Κυπριακά Νέα

Αναφορές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί και για την πτώση του ελικοπτέρου Bell-206 (Κούκλια Πάφου)

Αναφορές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί και για την πτώση του ελικοπτέρου Bell-206 (Κούκλια Πάφου)

Συνεδρία ολομέλειας 6ης Ιουλίου 2023 

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,

Συμπληρώνονται φέτος δώδεκα χρόνια από τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 σε εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες που φυλάσσονταν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.  Δεκατρείς ένστολοι συμπατριώτες μας έχασαν εν ώρα καθήκοντος τη ζωή τους, πλημμυρίζοντάς μας με οδύνη και συγκλονισμό και αφήνοντας βαθιά και ανεξίτηλα σημάδια στη συλλογική μνήμη.  Από το ωστικό κύμα της έκρηξης προκλήθηκαν επίσης τεράστιες ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία του τόπου μας.  

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς τους συγγενείς των αδικοχαμένων, των οποίων η αυτοθυσία και αυταπάρνηση αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και υπόμνηση πως η προσήλωση στην πατρίδα και στο καθήκον είναι μία υπέρτατη διαχρονική αξία. Εις ένδειξη αναγνώρισης της θυσίας τους, αποδίδουμε τις οφειλόμενες τιμές και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας, διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη τους.  

Ως πολιτεία, οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν παρόμοια τραγικά περιστατικά, μεριμνώντας πάντοτε για την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών, έχοντας χρέος να περιφρουρήσουμε το δημόσιο συμφέρον και εκτελώντας το καθήκον μας με αφοσίωση και επιμέλεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτές οι μέρες είναι δύσκολες για ακόμη έναν οδυνηρό λόγο, καθώς άλλη μια τραγωδία  αυτή τη φορά έπληξε την Εθνική Φρουρά στις 10 Ιουλίου 2002, με τη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου Bell-206 στα Κούκλια της Πάφου. 

Ο θάνατος του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του Διοικητή της Αεροπορίας Ταξίαρχου Στυλιανού Δεμέναγα, του Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη, του Υποπλοίαρχου Νικόλαου Γεωργίου και του Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, οι οποίοι μετέβαιναν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο για να παρακολουθήσουν άσκηση της Εθνικής Φρουράς σκόρπισε συγκλονισμό και απέραντη θλίψη στην Κύπρο και στην Ελλάδα. 

Οι πέντε επίλεκτοι στρατιωτικοί υπηρέτησαν την πατρίδα με άδολο πατριωτισμό και αφοσίωση. Ο χαμός τους στο τραγικό δυστύχημα υπήρξε τεράστια απώλεια, στερώντας τον τόπο μας από τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους.  Η θυσία των αθάνατων ηρώων μας στον βωμό του εθνικού χρέους παραμένει στη συλλογική μνήμη και αποτελεί φάρο στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Βαθύτατη θλίψη σε ολόκληρη την Κύπρο σκόρπισε ο αιφνίδιος θάνατος του ευέλπιδος Γιώργου Χατζηιωνά, ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας, η οποία πραγματοποιούνταν, στο πλαίσιο της θερινής εκπαίδευσης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα.

Την περασμένη Δευτέρα στρατός και πολιτεία, οικογένεια και φίλοι απηύθυναν το ύστατο χαίρε στον αδικοχαμένο νέο, στον εύελπιν που έφυγε προτού προλάβει να δει τη Λύση, την ιδιαίτερη πατρίδα του, ελεύθερη.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, διερμηνεύοντας τα αισθήματα του κυπριακού λαού, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του ευέλπιδός μας, αλλά και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί και της πτώσης του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς, επιβεβαιώνοντας ότι το ανιδιοτελές έργο και η θυσία τους αποτελούν σύμβολα πατριωτισμού, μαχητικότητας, τόλμης, καθώς και απαράμιλλης αφοσίωσης στο έθνος, που θα μας εμπνέουν. 

Παρακαλώ τώρα να εγερθείτε, για να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιώνια η μνήμη τους!

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

(ΕΠ/ΣΧ)

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button