Ένταση ανάμεσα σε Πολωνία και Λευκορωσία – Ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία η Βαρσοβία
Ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με τη Λευκορωσία η Πολωνία, αφού δύο ελικόπτερα προερχόμενα από τη χώρα αυτήν παραβίασαν σήμερα (1/8) τον εναέριο χώρο της.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενημερώθηκε το ΝΑΤΟ για το συμβάν, ενώ κλήθηκε για εξηγήσεις ο επιτετραμμένος της Λευκορωσίας.
Σε μια πρώτη αντίδραση, το Μινσκ χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις κατηγορίες παραβίασης του πολωνικού εναέριου χώρου από λευκορωσικά ελικόπτερα. «Οι κατηγορίες για παραβίαση του εναέριου χώρου της Πολωνίας από ελικόπτερα Mi-24 και Mi-8 της Πολεμικής Αεροπορίας της Λευκορωσίας είναι εξωφρενικές και διατυπώνονται από την πολωνική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία για να δικαιολογήσουν τη συσσώρευση δυνάμεων στα λευκορωσικά σύνορα», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.
Γιατί κλήθηκε ο Πολωνός πρέσβης στο ουκρανικό ΥΠΕΞ
Σε μία άλλη εξέλιξη που συνδέεται με τις εξελίξεις στην περιοχή το ουκρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε σήμερα τον Πολωνό πρεσβευτή στο Κίεβο, μετά από δηλώσεις ενός συμβούλου του προέδρου της Πολωνίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος είπε ότι το Κίεβο πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Βαρσοβίας στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.
Ο σύμβουλος Μάρτσιν Πρζίντατς τόνισε επίσης ότι η πολωνική κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών, αναφερόμενος σε μια απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών εμπορευμάτων, η ισχύς της οποίας λήγει τον επόμενο μήνα.
Κίεβο και Βαρσοβία είναι ισχυροί σύμμαχοι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αλλά οι δηλώσεις και η κλήση του Πολωνού πρέσβη δείχνουν ότι υπάρχουν τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε τον Μάιο στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να απαγορεύσουν τις εγχώριες πωλήσεις ουκρανικού σίτου, αραβόσιτου, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων.
Λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας λόγω της ρωσικής εισβολής, μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών, που είναι φθηνότερα από αυτά που παράγονται στην ΕΕ, κατέληγαν να παραμένουν σε κράτη της Κεντρικής Ευρώπης λόγω υλικοτεχνικής συμφόρησης, με δυσμενείς επιπτώσεις στις τιμές και τις πωλήσεις για τους ντόπιους αγρότες.
Οι πέντε αυτές χώρες θέλουν να παραταθεί η απαγόρευση εισαγωγών σιτηρών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Η ισχύς της απαγόρευσης έχει οριστεί να λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου.