ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ανοιχτά αυτιά-κλειστά χαρτιά από τον Ταχιάο για τα τούνελ του ΒΟΑΚ (vid)

Το ένα κρίσιμο αίτημα που τέθηκε στον υφυπουργό, αρμόδιο για τις υποδομές αφορά στο γνωστό θέμα της εν μέρει έστω υπο-γειοποίησης του αυτοκινητοδρόμου στο αστικό τμήμα του Ηρακλείου

Ανοιχτά αυτιά – κλειστά χαρτιά από τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο σε σχέση με τα αιτήματα που του έθεσαν σήμερα οι τοπικοί φορείς για τα τούνελ του ΒΟΑΚ, δηλαδή για τα λεγόμενα στέγαστρα που θα υπο-γειοποιήσουν εν μέρει τον αυτοκινητόδρομο στο κομμάτι της παράκαμψης Ηρακλείου και για τη προτεινόμενη σήραγγα στο τμήμα Αγνος-Ξηροκαμάρες επί του οδικού άξονα που θα συνδέει το ΒΟΑΚ και τη Χερσόνησο με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος.

Υποδεχόμενοι τον υφυπουργό στο μέγαρο της περιφέρειας και στη Λότζια, ο Σταύρος Αρναουτάκης και εν συνεχεία ο Βασίλης Λαμπρινός έθεσαν , προχωρώντας σε μια πολιτική ”αναθέρμανση” των διεκδικήσεων και πιέσεων , όπως είχαμε παρακινήσει κι εμείς εδώ στη ”Ν.Κ” , τα αιτήματα για τις υπο-γειοποιήσεις, αλλά δεν έλαβαν  κάποια χειροπιαστή, τουλάχιστον, απάντηση από τον υφυπουργό που αρκέστηκε να σημειώσει πως θα τα εξετάσει επισταμένως, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει όντως πρόβλημα και θέμα με κλειστό αυτοκινητόδρομο που διέρχεται από το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου.  

Ας τα δούμε αναλυτικά …

Το ένα κρίσιμο αίτημα που τέθηκε στον υφυπουργό, αρμόδιο για τις υποδομές  αφορά στο γνωστό θέμα της εν μέρει έστω υπο-γειοποίησης του αυτοκινητοδρόμου στο αστικό τμήμα του Ηρακλείου, ή όπως είναι γνωστό, στην παράκαμψη Ηρακλείου του ΒΟΑΚ.

Το έτερο κρίσιμο αίτημα αφορά στην μετατόπιση της χάραξης και την κατασκευή τούνελ στη περιοχή Άγνος-Ξηροκαμάρες του υπό κατασκευή βασικού συνδετήριου οδικού άξονα που θα συνδέει το ΒΟΑΚ και τη Χερσόνησο με το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Και τα 2 αιτήματα τέθηκαν επί τάπητος από τον περιφερειάρχη ενώ ομοίως έβαλε στο τραπέζι το αίτημα της υπο-γειοποίησης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός  που παρουσία του επικεφαλής της παράταξης ”Συνεργασία για το Ηράκλειο”  Ευρυπίδη Κουκιαδάκη παρέδωσε μάλιστα  και  σχετικό , αναλυτικό υπόμνημα στον κ. Ταχιάο.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Υποδομών, αρμόδιος για τις υποδομές δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το καίριο ζήτημα της υπο-γειοποίησης του ΒΟΑΚ στο αστικό τμήμα του Ηρακλείου . Είπε πάντως , παραλαμβάνοντας το σχετικό υπόμνημα από τον δήμαρχο, πως θα εξετάσουν ενδελεχώς τα όσα προτείνονται  καθώς αναγνώρισε(κι αυτό έχει τη σημασία του) το παράδοξο του κλειστού αυτοκινητοδρόμου που διχοτομεί την πόλη και το εύλογο των αιτημάτων.

Για το δε  ζήτημα της σήραγγας στο τμήμα Αγνος-Ξηροκαμάρες του συνδετήριου δρόμου ΒΟΑΚ-νέου αεροδρομιου , αν και δεν έκανε κάποια επίσημη δήλωση,  άφησε στο πλαίσιο ενημερωτικής συζήτησης στο Καστέλι,  ανοιχτό ”παράθυρο”.Και αυτό γιατί είπε πως στο υπουργείο είναι θετικοί στο να εξετάσουν το αίτημα σε σοβαρή βάση, αντίθετα με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου που , θυμίζουμε, είχε απορρίψει ρητώς τη λύση της σήραγγας.

Για το δέ αίτημα  επισήμως τουλάχιστον, να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο ή αναφορά ,  επιλέγοντας μια στάση ”σιγής  ιχθύος”.  

”Success story ” το έργο του νέου αεροδρομίου 

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη ,  ο κ. Ταχιάος χαρακτήρισε εξαιρετική την επίσκεψη στο νησί, διευκρινίζοντας ότι η δυνατότητα να έχει οπτικοποιήσει τα έργα, του δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να έχει και την εικόνα πιθανών προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν.

Ο υφυπουργός Υποδομών, αφού επανέλαβε την ικανοποίηση του για την πορεία των έργων στο Αεροδρόμιο Καστελίου, χαρακτηρίζοντας το «success story», αναφέρθηκε στο ΒΟΑΚ λέγοντας ότι είναι «ένα έργο δρομολογημένο με δύο ουσιαστικά εγκατεστημένους εργολάβους», εννοώντας το τμήμα  Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος που υλοποιείται ως δημόσιο έργο και το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη που υλοποιείται ως ΣΔΙΤ.
 

Ο ίδιος επανέλαβε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται ο παραχωρησιούχος του μεγαλύτερου τμήματος που θα ενώσει τα Χανιά με το Ηράκλειο,  ενώ ζήτησε κατανόηση για την ταλαιπωρία και αγαστή συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

«Θα υπάρξει μια σχετική αναστάτωση στο νησί, την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε όλοι μαζί. Νομίζω ότι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών και ο ρόλος των τοπικών αρχών, είτε μιλάμε για την Περιφέρεια είτε μιλάμε για τους Δήμους, σ’ αυτή την περίπτωση είναι καθοριστικός και θα πρέπει να συμπράξουν για την επίτευξη αυτού του στόχου»

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Ταχιάο για τη συνάντηση και τη συζήτηση που είχαν, ενώ στις δηλώσεις του ανέφερε: «Θα βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην υλοποίηση αυτών των μεγάλων αναπτυξιακών έργων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Κρήτης».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button