θετικός. Μένουν 9 λοιπόν. Από αυτούς, για τον Κουράκη η κατάσταση βρίσκεται σε αναμονή, ωστόσο η περίπτωσή του μαζί με τους Βαρδαβά, Αλεξάκη, Σχοιναράκη και Σισαμάκη, που είναι όλοι πασοκογενείς – κεντρώος από την εποχή Σημίτη λογίζεται και ο Καλοκαιρινός – θα αντιμετωπιστεί από την Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Συνεπώς μένει ο Καραμαλάκης να αποφασίσει τι θα κάνει με τη Ν.Δ., ο Λυγερός με τον ΣΥΡΙΖΑ κι αν προτίθεται να του δώσουν χρίσμα, ειδάλλως δε θα ενδιαφερθεί ο ίδιος, ενώ ο Δουλουφάκης είναι επιλογή του ΚΚΕ. Έτσι κάπως το πράγμα ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά στη Λότζια.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button