Financial Times: Ο Σι έπεισε τον Πούτιν να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων
Η κίνηση αυτή όπως αναφέρουν οι Financial Times αποκάλυψε τις ανησυχίες του Πεκίνου παρά τη στήριξη που προσφέρει στη Μόσχα. Το μήνυμα παραδόθηκε πρόσωπο με πρόσωπο κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα τον περασμένο Μάρτιο το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα ταξίδια του μετά από χρόνια απομόνωσης λόγω του Covid.
Από τότε οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ήταν εκείνοι που έπεισαν τον Ρώσο πρόεδρο να υπαναχωρήσει από τις απειλές του για χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας. Η πρωτοβουλία αυτή της Κίνας εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποκαταστήσει τις τεταμένες σχέσεις με την Ευρώπη, όπως τονίζει Κινέζος αξιωματούχος.
Η συμμαχία Πεκίνου – Μόσχας και ο υπόλοιπος κόσμος
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε την Μόσχα και το Πεκίνο σε τροχιά σύγκρουσης με τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσημα η Κίνα δηλώνει αντίθετη με τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Ωστόσο, πολλοί από τους υποστηρικτές του Κιέβου αμφιβάλουν για τις προθέσεις του Πεκίνου δεδομένης της στενής συνεργασίας μεταξύ τους και του ειρηνευτικού σχεδίου, που πρότεινε το Πεκίνο, το οποίο απηχούσε τις ρωσικές θέσεις.
Τα πυρηνικά όπλα είναι η τελευταία ασφάλεια που έχει ο Πούτιν για να μην χάσει αυτόν τον πόλεμο λέει ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center, αλλά η προειδοποίηση του Σι και ενδεχομένως η απειλή ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις τους δίνει ελπίδα ότι η Κίνα δεν λέει άλλα δημοσίως και άλλα πίσω από τις κλειστές πόρτες.
«Οι Κινέζοι διεκδικούν ότι είναι εκείνοι που έστειλαν το μήνυμα σε όλα τα επίπεδα», λέει υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Ο Ζοζέπ Μπορέλ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε το Μάρτιο ότι η επίσκεψη του Σι «μειώνει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και οι Κινέζοι το έκαναν σαφές».
Από την πλευρά του ο Πούτιν δυσαρεστήθηκε από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Σι καθώς δεν απέδωσε τους καρπούς που ήθελε όπως η έγκριση για τον πολυαναμενόμενο αγωγό Power of Siberia-2 σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους. Επιπλέον είναι προφανές ότι η καταδίκη της χρήσης πυρηνικών όπλων στην κοινή ανακοίνωσή τους προστέθηκε με αίτημα της Κίνας.
Γιατί η Ρωσία θέλει τη στήριξη της Κίνας
Η Ρωσία βασίζεται στην Κίνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς την έχει βοηθήσει να παρακάμπτει τις οικονομικές κυρώσεις που την έχουν αποκλείσει απο σημαντικές παγκόσμιες αγορές και εφοδιαστικές αλυσίδες.
Το περασμένο έτος το διμερές εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία έφτασε το ποσό ρεκόρ 190 δισ. δολάρια. Επιπλέον η Κίνα ενώ αποφεύγει να επικρίνει τη Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία εξοπλίζοντας το Κίεβο με όπλα. Ακόμη συγκεκαλυμμένα το Πεκίνο έχει κάνει λόγο για «καταστροφικές πράξεις ηγεμονίας, κυριαρχία και εκβοβισμό» συνέπεια των αμερικανικών κυρώσεων.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τις προσπάθειες της Κίνας να δημιουργήσει ένα χάσμα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σύμφωνα με ανώτερο Κινέζο αξιωματούχο. Μία ρωσική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία ή σε έναν από τους ευρωπαϊκούς της συμμάχους θα έστρεφε τους Ευρωπαίους εναντίον της Κίνας.
Αξιωματούχοι κοντά στο Κρεμλίνο αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Πούτιν αποφάσισε να σταματήσει να απειλεί με χρήση πυρηνικών επειδή κατάλαβε ότι τα μειονεκτήματα από τη χρήση τους είναι περισσότερα από τα πλεονεκτήματα.
Ένας πυρηνικό χτύπημα θα μετέτρεπε περιοχές που κατέλαβε και διεκδικεί ο Πούτιν για τη Ρωσία σε πυρηνικό χερσότοπο κίνηση που δεν θα βοηθούσε την προέλαση των δυνάμεων στο έδαφος.
«Αν ωστόσο αποφασίσει ο Πούτιν να κάνει χρήση κανείς δεν θα τον σταματήσει ακόμη και η Κίνα», τονίζει ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center.