Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του πάπα Φραγκίσκου – Οι επικρατέστεροι διάδοχοί του

Η σορός πρόκειται να τοποθετηθεί σε λιτό, ξύλινο φέρετρο, σεβόμενοι την απλή αισθητική που ο ίδιος είχε επιλέξει εν ζωή. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο θάνατός του οφείλεται πιθανότατα σε εγκεφαλικό επεισόδιο που συνέβη κατά τη διάρκεια του ύπνου του
Η σορός του εκλιπόντος πάπα Φραγκίσκου θα τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα μεθαύριο, 23 Απριλίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Βατικανό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί ιδιωτική τελετή ευλογίας από υψηλόβαθμο κληρικό, εντός του ξενώνα της Αγίας Μάρθας, όπου διέμενε ο ποντίφικας από την έναρξη της θητείας του.
Η σορός πρόκειται να τοποθετηθεί σε λιτό, ξύλινο φέρετρο, σεβόμενοι την απλή αισθητική που ο ίδιος είχε επιλέξει εν ζωή. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο θάνατός του οφείλεται πιθανότατα σε εγκεφαλικό επεισόδιο που συνέβη κατά τη διάρκεια του ύπνου του.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το πρωί της Τρίτης, με στόχο την οργάνωση της υποδοχής των χιλιάδων προσκυνητών και των θρησκευτικών και πολιτικών εκπροσώπων που αναμένεται να κατακλύσουν τη Ρώμη για να αποχαιρετήσουν τον Αργεντινό «πάπα των φτωχών».
Παρά τον θάνατο του Φραγκίσκου, το Άγιο Έτος που είχε εγκαινιάσει τον περασμένο Δεκέμβριο θα συνεχιστεί, αν και ορισμένες εκδηλώσεις αναμένεται να αναβληθούν λόγω των συνθηκών.
►Διαβάστε επίσης: Πάπας Φραγκίσκος: Η τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα (vid)
Η ημερομηνία της κηδείας του ποντίφικα δεν έχει ακόμη οριστεί και θα καθοριστεί από τη σύνοδο των καρδιναλίων. Βάσει του εσωτερικού κανονισμού του Βατικανού, η τελετή αποχαιρετισμού πρέπει να τελεστεί εντός εννέα ημερών από την ημέρα του θανάτου του.
Η εκλογή διαδόχου
Σε ό,τι αφορά την εκλογή του διαδόχου του, το κονκλάβιο των καρδιναλίων προβλέπεται να συγκληθεί εντός τριών εβδομάδων. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι κάτω των 80 ετών – σήμερα 136 καρδινάλιοι, εκ των οποίων περίπου το 70% είχαν οριστεί από τον ίδιο τον Φραγκίσκο.
Οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη του νέου πάπα είναι μυστικές και απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων. Αν μετά από 33 ψηφοφορίες δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε οι εκλέκτορες θα περιορίσουν την επιλογή τους στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, και η εκλογή θα πραγματοποιηθεί με απλή πλειοψηφία.
Σύμφωνα με αναλυτές του Βατικανού, η επικείμενη διαδικασία αναμένεται να κινηθεί γύρω από τις βασικές αρχές που καθόρισαν το παποτικό έργο του Φραγκίσκου: τη συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων και την ενίσχυση της φωνής των εκκλησιαστικών κοινοτήτων που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες και παραγνωρισμένες γωνιές του κόσμου.
Τα πρόσωπα «κλειδιά» για την διαδοχή του
Συγκεκριμένα πρόσωπα φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθούν τον ποντίφικα.
Καρδινάλιος Pietro Parolin
Σύμφωνα με το in.gr, ως γραμματέας του Βατικανού από το 2013, ο 70χρονος Parolin είναι ο πιο υψηλόβαθμος καρδινάλιος στο εκλογικό κονκλάβιο.
Ο Parolin θεωρείται εδώ και καιρό μια μετριοπαθής προσωπικότητα εντός της εκκλησίας.
Πρόσφατα, ο Παρολίν έδωσε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα L’Eco di Bergamo στην οποία σχολίασε μια σειρά από γεωπολιτικά ζητήματα, τονίζοντας ότι «ο καθένας μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, αλλά οι λύσεις δεν πρέπει ποτέ να επιδιώκονται μέσω μονομερών επιβολών που κινδυνεύουν να καταπατήσουν τα δικαιώματα ολόκληρων λαών, διαφορετικά, δεν θα υπάρξει ποτέ μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη».
Καρδινάλιος Peter Erdö
Ως πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρώπης, ο 70χρονος Ούγγρος καρδινάλιος Erdö είναι γνωστό ότι υπήρξε μια πιο συντηρητική φωνή μέσα στην εκκλησία, έχοντας αντιταχθεί στην πρακτική των διαζευγμένων ή ξαναπαντρεμένων καθολικών να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία λόγω της πίστης του στο ακατάλυτο του γάμου.
Έχει επίσης συγκρίνει την πράξη της υποδοχής προσφύγων με την εμπορία ανθρώπων. Ο Erdö έγινε καρδινάλιος το 2003 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.
Καρδινάλιος Luis Antonio Tagle
Ο 67χρονος Tagle είχε γίνει καρδινάλιος από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’.
Έχει δείξει χαρακτηριστικά πιο αριστερή πολιτική, παρόμοια με του Πάπα Φραγκίσκου, αφού επέκρινε τη στάση και τη γλώσσα της εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τις ανύπαντρες μητέρες και τους διαζευγμένους ή ξαναπαντρεμένους καθολικούς.
Είχε δηλώσει το 2015: «Οι σκληρές λέξεις που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για να αναφερθούν στους ομοφυλόφιλους και τους διαζευγμένους και χωρισμένους ανθρώπους, τις ανύπαντρες μητέρες κ.λπ. στο παρελθόν ήταν αρκετά αυστηρές. Πολλοί άνθρωποι που ανήκαν σε αυτές τις ομάδες στιγματίστηκαν και αυτό οδήγησε στην απομόνωσή τους από την ευρύτερη κοινωνία».
Καρδινάλιος Matteo Zuppi
Σύμφωνα με τον Independent, ο καρδινάλιος Zuppi, ο οποίος θεωρείται ευνοούμενος του Πάπα Φραγκίσκου, είναι πρόεδρος της Επισκοπικής Διάσκεψης της Ιταλίας από τον Μάιο του 2022.
Ο 69χρονος έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο το 2019 και έκτοτε έχει σταλεί σε πολλά παγκόσμια ταξίδια.
Πριν γίνει καρδινάλιος, ο Zuppi μοιράστηκε τις πιο θετικές του απόψεις για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς έγραψε ένα δοκίμιο στο βιβλίο του James Martin το 2018, ‘Building a Bridge, Un ponte da costruire’, το οποίο ήταν «χρήσιμο για την ενθάρρυνση του διαλόγου, καθώς και της αμοιβαίας γνώσης και κατανόησης» με τους πολίτες.
Καρδινάλιος Raymond Leo Burke
Ο καρδινάλιος Burke, που θεωρείται ένα φανερά συντηρητικό άτομο, γεννήθηκε στο Ουισκόνσιν και έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ το 2010.
Έχει συγκρουστεί δημοσίως με τις πιο φιλελεύθερες φιλοσοφίες του Πάπα Φραγκίσκου, ιδίως όσον αφορά την προθυμία του να επιτρέψει σε διαζευγμένα και ξαναπαντρεμένα ζευγάρια να λάβουν τη Θεία Ευχαριστία. Έχει επίσης αποκαλέσει τη νέα γλώσσα της εκκλησίας γύρω από την τεχνητή αντισύλληψη, τους πολιτικούς γάμους και τους ομοφυλόφιλους «ενοχλητική».
Προηγουμένως είχε πει ότι οι καθολικοί πολιτικοί που υποστηρίζουν τις νομιμοποιημένες αμβλώσεις, όπως ο κ. Μπάιντεν, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν τη Θεία Ευχαριστία.
Καρδινάλιος Peter Turkson
Σύμφωνα με το Newsweek, ο καρδινάλιος Peter Turkson, 76 ετών, είναι μια πολύ γνωστή προσωπικότητα στους κύκλους της κοινωνικής δικαιοσύνης της Εκκλησίας. Ο Turkson κατά το παρελθόν έχει εκφράσει την άποψή του για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια και η οικονομική δικαιοσύνη.
Η εκλογή του Turkson θα σηματοδοτήσει μια ιστορική στιγμή ως ο πρώτος αφρικανός Πάπας εδώ και αιώνες.