ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Από το φαράγγι των Πεύκων ως τον Αφέντη Εσταυρωμένο: Μια ξεχωριστή διαδρομή στην καρδιά του Γεωπάρκου Σητείας (pics)

Πεζοπορική εξόρμηση 30 φυσιολατρών μέσα από φαράγγια, μονοπάτια, ελαιώνες και σπηλιές – Όταν η φύση, η παράδοση και η ιστορία συναντιούνται

Την Κυριακή 13 Απριλίου 2025 μια ομάδα 30 περίπου πεζοπόρων του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου μαζί με μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκων και ομάδα του Γεωπάρκου Σητείας ξεκίνησαν από την Ανάληψη Μακρυγιαλού και ανέβηκαν το πολύ όμορφο φαράγγι των Πεύκων ή Ανεγύρων στα νοτιοανατολικά της επαρχίας της Σητείας, που αποτελεί και τη γεωδιαδρομή 25 του Παγκοσμίου Γεωπάρκου Unesco της Σητείας.

Μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου αναλύουν τις εντυπώσεις τους από την τελευταία αυτή ορειβατική διαδρομή:

Φαράγγι Πεύκων (Γεωδιαδρομή 25 Γεωπάρκου Σητείας)

«Ξεκινήσαμε από τον Άσπρο Ποταμό (τον όμορφα αναπαλαιωμένο οικισμό, που λειτουργεί ως ενοικιαζόμενα δωμάτια), αφού παρκάραμε τα αμάξια κάτω από τη γέφυρα που σχηματίζει ο κεντρικός δρόμος. Μετά από δύο χιλιόμετρα σε χωματόδρομο μπήκαμε στο μονοπάτι, που διασταυρώνεται με το φαράγγι, εκεί όπου σχηματίζονται οι καταρράκτες. Ακολουθήσαμε το ευκρινές μονοπάτι, που αποτελεί και μέρος του Ε4, παράλληλα με την κοίτη του ποταμού. Ανεβήκαμε τις δύο μεταλλικές σκάλες που συντηρεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Πεύκων, ώστε να κάνει εύκολη τη διάβαση σε δύσκολα σημεία και θαυμάσαμε την όμορφη ανοιξιάτικη φύση. Το νερό μέσα στο φαράγγι βέβαια λιγοστό, αλλά ακόμα κι αυτό το λίγο αποτελεί ευχάριστη έκπληξη λόγω την γενικότερης ανομβρίας. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί επίσης εντυπωσιακοί και η βλάστηση μη αναμενόμενη για την ξερή ανατολική Κρήτη. Κυριαρχούν, όπως είναι φυσικό, τα πεύκα, τα οποία έδωσαν και το όνομα στο χωριό και το φαράγγι».

Πεύκοι – Εκκλησία Αφέντη Εσταυρωμένου – σπήλαιο Βρέικο

«Βγαίνοντας από το φαράγγι περάσαμε από τον “Νερόμυλο του Ηλία” κι ακολουθήσαμε για 1,5 χλμ το μονοπάτι για το χωριό, πανέμορφο μονοπάτι ανάμεσα από εύφορους ελαιώνες και χαμηλή βλάστηση, φημίζεται για τα σπαράγγια του, απ’ τα οποία βρήκαμε πολλά και δοκιμάσαμε κιόλας. Μπαίνοντας στο χωριό, όπου μοσχοβολούσε ο τόπος από τις ανθισμένες λεμονιές και πορτοκαλιές, πήγαμε πρώτα στην υπέροχη Ενετική κρήνη, πραγματικό έργο τέχνης. Κατόπιν ανεβήκαμε στο κυρίως χωριό με τη θέα στο νοτιοανατολικό κρητικό πέλαγος, όπου δεχτήκαμε κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και κάναμε μια σύντομη στάση ανασυγκρότησης. Εδώ αφήσαμε μια αρκετά μεγάλη ομάδα για βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό και τα καφενεδάκια του, ενώ κάποιοι “γενναίοι” συνέχισαν ως την κορυφή του Αφέντη Εσταυρωμένου με το όμορφο εκκλησάκι, όπου μας πήρε και μας σήκωσε ο αέρας, αλλά θαυμάσαμε ωστόσο την φανταστική θέα, από τον περίβολο-μπαλκόνι του.

Έπειτα επισκεφτήκαμε το εντυπωσιακό σπήλαιο Βρέικο -το οποίο πρέπει να αναδειχτεί καλύτερα- όπου κατεβήκαμε όλοι χρησιμοποιώντας την παλιά μεταλλική σκάλα, μπήκαμε από τη δεξιά πλευρά του και θαυμάσαμε τον εντυπωσιακό του διάκοσμο φωτίζοντας με τα κινητά ελλείψει εξοπλισμού.

Επιστρέψαμε στο χωριό και στη συνέχεια προτιμήσαμε τη διαδρομή δυτικά του φαραγγιού, η οποία είναι αρκετά καλοδιατηρημένη και εξίσου εντυπωσιακή, από το παλιό καλντερίμι, που ένωνε το χωριό με τον Μακρυγιαλό».

Απολογισμός – ευχαριστίες

«Συνολικά περπατήσαμε λοιπόν γύρω στα 16 χλμ. με 750 μέτρα υψομετρική διαφορά κι ευχαριστούμε θερμά την αρχηγό μας, Σοφία Σιδηροπούλου, καθώς και τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Πεύκων, όπως επίσης και τον Βαγγέλη Περάκη και την ομάδα του Γεωπάρκου Σητείας για την παρέα τους και για τις προσπάθειες που καταβάλουν για την ανάδειξη της περιοχής».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button