Ανθρωποκεντρικός φωτισμός στις ράμπες ΑΜΕΑ του ΕΠΑΛ Ιεράπετρας
Στα πλαίσια του προγράμματος «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”
Οι καθηγητές του ΕΠΑΛ Ιεράπετρας και οι μαθητές τους κατάφεραν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σχολείο τους και να πετύχουν την πλήρη και ασφαλή προσβασιμότητα των ατόμων ΑΜΕΑ στους χώρους του σχολείου με τις έξυπνες φωτεινές σημάνσεις στις ράμπες του κτηριακού συγκροτήματος .
«Στο έργο αυτό συμμετείχαν συνεργατικά η Α Τάξη του ΕΠΑΛ και δύο Τομείς του σχολείου . Ο Τομέας Ηλεκτρολογίας με την Ειδικότητα: Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων και ο Τομέας Πληροφορικής με την Ειδικότητα : Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ. Συνεργαζόμενος φορέας του έργου ήταν το Εργαστηριακό Κέντρο Ιεράπετρας», μας είπε ο υπεύθυνος του έργου κ Γιώργος Διακάκης καθηγητής Ηλεκτρολογίας.
Η ομάδα των καθηγητών που εργάστηκαν σε αυτό το έργο ήταν οι: Δακανάλη Μαρία (Καθηγήτρια Πληροφορικής) , Κοντοπόδης Μιχάλης και Μαστοράκης Δημήτριος (Καθηγητές Ηλεκτρολογίας)
Στα πλαίσια του προγράμματος «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας υλοποίησε το έργο με τίτλο: «Ανθρωποκεντρικός Φωτισμός και ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου – Ασφαλής πρόσβαση των ΑΜΕΑ με ειδικές σημάνσεις.»
«Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας για ακόμα μια χρονιά με γνώμονα την καινοτομία στις γνώσεις που μεταδίδει στο μαθητικό δυναμικό του, σχεδιάζει και εφαρμόζει έργα που στόχο έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τους, να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και τους αυτοματισμούς συνδυάζοντας την έξυπνη τεχνολογία Internet of Things (IoT) το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τους Αυτοματισμούς. Σκοπός του έργου ήταν να γίνει αναβάθμιση ενεργειακά του σχολείου καθώς και η πλήρης και ασφαλής προσβασιμότητα των ατόμων ΑΜΕΑ στους χώρους του σχολείου με τις έξυπνες φωτεινές σημάνσεις στις ράμπες των ατόμων με αναπηρίες’, Μας ΕΊΠΕ Ο Κ Γιώργος Διακάκης.
«Μετά από 6 μήνες ομαδικής συνεργατικής εργασίας, απο τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, των μαθητών μας και των υπευθύνων καθηγητών το αποτέλεσμα ήταν ο φωτισμός των 4 ραμπών ΑΜΕΑ του Παραλιακού Σχολικού Συγκροτήματος με ταινία led χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Η ενεργοποίηση του φωτισμού γίνεται με 2 ελεγκτές αυτοματισμού ανοικτού και κλειστού κώδικα αντίστοιχα. Τα φώτα ενεργοποιούνται μόνο όταν είναι βράδυ και κάποιος περάσει σε ακτίνα 2 μέτρων από τις ράμπες με αποτέλεσμα την περεταίρω εξοικονόμηση ενέργειας και την λειτουργία αυτών μόνο όταν είναι απαραίτητο. Στο τέλος φτιάχτηκαν και 2 πινακίδες ειδικά εκτυπωμένες με την μέθοδο braile που τοποθετήθηκαν σε σημεία εισόδου του σχολείου μας για την διευκόλυνση πρόσβασης στις ράμπες ατόμων με έλλειψη όρασης. Το σχολείο μας συμμετέχει στο χρηματοδοτούμενο αυτό πρόγραμμα για 5 συνεχόμενα έτη με πέντε ανάλογα έργα με σκοπό την αναβάθμιση των γνώσεων των μαθητών μας σε σύγχρονο εξοπλισμό », πρόσθεσε ο καθηγητής Ηλεκτρολογίας κ Γιώργος Διακάκης.
Τα υλικά για την κατασκευή των φωτιστικών συνολικά κόστισαν 2.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.