“Kαμπανάκι” κινδύνου στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος – Απειλή για την ασφάλεια των πολιτών 500 ετοιμόρροπα

Ζητούνται άμεσες λύσεις από την Πολιτεία – Δόθηκαν υποσχέσεις για στελέχωση του ΤΑΕΦΚ με 15 μηχανικούς το προσεχές διάστημα
Τέσσερα σχεδόν χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό των 6 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, μόλις 230 κτήρια έχουν κατεδαφιστεί, εκ των οποίων τα 70 στο πλαίσιο της τελευταίας εργολαβίας. Ωστόσο, εκατοντάδες άλλα εξακολουθούν να αποτελούν διαρκή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών.
Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις, τόσο ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου “Η Ελπίδα” τονίζουν την ανάγκη το αρμόδιο υπουργείο να χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια Κρήτης με τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, μετά τον χθεσινό νέο μεγάλο σεισμό των 6,1 ρίχτερ, ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δ. Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα” έστειλε νέα επιστολή στην κυβέρνηση, όπου καταγγέλλει την παρατεταμένη αδράνεια της Πολιτείας στην κατεδάφιση των “κόκκινων” κτηρίων, τα οποία χαρακτηρίζονται επικίνδυνα από τις αρμόδιες Αρχές μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2021.
Μεγάλος ο αριθμός των “κόκκινων” κτηρίων που πρέπει να κατεδαφιστούν
«Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, τον Φεβρουάριο ξεκίνησε η διαδικασία των κατεδαφίσεων όλων των “κόκκινων” κτηρίων, με βάση τη σειρά προτεραιότητας. Σήμερα βρισκόμαστε περίπου στο 80% των κατεδαφίσεων της συγκεκριμένης ανάθεσης που έγινε από την Περιφέρεια. Έχουν κατεδαφιστεί περίπου 60-70 κτήρια, όμως απομένει μεγάλος αριθμός που πρέπει επίσης να κατεδαφιστούν. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και το υπουργείο Εσωτερικών οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την Περιφέρεια, ώστε με νέα ανάθεση να κατεδαφιστούν και τα υπόλοιπα.
Πρόκειται για απαραίτητο έργο, διότι χωρίς τις κατεδαφίσεις δεν μπορούν να εκδοθούν ούτε καν οι άδειες οικοδομής για τα νέα κτήρια. Σίγουρα έχουμε ακόμη 250 κτήρια στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας που δεν περιλαμβάνονται στις μέχρι τώρα χρηματοδοτήσεις. Συνεπώς, η Περιφέρεια πρέπει να χρηματοδοτηθεί τουλάχιστον με 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο. Σταδιακά υποβάλλονται αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες, σήμερα υπάρχει ένας ικανός αριθμός αιτήσεων, ωστόσο δεν αφορά το σύνολο των ενδιαφερομένων», δήλωσε στη “Ν.Κ.” ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
500 κτήρια στον Δήμο πρέπει να κατεδαφιστούν
«Η εικόνα ήταν στάσιμη για περίπου 20 μήνες, δεν είχαμε κατεδαφίσεις. Τα κτήρια, όπως θα δείτε κι εσείς στον χώρο, υπάρχουν διάσπαρτα: επικίνδυνα κτήρια και “κουφάρια” ερειπίων, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών και τη δημόσια υγεία.
Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 500 κτήρια στον Δήμο μας που πρέπει να κατεδαφιστούν. Γνωρίζουμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 έχουν κατεδαφιστεί 150 και άλλα 80 περίπου με την τελευταία χρηματοδότηση. Υπολείπονται, λοιπόν, περίπου 450 με 500 κτήρια.
Να θυμίσω ότι στον σεισμό της Σάμου, τα δύο θύματα που είχαμε ήταν μετά τον σεισμό, από ετοιμόρροπο κτήριο – δύο παιδιά. Δε θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δε θέλουμε να θρηνήσουμε θύματα και στη δική μας περιοχή.
Από το υπουργείο, μέσω της Περιφέρειας και του Δήμου, πρέπει να προχωρήσει η εργολαβία που θα αναλάβει τις κατεδαφίσεις των επόμενων κτηρίων. Και αυτό πρέπει να γίνει τάχιστα, είναι θέμα ασφάλειας. Τα κτήρια, κάποια στιγμή, θα μας “εκδικηθούν”», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων “Η Ελπίδα” κ. Κώστας Γκαντάτσιος.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και στα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτήρια, για τα οποία όπως είπε θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τα επισήμως σεισμόπληκτα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, πρόκειται για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια, τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνταν και δεν κατοικούνταν, αλλά λόγω του σεισμού έγιναν ακόμα πιο επικίνδυνα. Αυτά μάλιστα δεν περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες εργολαβίες, ούτε στη συνήθη διαδικασία μέσω του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.
«Οτιδήποτε κρίνεται ετοιμόρροπο ή επικίνδυνο πρέπει να εξετάζεται από τον Δήμο και να προχωράμε με διαφορετική διαδικασία, όπως προβλέπεται από τον νόμο, μέσω της Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκριση κατεδάφισης», επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου.
70-100 τα πιο επικίνδυνα
«Η εκτίμηση, βάσει της ενημέρωσης από τους τοπικούς προέδρους, είναι ότι υπάρχουν περίπου 70-100 κτήρια που είναι απολύτως επικίνδυνα. Η διαδικασία γι’ αυτά τα κτήρια περιλαμβάνει αίτηση στην Υ.ΔΟΜ. (Υπηρεσία Δόμησης), στο πολεοδομικό τμήμα. Σίγουρα υπάρχουν κίνδυνοι, αν και δεν είναι πρώτης γραμμής, καθώς έχουν αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, υπό συνθήκες, μπορεί να γίνουν εκ νέου επικίνδυνα. Και επειδή πολλά κτήρια έχουν πολλούς ιδιοκτήτες που λείπουν, είναι κρίσιμο όποιος κάτοικος – πέρα από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και τους υπεύθυνους που ήδη καταθέτουν στοιχεία στην Υ.ΔΟΜ. – έχει τέτοιο κτήριο στη γειτονιά του, να κάνει αίτηση ώστε να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης και να κριθεί αν μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία κατεδάφισης», πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κοινωνική ζωή κυλά με δραματικούς ρυθμούς, όπως περιγράφει ο Κώστας Γκαντάτσιος.
«Πρέπει πραγματικά να σκύψουμε, για ακόμα μια φορά, στα προβλήματα των ανθρώπων. Πίσω από τα προβλήματα υπάρχουν άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή έχουμε θρηνήσει εννέα ανθρώπους από τους οικισμούς του Αρκαλοχωρίου. Και μάλιστα, οι τελετές – γάμοι, κηδείες, μνημόσυνα – γίνονται σε αίθουσες συλλόγων και όχι σε εκκλησίες. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μόλις 300 φάκελοι έχουν εγκριθεί από τους 3.300
Την ίδια ώρα, μόλις 300 περίπου φάκελοι έχουν λάβει το “πράσινο φως” για την επισκευή των λαβωμένων από τον σεισμό σπιτιών, σε σύνολο περίπου 3.300 φακέλων που έχουν κατατεθεί.
Θετική εξέλιξη αποτελεί η επικείμενη στελέχωση του ΤΑΕΦΚ με μηχανικούς, ζήτημα που είχε βαλτώσει εδώ και δύο περίπου χρόνια, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις των αρμοδίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για 15 μηχανικούς, οι οποίοι αναμένεται να πιάσουν δουλειά – εκτός απροόπτου – από τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν επιλύει το πρόβλημα, δεδομένου του τεράστιου όγκου εργασίας, αλλά και των παραιτήσεων υπαλλήλων τους προηγούμενους μήνες.
Δέσμευση για στελέχωση του ΤΑΕΦΚ με 15 μηχανικούς
«Όσον αφορά στη στελέχωση του ΤΑΕΦΚ, η τελευταία πληροφορία που έχουμε είναι πως προχωρά, με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Όμως, μέχρι να δούμε τους μηχανικούς να έχουν εγκατασταθεί στο γραφείο στη Μάχης Κρήτης 3 – όπου βρίσκεται η έδρα του ΤΑΕΦ και ακόμα αναζητείται κτήριο – δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Η στελέχωση είναι υπόσχεση του υπουργείου εδώ και δύο χρόνια. Ψηφίστηκε η τροπολογία και αναμένεται η στελέχωση με συνολικά 15 μηχανικούς. Αυτό είναι θετικό, αλλά δε λύνει το πρόβλημα.
Η ουσιαστική λύση είναι να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες μηχανικούς να έχουν αρμοδιότητα. Επίσης, να υπάρξει αποζημίωση με εφάπαξ ποσό για τα “κίτρινα” κτήρια που δεν έχουν βλάβες στον φέροντα οργανισμό, ώστε να επιταχυνθεί ο έλεγχός τους από τις επιτροπές. Πρέπει να “σπάσουν” οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, κάτι που μόνο το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης μπορεί να κάνει. Το έχουμε προτείνει επανειλημμένα στη νέα ηγεσία, η οποία άκουσε τις προτάσεις μας και αναμένουμε να δώσει λύση», υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Κώστα Γκαντάτσιου.
«Το ΤΑΕΦΚ αναμένουμε να στελεχωθεί εδώ και 20 μήνες. Μάθαμε ότι έρχονται 10 άτομα, αλλά μέχρι να έρθουν οι καινούργιοι, θα έχουν φύγει οι προηγούμενοι υπάλληλοι. Έτσι, απλώς θα φτάσουμε ξανά στον αριθμό των 20 υπαλλήλων που είχε το τμήμα από τις πρώτες μέρες μετά τον σεισμό. Πολλοί έχουν φύγει, υπάρχουν πολλές παραιτήσεις.

Όσες φιλότιμες προσπάθειες και να κάνουν τα παιδιά, το τμήμα δεν επαρκεί. Ο καθένας έχει χρεωθεί περίπου 300 φακέλους. Αναμένουμε να έρθουν αρχές του μήνα, αλλά πολλές φορές έχουμε ακούσει αυτό το “αρχές του μήνα”», κατέληξε ο κ. Γκαντάτσιος.