Reuters: Σχέδια για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν κάνει το Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν προς το παρόν πρόθυμες να υποστηρίξουν μια τέτοια πρωτοβουλία.
Αυτό αποκαλύπτει το Reuters επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο και δύο άλλα άτομα που έχουν γνώση του θέματος, την ώρα που ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται σε συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ πρότεινε στην κυβέρνηση Τραμπ μια σειρά επιλογών για να επιτεθεί στις εγκαταστάσεις του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με χρονοδιαγράμματα στα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι, ανέφεραν οι πηγές.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό αεροπορικών επιδρομών και επιχειρήσεων κομάντο που ποικίλλουν σε σοβαρότητα και θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα της Τεχεράνης να εξοπλίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα κατά μήνες ή ένα χρόνο ή περισσότερο, ανέφεραν οι πηγές.
Οι New York Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι ο Τραμπ είπε στον Νετανιάχου σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Ουάσινγκτον ήθελε να δώσει προτεραιότητα στις διπλωματικές συνομιλίες με την Τεχεράνη και ότι δεν ήταν διατεθειμένος να υποστηρίξει βραχυπρόθεσμα ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα ότι ο στρατός τους θα μπορούσε αντ’ αυτού να εξαπολύσει ένα περιορισμένο πλήγμα στο Ιράν που θα απαιτούσε λιγότερη υποστήριξη των ΗΠΑ. Μια τέτοια επίθεση θα ήταν σημαντικά μικρότερη από αυτές που είχε αρχικά προτείνει το Ισραήλ. Δεν είναι σαφές εάν ή πότε το Ισραήλ θα προχωρήσει σε ένα τέτοιο χτύπημα, ειδικά με την έναρξη των συνομιλιών για μια πυρηνική συμφωνία. Μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα αποξενώσει τον Τραμπ και θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την ευρύτερη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.
Τμήματα των σχεδίων είχαν παρουσιαστεί προηγουμένως πέρυσι στην κυβέρνηση Μπάιντεν, δήλωσαν στο Reuters δύο πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν. Σχεδόν όλα απαιτούσαν σημαντική υποστήριξη των ΗΠΑ μέσω άμεσης στρατιωτικής επέμβασης ή ανταλλαγής πληροφοριών. Το Ισραήλ ζήτησε επίσης από την Ουάσιγκτον να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί σε περίπτωση που το Ιράν αντιδράσει.
Η απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν αρνητική. Σύμφωνα με αξιωματούχους τότε ο Λευκός Οίκος είπε στο Ισραήλ ότι δεν πιστεύει ότι το χτύπημα ήταν συνετό εκτός εάν η Τεχεράνη κινηθεί για να επιταχύνει τον εμπλουτισμό πυρηνικού υλικού ή να εκδιώξει επιθεωρητές από τη χώρα. Οι αξιωματούχοι Μπάιντεν αμφισβήτησαν επίσης τον βαθμό στον οποίο ο στρατός του Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αποτελεσματικά μια τέτοια επίθεση.
Πρώην αξιωματούχοι και ειδικοί εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα χρειαζόταν σημαντική στρατιωτική υποστήριξη -και όπλα- των ΗΠΑ για να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και τα αποθέματα του Ιράν, μερικά από τα οποία βρίσκονται σε υπόγειες εγκαταστάσεις.
Αν και το περιορισμένο στρατιωτικό χτύπημα που εξετάζει το Ισραήλ θα απαιτούσε λιγότερη άμεση βοήθεια -ιδιαίτερα με τη μορφή βομβαρδιστικών των ΗΠΑ που ρίχνουν πυρομαχικά που καταστρέφουν καταφύγια που μπορούν να φτάσουν σε βαθιά θαμμένες εγκαταστάσεις- το Ισραήλ θα χρειαζόταν ακόμα μια υπόσχεση από την Ουάσιγκτον ότι θα βοηθούσε το Ισραήλ να αμυνθεί εάν δεχθεί επίθεση από την Τεχεράνη στη συνέχεια, ανέφεραν οι πηγές. Οποιαδήποτε επίθεση θα εγκυμονούσε κινδύνους. Στρατιωτικοί και πυρηνικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ακόμη και με τεράστια δύναμη πυρός, ένα χτύπημα πιθανότατα θα αναστέλλει μόνο προσωρινά ένα πρόγραμμα που η Δύση λέει ότι σκοπεύει να παράγει τελικά μια πυρηνική βόμβα, αν και το Ιράν το αρνείται.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για ιρανικό χτύπημα. Με τη σειρά του ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι η Τεχεράνη γνωρίζει τον ισραηλινό σχεδιασμό και ότι μια επίθεση θα προκαλούσε «μια σκληρή και αταλάντευτη απάντηση από το Ιράν».