Διεθνής επικαιρότητα

Iρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη δεν είναι «καταστροφική δύναμη» – Η δήλωση Τραμπ είναι «παραπλανητική»

Ο Ιρανός υπουργός επιβεβαίωσε επίσης δημοσίευμα του Reuters, ότι θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς διπλωμάτες την Παρασκευή προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή νέα πυρηνική συμφωνία που διαπραγματεύεται η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, δήλωσε ότι ο τέταρτος γύρος συνομιλιών Ιράν-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου ήταν «δύσκολος», προσθέτοντας ότι ελπίζει η αμερικανική πλευρά να παρουσιάσει «πιο ρεαλιστικές θέσεις» αφού κατανοήσει καλύτερα τις θεμελιώδεις θέσεις του Ιράν.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί εδώ και καιρό την Τεχεράνη για «κακοήθη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα» στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης μη κρατικών ένοπλων ομάδων όπως οι Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι εμπίπτουν στον «Άξονα Αντίστασης» που υποστηρίζεται από το Ιράν στο Ισραήλ και την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Δυστυχώς, αυτή είναι μια πολύ παραπλανητική άποψη. Το ιρανικό έθνος επιδιώκει τις ίδιες φιλοδοξίες για πρόοδο και ευημερία με άλλες χώρες της περιοχής. Είναι οι ΗΠΑ με τις κυρώσεις και τις απειλές τους που έχουν μπλοκάρει την πορεία του Ιράν προς την πρόοδο», δήλωσε ο Αραγτσί.

«Ο Τραμπ κλείνει τα μάτια στα εγκλήματα του Ισραήλ και θέλει να παρουσιάσει το Ιράν ως απειλή για την περιοχή», είπε.

«Ενδιαφερόμαστε πολύ να έχουμε μια περιφερειακή συνεννόηση σχετικά με αυτές τις συνομιλίες και μια πιθανή συμφωνία που θα οδηγήσει σε αυξημένη ασφάλεια χωρίς την παρέμβαση οποιασδήποτε ξένης χώρας», ανέφερε.

Η δήλωση Τραμπ και οι κυρώσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε σήμερα αυστηρή εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων που στοχοθετούν το Ιράν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σε ένα πλαίσιο ολοένα και μεγαλύτερης αντίθεσης των ΗΠΑ στον εμπλουτισμό ουρανίου από την Τεχεράνη.

Δεν είναι σαφές ωστόσο σε ποιες κυρώσεις αναφερόταν ο Τραμπ με τη διατύπωση αυτή. Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε πρόσφατα κυρώσεις σε πολλές οντότητες που συνδέονται με την πετρελαϊκή βιομηχανία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Η μεγαλύτερη και πιο καταστροφική από τις δυνάμεις αυτές είναι το καθεστώς στο Ιράν, το οποίο έχει προκαλέσει αδιανόητα δεινά στη Συρία, στον Λίβανο, στη Γάζα, στο Ιράκ, στην Υεμένη και πέραν αυτής», είχε διαμηνύσει ο Αμερικανός πρόεδρος σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Ριάντ.

«Θέλω να κάνω μια συμφωνία με το Ιράν», είπε ο Τραμπ. «Αλλά εάν η ηγεσία του Ιράν αρνηθεί, εμείς δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να ασκήσουμε μαζική μέγιστη πίεση», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρότασή του προς το Ιράν για μια συμφωνία δεν θα διαρκέσει για πάντα.

«Θα οδηγήσουμε τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στο μηδέν», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018 από τη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για να τεθεί πλαίσιο στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της, καθιστώντας την ανενεργή.

Ο Τραμπ έχει επίσης επιβάλει δραστικές κυρώσεις κατά οποιασδήποτε χώρας εισάγει ιρανικό πετρέλαιο και έχει πει ότι οι δευτερεύουσες αυτές κυρώσεις «είναι από ορισμένες απόψεις περισσότερο καταστροφικές από τις άμεσες κυρώσεις που έχουν στόχο το Ιράν».

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη μετάσχει σε τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων με το Ιράν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος καταβάλλει προσπάθειες για να αποφευχθεί ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Οι συνομιλίες αυτές, οι οποίες ξεκίνησαν στις 12 Απριλίου, αποσκοπούν στη σύναψη νέας συμφωνίας με στόχο να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, επιδίωξη που διαψεύδει η Τεχεράνη, με αντάλλαγμα άρση των κυρώσεων που παραλύουν την ιρανική οικονομία.

Το Ιράν εμπλουτίζει σήμερα ουράνιο σε ποσοστό 60%, πολύ πάνω από το όριο του 3,67% που όριζε η συμφωνία για το πρόγραμμά του του 2015, ενώ για στρατιωτική χρήση απαιτείται εμπλουτισμός σε ποσοστό 90%. Τα αποθέματά του σε σχάσιμο υλικό ανησυχούν τις δυτικές δυνάμεις.

Το Ιράν, το οποίο αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δήλωσε ότι σκοπεύει επίσης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μεθαύριο Παρασκευή στην Τουρκία.

Το Ιράν, εν δυνάμει πυρηνικό κράτος

Σημειώνεται ότι το Ιράν διαθέτει ανεπτυγμένες πυρηνικές φιλοδοξίες, όμως οι πυρηνικοί του στόχοι παραμένουν ασαφείς.

Θεωρείται εν δυνάμει πυρηνικό κράτος, καθώς διαθέτει τη δυνατότητα για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, χωρίς όμως να έχει αποφασίσει ακόμη να ενεργοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα, κάτι που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία τα τελευταία χρόνια.

Ήδη τα τελευταία σχεδόν 25 χρόνια, το Ιράν προχωρά σε εμπλουτισμό ουρανίου – το οποίο είναι κατάλληλο για πυρηνικά όπλα. Γενικά είναι αποδεκτό ότι το Ιράν διαθέτει πλέον την υποδομή και την ειδίκευση για την ταχεία παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού (HEU), ωστόσο δεν έχει ακόμη την πλήρη γνώση των σχετικών τεχνολογιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα διατυπώσει τη δέσμευσή τους να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ η ένταση γύρω από την πυρηνική ανάπτυξη του Ιράν πυροδοτεί υπαρξιακούς φόβους στο Ισραήλ και στους γείτονές του, ωθώντας ορισμένες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν τα δικά τους προγράμματα πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που το Ιράν αποκτήσει το δικό του.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button